24042017 0127 квітня 2017 року у відділі науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів (ВІП) Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка (ХДНБ) на засіданні Круглого столу, присвяченому Міжнародному дню інтелектуальної власності, відбулося обговорення теми «Євроінтеграція - нові можливості для винахідників».

Засідання відкрила завідуюча ВІП В.Г. Прохорова, яка привітала учасників заходу з Міжнародним днем ​​інтелектуальної власності, який щорічно відзначається в Україні. Вона підкреслила, що цей захід став у ХДНБ традиційним, і повідомила, що метою заходу є оголошення підсумків конкурсу «Молоді новатори Харківщини», проведеного за участю Харківської обласної ради товариства винахідників і раціоналізаторів, призначення якого - сприяння технічній творчості молоді Харкова.

 У своєму вступному слові ведучий Круглого столу, співробітник компанії «ІНВЕНТА», патентний повірений України Є.С.Стогній зупинився на значенні системи охорони інтелектуальної власності (ІВ) для забезпечення технічного прогресу в усьому світі. Він підкреслив, що Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) є світовим лідером у поширенні нових знань і пропаганді ідей, пов'язаних з розвитком ІВ. ВОІВ сприяє в захисті прав інтелектуальної власності в багатьох країнах світу, у тому числі і в Україні.

Далі з привітанням від імені Ради молодих вчених при Харківській обласній держадміністрації виступила його голова, к.т.н. Є.В. Куниця, яка розповіла про плани держадміністрації, спрямованих на розвиток наукового потенціалу творчої молоді. Завданням регіонального конкурсу, який проводився у 2016/2017 роках під егідою держадміністрації, було стимулювання творчого потенціалу молодих вчених, а також пошук і виявлення інноваційних проектів, спрямованих на вирішення актуальних проблем Слобожанщини.

 З доповіддю на тему «Участь України в Міжнародних програмах підтримки науки та інновацій. Тенденції трьох останніх років виступила директор Центру «Харківські технології» І.Б. Гагауз. У своєму виступі вона зупинилася на реалізації європейської програми «Горизонт - 2020», спрямованої на розвиток науки і інновацій в Україні. Загальний бюджет цієї програми складає 80 млрд. євро. Фінансування відбувається за трьома основними напрямками: передова наука, індустріальне лідерство і соціальний розвиток. Гранти для переможців в конкурсі, проведеному в рамках програми «Горизонт - 2020», виділяються на наукові дослідження і покривають до 100% витрат для некомерційних організацій, і до 70% витрат для комерційних підприємств. Схема фінансування передбачає дві фази: перша (до 50 тис. євро) - на підготовку проекту і його наданні для подальшого розгляду; друга 24042017 02фаза - проведення наукових досліджень і виготовлення дослідної або демонстраційної моделі (кілька млн. євро).

Так, українська компанія «Политеде» виграла грант на 1,22 млн. євро. І цей приклад не є поодиноким. Україна за період з 2014-2017 роки подала на конкурс 715 проектів на суму 269 млн. євро. З них 61 проект пройшов конкурсний відбір і отримав фінансування на загальну суму 11,5 млн. євро, що складає близько 50% річного бюджету, що виділяється на науку в Україні. Зокрема, серед вузів Харкова переможцями в конкурсі стали два проекти, підготовлені в Національному аерокосмічному університеті ім. Н.Є. Жуковського (ХАІ), і один - в Харківському Національному економічному університеті (ХНЕУ).

На завершення своєї доповіді І.Б. Гагауз закликала активізувати роз'яснювальну діяльність серед наукової та винахідницької громадськості Харкова, з метою розширення числа учасників конкурсу в рамках європейської програми «Горизонт - 2020».

З доповіддю на тему «Винахідники в Україні та біг з перешкодами» виступив генеральний директор ТОВ «Інмайстерс» В.В. Лук'янченко. Він зупинився на таких стимулах винахідництва, як бажання досягти результату, залишити свій слід в історії або захистити дисертацію. Для вирішення будь-якої з поставлених задач основним є цілепокладання, без якого досягти чогось взагалі неможливо. Тому мета кожного винахідника - перетворити свої мрії в реальність.

Далі виступаючий зупинився на тому, що фінансові можливості для вирішення поставлених задач в реальності є і потрібно знайти спосіб скористатися ними. Зокрема, він повідомив, що Європейський інвестиційний банк з 2014 року, в зв'язку з накладеними на РФ санкціями, припинив фінансування Росії, і направив звільнені ресурси в розмірі 5 млрд. євро на рік на фінансування наукових досліджень та інновацій в Україну, Молдову, Грузію та ін. країни.

Також філія Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), який нещодавно відкрився у Харкові, проявляє інтерес до нових розробок в сфері нано- та IT-технологій. Таким чином, в Україні існує безліч програм, що фінансуються ЄС, для реалізації винахідниками своїх ідей.

З підведенням підсумків щорічного конкурсу «Молодий новатор Харківщини» (далі - Конкурс). України виступила голова оргкомітету конкурсу, заст. голови Товариства винахідників і раціоналізаторів України Л.Б. Пижова. Вона повідомила присутнім, що Конкурс проводився за трьома номінаціями:

  1. Об'єкти інтелектуальної власності.
  2. Науково-технічні інноваційні розробки.
  3. Проекти.

У Конкурсі брали участь представники вузів, організацій та науково-дослідних установ Харкова і області. У числі переможців - студенти і аспіранти Харківського національного автомобільно-дорожнього університету (ХНАДУ), Харківського торговельно-економічного інституту (ХНЕУ), Харківської національної академії міського хазяйства ім. О. М. Бекетова (ХНУМГ ім. О. М. Бекетова), а також молоді фахівці ДК «Укргазвидобування НАК НафтоГазУкраїна», ТОВ «Інмайстерс» та ін.

Дипломи за кращі роботи були урочисто вручені переможцям Конкурсу.

Звіт підготував Є.С. Стогній