24112017 0224 листопада у Харківській державній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбувся Круглий стіл на тему: «Від України 2030 до регіональних стратегій». Метою проведення цього заходу була презентація Доктрини збалансованого розвитку України, розробленої фахівцями дослідницької групи «Аналітична платформа стратегічних комунікацій», що була створена за участю та підтримкою провідних  економістів України.

Спікерами Круглого столу були співавтори Доктрини «Україна 2030: Доктрина збалансованого розвитку», а саме – Мельничук Оксана – докторант лабораторії політичних та соціальних трансформацій Паризького університету Дені Дідро (Франція), керівник Аналітичної платформи стратегічних комунікацій; Гуменна Олександра – декан факультету економічних наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», експерт Аналітичної платформи стратегічних комунікацій; Харламова Ганна – доцент кафедри економічної кібернетики економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, експерт Аналітичної платформи стратегічних комунікацій та Чала Ніна – професор кафедри маркетингу та управління бізнесом національного університету «Києво-Могилянська академія», експерт Аналітичної платформи стратегічних комунікацій.

Завданням Доктрини збалансованого розвитку «Україна 2030» є вироблення принципів і механізмів економічного. соціального та культурного розвитку України з урахуванням національних інтересів, з одного боку, і глобальних трендів сучасного світу, з іншого. Згідно запропонованої Доктрини, Україна повинна здійснити економічний прорив та зайняти відповідне місце у сучасному світі, виходячи зі світових трендів та концепту людиноцентризму.24112017 01

Для того, щоб пройти цей шлях, треба знайти відповіді на такі запитання: «Якою буде економічна парадигма світу?», «Якими мають бути параметри національної економіки для інноваційного стрибка?», «В який спосіб українська економіка має здійснити амбітний стрибок?».

Згідно Доктрини, при влучній реалізації запропонованих механізмів збалансованого розвитку, можливе економічне зростання України до 2030 року з досягненням ВВП на рівні 710-750 млрд дол. США.

У роботі Круглого столу прийняли участь науковці, провідні фахівці, викладачі вишів, студентська молодь м. Харкова.

На засіданні Круглого столу також були розглянуті такі питання як: зміна парадигми державного управління та місцевого самоврядування; структурна модернізація економіки Харківщини; розвиток інновацій та екологічна безпека регіону.

Тема обговорення викликала не аби який інтерес у присутніх, які жваво реагували на виступи доповідачів та надали свої пропозиції щодо виходу України із економічної кризи. Учасники заходу обговорили питання соціально-економічної стратегії розвитку України та надійшли до висновку, що треба долучити широку громадськість для участі в реалізації положень запропонованої Доктрини.

Здійснення такого амбітного проекту, як Доктрина збалансованого розвитку «Україна 2030», є відповіддю на очікування українського суспільства на модернізацію та цивілізаційний прорив України. Цей документ повинен стати інформаційним підґрунтям у розробці нормативно-правової бази для формування й реалізації політики збалансованого розвитку України.

Звіт підготував Є. Стогній