03112017 0125 жовтня 2017 року відбулися ювілейні "ХХІІ Ліберманівські читання", присвячені 120-річчю з дня народження всесвітньо відомого харківського вченого-економіста Овсія Григоровича Лібермана. Конференцію відкрив учень О.Г. Лібермана, ректор Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди, проф. Прокопенко І.Ф., який привітав присутніх з ювілейною датою та поділився своїми спогадами про життя і діяльність свого учителя. Він відмітив вклад О. Лібермана в теоретичне обґрунтування і практичне проведення так званих "косигінських реформ", які почалися у СРСР на початку 60-х років минулого століття. Саме завдяки працям О. Лібермана економічна наука отримала імпульс, який дозволив зупинити економічний спад, в промисловому виробництві Радянського Союзу в ті роки.

Про свою трудову діяльність під керівництвом О.Г. Лібермана розповів ще один учень О. Лібермана, д-р екон. наук, проф. В.П. Бабич. У своїй доповіді професор Бабич В.П. зупинився на проблемах і перспективах еволюції науково-онтологічних знань, зокрема, на необхідності розширення горизонтів людського мислення до повномасштабного глобального світогляду, який дозволить побачити світ в його цілісності і загальноземному вимірі, визначити сутність, зміст і мету земного буття і створити сучасну «модель взаємодії Людини, Суспільства та Природи». Також доповідач зазначив, що Земля (як планета), за оцінками аналітиків зможе прогодувати не більше 8 млрд. чоловік, а з огляду на, що в даний час населення земної кулі налічує 7,6 млрд., найближчим часом в світі відбудуться такі катаклізми, що буде непереливки. Підтвердженням цього прогнозу є розвал СРСР, який можна з впевненістю вважати світовою геополітичною трагедією, наслідки якої досі ще не осмислені в повній мірі.

У виступі голови Асоціації «Духовно-інтелектуальний вибір», к.т.н. М.І. Зобова були розглянуті сучасні суспільні відносини в аспекті їх планування і розвитку в масштабах України.

Керівник Харківського науково-педагогічного центру Всесвітнього наукового ноосферо-онтологічного товариства «ДИВО-21», 03112017 02к. фіз-мат. наук А.Д. Сердюк сформулював головну умову виходу України зі стану застою і економічного тупика - це духовне інтелектуальне виховання молодої людини нового покоління, що не обтяженого пережитками минулого і вільного від стереотипів «совка».

Д-р екон. наук, проф., заслужений економіст України М.М. Внукова розповіла про наукову діяльність учня О.Г. Лібермана Станіслава Олійника. Станіслав Олійник був також одним з послідовників О.Г. Лібермана. Він очолював кафедру в Харківському інженерно-економічному інституті і зробив великий внесок в розвиток його наукової школи, зокрема, він опублікував багато статей, в яких розповів про діяльність О.Г. Лібермана, і наукових праць, в яких розвивав основні положення економічних новацій, запропонованих Ліберманом.

У виступі доктора філософії в галузі економіки, заст. голови Товариства винахідників і раціоналізаторів України Л.Б. Пижової прозвучала подяка організаторам конференції за актуальність обраної тематики і наполегливість у просуванні сучасних економічних ідей. Також Л.Б. Пижова підкреслила важливість ініціатив для організації громадськості та її орієнтації на суспільно корисні починання. Як приклад вона привела конкурс «Молоді новатори Харківщини» (далі - Конкурс), який щорічно проводиться під егідою Харківського обласної ради Товариства винахідників і раціоналізаторів України, при безпосередній участі Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка (далі - ХДНБ ім. В.Г. Короленка). Цей Конкурс призначений для виявлення і заохочення творчої молоді Слобожанщини, так як тільки шляхом залучення нових ініціативних творчих особистостей можна забезпечити рух України вперед.

У виступі технічного директора ТОВ «Компанія «Інвента», патентного повіреного Стогнія Є.С. було сформульовано тезу про радикальну зміну соціальних зав’язків з появою такого явища, як Інтернет. Сучасна людина вийшла на новий етап розвитку суспільних відносин, які характеризуються доступністю і мобільністю on-line контактів з респондентами, що знаходяться за тисячі кілометрів один від одного. Це явище вже призвело до глобалізації економічних процесів, які диктують нові задачі для вчених-економістів та фахівців інших галузей. Тому такі конференції, як «Ліберманівські читання», саме враз і служать маяком для постановки і вирішення актуальних проблем сучасності.

У наступних виступах учасників конференції пропонувалися власні плани виходу з кризової економічної ситуації, що склалася в Україні.

У дебатах з розглянутих питань прозвучала оцінка діяльності основоположника харківської економічної школи всесвітньо відомого вченого-економіста О.Г, Лібермана, як реформатора, який забезпечив наукове обґрунтування і проведення таких перетворень в економіці СРСР, які з'явилися предтечею розвитку капіталістичних відносин на пострадянському просторі.

Звіт підготував Стогній Є.С.