01.12.2016 року у Відділі науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка відбувся Круглий стіл за темою «Сучасні 3D-технології в медицині».

У вступному слові ведучого Круглого столу – професора  НТУ «ХПІ », д.м.н. Россіхіна Василя В’ячеславовича було повідомлено про значення 3D-технологій в медицині на сучасному етапі. Також була надана історична довідка про зародження та розвиток 3D-технологій від Леонардо да Вінчі до сьогодення.

Про міжнародні проекти в галузі наукових досліджень та навчанні розповів – професор Харківського національного університету радіоелектроніки (далі – ХНУРЕ), д.т.н. Аврунін Олег Григорович.  Також він повідомив про сучасні технології комп’ютерного плануванняхірургічних операцій.

Про результати роботи 3-місячного наукового проекту в галузі 3D-сканування  на кафедрі біомедичної інженерії ХНУРЕ в межах програми міжнародного обміну Євросоюзу Erasmus+ розповів Макс Фільзов, студент-магістр Університету імені Лейбніца м. Ганновер (ФРН).

З висвітленням питання про методи сучасної медицини 3D-візуалізації виступив доцент Харківської медичної академії післядипломної освіти, к.м.н. Бухмін Олексій  В’ячеславович.

Темою доповідей д.м.н. Россіхіна В. В. та к.м.н. Суманова С.В. були сучасні методи імплантології з використанням 3D-технологій. Доповіді супроводжувалися експозицією 3D – моделей  на екрані монітора, що призвело значне враження на присутніх.

Присутні уважно вислухали надані доповіді та поставили серію запитань про можливість використання цих новітніх технологій у лікуванні хворих у межах Харкова та області.

Доповідачі дали позитивні відповіді на ці запитання.

Зокрема Ph.D., професор, директор ТОВ«ІНМАЙСТЕРС» Лук’янченко В.В. повідомив присутнім про понад 100 вдало проведених операцій для учасників АТО у м. Харкові з використанням 3D-технологій на базі Інституту патології хребта та суглобів ім. М.І. Сітенка.

Захід викликав справжню зацікавленість учасників до цього новітнього напрямку сучасної медицини.

Звіт підготував Є. Стогній

DSCN2498 01122016