Голова Державної служби інтелектуальної власності України Алла Жарінова розповіла, які зміни були внесені в українське законодавства у сфері інтелектуальної власності, щоб привести його до норм Європейського Союзу. У липні 2015 до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України були спрямовані на узгодження 4 законопроекти:

  1. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері інтелектуальної (промисловою) власності"
  2. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно врегулювання питань авторського права і суміжних прав"
  3. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (відносно посилення захисту прав інтелектуальної власності) "
  4. "Про колективне управління майновими правами суб'єктів авторського права і суміжних прав"

Розглянемо детальніше, що ж змінилося в кожному з них.

1. Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань інтелектуальної (промислової) власності" передбачає внесення змін до 5 законів, що регулюють правову охорону промислової власності: патентування винаходів, корисних моделей, промислових зразків, топографії інтегральних мікросхем, реєстрацію торгових марок і географічних вказівок походження товарів. Для патентування винаходів буде введений новий документ - сертифікат додаткової охорони. Його припускають видавати після закінчення терміну дії основних патентів на медичні продукти (використовувані у тому числі в педіатрії, для захисту тварин або рослин), для використання яких потрібний дозвіл відповідного компетентного органу. Також зміни зачеплять патентування біотехнологічних винаходів.

2. Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно врегулювання питань авторського права і суміжних прав" розроблений з метою приведення норм Цивільного кодексу України, Закону України "Про авторське право і суміжні права" у відповідність з нормами законодавства ЄС.

3. Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (відносно посилення захисту прав інтелектуальної власності) зачепить Цивільний, Господарський, Цивільний процесуальний і Господарський процесуальний кодекси України. Зміни торкнуться порядку відшкодування збитку за порушення прав інтелектуальної власності; кола осіб, що мають право звернутися до суду за захистом прав ИС; витребування доказів і забезпечення права на інформацію в справах про порушення прав інтелектуальної власності. З'явиться нова можливість подання превентивних позовів і введення нових видів відшкодування збитку за порушення прав інтелектуальної власності.

4. Проект Закону України "Про колективне управління майновими правами суб'єктів авторського права і суміжних прав" спрямований на реформування системи колективного управління в Україні. Мета - установка процедури контролю за діяльністю ОКУ з боку суб'єктів авторського права і суміжних прав, а також держави. Очікується, що ухвалення розроблених законопроектів допоможе досягненню європейського рівня охорони і захисту прав інтелектуальної власності.

Також планується розгляд можливості приєднання України до Лісабонського договору про охорону найменувань місць походження і їх міжнародної реєстрації і ратифікації Маракешського договору про полегшення доступу сліпих і осіб з порушеннями зору або іншими обмеженими здібностями сприймати друкарську інформацію до опублікованих творів. Державна служба інтелектуальної власності активно працює над розробкою механізмів по введенню процедури адміністративного оскарження прав на об'єкти промислової власності.