23 вересня у відділі науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка (далі - ХДНБ) відбулась науково-практична конференція Проблеми винахідницької та раціоналізаторської діяльності в Харківській області", присвячена Дню винахідника і раціоналізатора України.

Конференцію відкрила директор ХДНБ ім. В.Г. Короленка, заслужений працівник України В. Д. Ракитянська, яка привітала науковців та винахідників з їхнім професійним святом. Із привітанням також виступили: депутат міської ради Андрій Анатолійович Лесик, генеральний директор Фірми Т.М.М." Микола Григорович Толмачов, представник Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Ірина Володимирівна Чигринець, яка потім вручила почесні грамоти найбільш активним винахідникам Харківщини.

Учасники конференції виступили з доповідями, які стосувалися різних аспектів винахідницької діяльності та були спрямовані на пошук шляхів використання власних розробок та інновацій. Основні недоліки, на які вказали у своїх виступах доповідачі, це - відсутність державної підтримки та фінансування інноваційних розробок, що зводить нанівець надбання новаторів та винахідників Харківщини. Навколо цього питання вчинилася жвава дискусія, яка і визначила основний напрямок роботи конференції.

Від Харківської обласної Ради Товариства винахідників і раціоналізаторів (далі - ХОР ТВіР) доповідала Шляхтурова О.К., яка розповіла про діяльність Товариства у минулому періоді. Вона особливо підкреслила, що незважаючи на складні часи, ХОР ТВіР продовжує свою вкрай необхідну діяльність за рахунок ініціативи активу та на громадських засадах. Ніякої підтримки з боку держави не існує. Цей захід, що відбувається сьогодні, теж є одним із проявів діяльності Товариства.

Серед доповідачів були висловлені різні думки, щодо міста винахідника у теперішній час в Україні. Усі сходилися на висновку, що держава не допомагає винахіднику нічим. Він кинутий напризволяще. "Що робити? продатися Заходу, чи вмерти?" таке питання пролунало під час виступу Стельмахова Юрія Миколайовича, к.т.н., м. Київ. На цей пасаж відповів у своїй доповіді винахідник, генеральний директор ТОВ "Інмайстерс" Володимир Вікторович Лук'янченко.

Він стверджував, що винахідництво потрібно для досягнення успіху в конкурентній боротьбі та нарощування доходів підприємця. Це складний шлях, але тільки той, хто йде - в змозі подолати всі перешкоди. А плакати та посипати голову попелом, це шлях в нікуди. Не кожен підприємець здатний комерціалізувати свій винахід, але для вирішення цієї проблеми у Європі можна отримати відповідні кошти, які можуть надати спеціальні фонди для підтримки винахідників. Якщо до них звернутися, то можна отримати фінансування достатнє для започаткування власного бізнесу.

У наступному виступі заступника директора по науковій роботі Державного НІІ "УкрГіпроЦемент" Здорова Анатолія Йосиповича пролунало, що для впровадження інновацій у його інституті не вистачає коштів. Нове обладнання, здебільшого, закуповується за кордоном, зокрема у Германії та інших країнах ЄС. Немає простору для ініціативи вітчизняного новатора, незважаючи не те, що законів щодо охорони ІВ в Україні вдосталь.

Темі удосконалювання законів у галузі ІВ була присвячена доповідь доцента Харківського торг.-екон. Інституту Благорозумової Ольги Володимірівні - "Патентний тролінг як прояв недобросовісної конкуренції у сфері інновацій". Вона зазначила, що американська економіка - це економіка № 1 у світі, але вона теж потерпає від патентного тролінгу, бо потребує безліч коштів для врегулювання спірних питань, пов'язаних з правами у галузі ІВ. Тролінг - це явище, яке виникло у зв'язку з існуванням патентної системи, як такої, тому, щоб подолати його від коріння треба суттєво обмежити сферу використання патентної системи, як такої. Наприклад, не можливо патентування винаходів у галузі інформаційних технологій, бо це затримує розвиток цієї галузі, та таке інше. Треба вирішувати це питання на законодавчому рівні, в тому числі і в Україні.

Надалі пролунало декілька доповідей, щодо складнощів при впровадженні винаходів та раціоналізаторський пропозицій у виробництві. Цю тему у своїх виступах висвітлювали винахідники: Лактіонов Борис Олександрович та Биліна Борис Гаврилович (м. Балаклея). У виступі провідного наукового співробітника ННЦ "Інститут ґрунтознавства та агрохімії" Шедєй Лариси Олександровни була привернута увага присутніх до проблеми органічного землеробства.

Органічне землеробство - це вирощування рослин без використання будь-яких хімічних речовин, тобто штучних добрів, фунгіцидів, гербіцидів та таке інше. Така натуральна продукція, яка вироблена з сільськогосподарської сировини, що отримана таким чином, дуже цінується у країнах ЄС. Саме така продукція йде на експорт від України і попит на неї не вщухає. Враховуючи режим максимального сприяння для виходу українських виробників на західні ринки треба надати великої уваги цьому напрямку, щоб не проґавити ті можливості, що відкриваються перед вітчизняними виробниками. Цей виступ викликав жваву дискусію серед присутніх, що ще раз продемонструвало, що винахідники не байдужі для викликів часу.

Конференція завершилася прийняттям відповідної резолюції.

Інформацію підготовив патентний повірений Стогній Є.С.