12042019 0111-12.04.2019р. в Харкові відбувся 2-й тур Всеукраїнської студентської олімпіади з інтелектуальної власності 2018/2019 навчального року (далі - Олімпіада), який проводився на базі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

У відділі науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка 12.04.2019р. відбулося підведення підсумків та нагородження переможців Олімпіади.

У рамках вказаного заходу організаторами була запланована і проведена зустріч учасників Олімпіади з практикуючими працівниками сфери ІВ - патентним повіреним Є. Стогній і письменником Г. Дорошко.

У виступі Євгена Стогнія були розглянути актуальні питання охорони об'єктів інтелектуальної власності (далі - ІВ). Зокрема, було відзначено, що обсяг патентування об'єктів ІВ тісно пов'язаний з макроекономічними процесами в світі.

В цілому, обсяг патентування об'єктів інтелектуальної власності у світі неухильно зростає. Якщо ще п'ять років тому лідерами в патентування були США і Японія, то за останні роки (2017-2018) на лідируючі позиції виходять Китай і Південна Корея. Найбільша кількість патентів у світі в останні роки припадає на IT-технології, електронне обладнання, в тому числі створення штучного інтелекту, цифровий зв'язок, розробку нових матеріалів для медицини і хімічних сполук для фармацевтики.12042019 02

Аналіз патентної ситуації в Україні за 2010-2018 роки показує, що активність патентування винаходів постійно знижується. Так, за даними українського Патентного відомства (Укрпатент), в 2018 році було подано всього 3965 заявок на винаходи, що на 18,2% менше, ніж в 2014 році, і на 25,4% менше, ніж в 2010 році. Також щорічно скорочується кількість діючих патентів національних заявників на території України, що говорить про незахищеність країни перед масованою експансією імпортної продукції і незавидному положенні вітчизняного виробника. Ми бачимо триваюче ввезення імпортних товарів і технологій, в тому числі промислової і побутової техніки, які давно зайняли домінуюче становище на українському ринку, витіснивши вітчизняних виробників товарів і послуг.

На фоні загального скорочення промислового виробництва в країні і обсягу патентування винаходів, зокрема, особливу стурбованість викликає вкрай низький показник винахідницької активності національних заявників, який визначається кількістю поданих заявок на винаходи в рік. Обсяг поданих заявок національними заявниками в останні роки становить близько 50% від загального числа поданих заявок в Україні (з урахуванням іноземних заявників), при цьому кількість поданих українськими заявниками заявок в 2018 році стало своєрідним антирекордом, і склало - 2102 заявки, що є найнижчим показником за останні 20 років.12042019 03

Обсяг винаходів, які патентуються щорічно українськими заявниками за період з 2010 по 2018 роки склав щонайменше 2500 заявок на рік. Якщо порівняти цей показник з кількістю заявок, які щорічно подаються національними заявниками в США, то в США в 2018 році було подано понад 300 тисяч заявок на винаходи. Таким чином, кількість щорічно створених винаходів в Україні становить менше 1% від кількості винаходів створених в США. За найбільш приблизними підрахунками, якщо показник активності патентування національних заявників США становить близько 1 заявки на 1000 резидентів, а в Китаї - 1 заявка - на 1250 резидентів, то в Україні - 1 заявка доводиться на 20000 резидентів.

ДАЛІ ПАДАТИ НІКУДИ, сказав доповідач - МИ ДОСЯГЛИ ДНА, ВІД ЯКОГО ЗОБОВ'ЯЗАНІ ВІДШТОВХНУТИСЬ.

Ваше завдання - звернувся він до учасників Олімпіади - розбудити потенціал вітчизняних винахідників і почати активну компанію по пропаганді винахідництва в Україні.

У виступі письменника Григорія Дорожко йшла мова про соціальну відповідальність виборців і усвідомленому підході до власного вибору. Це особливо актуально напередодні другого туру голосування на виборах президента України. Як приклад маніпулювання голосами виборців письменник порекомендував присутнім прочитати його розповідь, в якому описана закулісна технологія проведення виборів. Також він презентував присутнім свою нову книгу оповідань «Зона ψ».

Потім відбулося нагородження переможців Олімпіади. Заступник голови Оргкомітету Олімпіади, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри Менеджменту інноваційного підприємництва та міжнародних економічних відносин Петро Григорович Перерва вручив нагороди переможцям Олімпіади. У своєму завершальному виступі він подякував учасникам Олімпіади за наполегливість у досягненні мети і відданість обраній спеціальності - інтелектуальна власність.