1703202117.03.20 21 р. у відділі інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківській державній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбулася онлайн-трансляція тренінга по темі «МЕТОДИКА ВИЯВЛЕННЯ ВИНАХОДІВ» для студентів НТУ «Харківський політехнічний інститут». 

Ведучий тренінгу, патентний повірений Стогній Є.С. (ТОВ Компанія «Інвента»), розповів студентам про методику виявлення винаходів, яка є частиною процесу патентування винаходів. 

Процес виявлення винаходів має два аспекти: технічний і правовий

Технічний аспект виявлення винаходу полягає в процесі дослідження технічного рішення, яке пропонується для патентування, на його відповідність критеріям для отримання патенту : новизні, винахідницькому рівню і промисловій придатності.

Виявлення винаходу полягає в пошуку відмінностей запропонованого для патентування технічного рішення від раніше відомих технічних рішень, які знайшли відображення в джерелах інформації (патенти, науково-технічних публікаціях, монографіях, дисертаціях, і інших інформаційних повідомленнях, у тому числі в Інтернет-ресурсах).

Для виявлення відмінностей в технічному рішенні, яке пропонується для патентування, проводиться патентний пошук для знаходження аналогів запропонованого винаходу, так як створення нових технічних рішень завжди знаходиться в нерозривному зв'язку з уже відомими технічними рішеннями, які передують заявленому винаходу. Для цього необхідно знайти всі джерела інформації, в яких описані подібні технічні рішення, для чого потрібно провести пошук по патентному фонду таких країн, як Великобританія, Німеччина, США, Франція, Швейцарія, Японія, Китай, Південна Корея, Україна, РФ та ін.

Правовий аспект виявлення винаходу полягає в визначенні обсягу прав заявника або винахідника на винахід. При цьому, обсяг охорони патентних прав визначається формулою винаходу, яка наводиться в патенті на винахід.

Як відомо, патент на винахід надає його власнику право на заборони іншим особам виготовляти, використовувати, пропонувати до продажу і продавати те, що підпадає під дію патенту. Тому процес виявлення винаходу є одним з основних етапів патентного захисту нової техніки або технології.

Відповідаючи на питання учасників тренінгу, ведучий пояснив, у чому полягає різниця між метою винаходу, його завданням і технічним рішенням. На прикладах з власної практики, ведучий тренінгу розповів, що до технічних рішень відносяться , наприклад, такі винаходи, як «Велосипед» за патентом України № 119009, виданим 10.04.2019 р., на осучаснену конструкцію велосипеда, аналогом якого був обраний патент США № 457242 від 04.08.1891 року, а також «Дров'яна піч для випічки піци» за патентом України № 123230, виданим 04.03.2021 р. на удосконалену конструкцію подібної печі за патентом США № 259896 від 20.06.1882 року. Ці приклади були приведені для того, щоб показати, що в результаті пошуку аналогів до заявок на винаходи, поданих в Україні, були знайдені патенти США, видані понад 100 років тому. Однак, незважаючи на це, при виявленні винаходів в запропонованих до патентування технічних рішеннях вдалося знайти такі відмінності, які дозволили отримати патенти на ці конструкції сьогодні.

Закінчуючи тренінг, ведучий сказав, що для того, щоб отримати патент на подібні винаходи, необхідно знайти такі істотні відмінності в заявлених технічних рішеннях, які утворюють нову сукупність істотних ознак винаходу і вирішують нове завдання, яке стоїть перед винахідником. Як поставити нову задачу і знайти її технічне рішення ми розглянемо в наступному тренінгу, присвяченому складанню формули винаходу.