12 листопада 2015 року у відділі інформаційного забезпечення інноваційних процесів ХМНБ ім. В.Г. Короленка проводився День фахівця IВ по темі "Патентування винаходів в області інформаційних технологій" (далі - День фахівця). Доповідачі - співробітники патентно-правової компанії "Iнвента", патентні повірені України Стогній Є. С. і Зибцев Є.А. Кількість зареєстрованих учасників - 15 людин.

У рамках цього заходу були розглянуті питання:

  • інтелектуальна власність в мережі Інтернет;
  • можливості правової охорона комп'ютерних програм на сучасному етапі;
  • захист прав розробників IT-продуктів;
  • алгоритм - як об'єкт винаходу.

У своєму виступі Стогній Є. С. зупинився на тому, що комп'ютерна програма є своєрідним дуалистичный об'єктом IВ. Він сполучає в собі ознаки, характерні для об'єкту авторського права, створеного в результаті творчого процесу програмістом і записаного на папір (чи інший носій) в якості початкового коду і, з іншого боку, ознаки, характерні для технічного об'єкту, в якості якого може розглядатися текст (об'єктний код), що прочитується комп'ютером, який записаний в електронному вигляді у формі двійкового коду і служить для управління комп'ютер.

В результаті такого подвійного статусу комп'ютерні програми, як такі, віднесені до об'єктів авторського права, а алгоритми можуть бути захищені як об'єкти промислової власності, зокрема, як винаходи і корисні моделі.

У виступі Зибцева Є.А. були представлені рекомендації відносно патентування алгоритму як об'єкту винаходу, а також розглянуті конкретні приклади захисту комплексу технічних рішень, пов'язаних з розробкою нового програмного забезпечення.

Виступи доповідачів викликали великий інтерес у присутніх, внаслідок чого почалася дискусія, в якій прозвучали численні оцінки перспективності патентування винаходів в області програмних продуктів. Зокрема, було заявлено, що українські програмісти, які працюють на фрілансе, займають перше місце в Європі і четверте місце у світі за об'ємом доходів від цього виду діяльності - після США, Індії і Філіппін.

Тільки за 2014 рік вітчизняні фрілансери виконали 40 тыс замовлень, заробивши при цьому більше 60 млн. $ (дані узяті з тижневика "Дзеркало тижня" № 35 від 26 вересня 2015г.).

Також, за твердженням учасника семінару до. физ.-м. н. В.Д. Еремка, яке грунтоване на відгуках американських учених з Силіконової долини (США), кожен сьомий програміст, працюючий в ній, є випускником харківського ВНЗ.

В результаті обговорення присутні дійшли висновку про необхідність розвивати в Україні такий напрям як патентування винаходів в області програмних продуктів і інформаційних технологій, щоб ефективно захищати розробки вітчизняних IT-фахівців.