Причина перша, але не основна

Патентувати потрібно для того, щоб захиститися від нападу конкурентів

Так, дійсно, конкуренти не сплять і кошмарять нас, як тільки можуть. Не завжди їм це вдається, але кров вони можуть зіпсувати. Наявність патенту в них робить їх зусилля успішнішими за умови, якщо немає патенту у нас. Але, якщо ми забезпечимо патентний захист свого бізнесу, то це, якщо й не захистить нас повністю від нападу конкурентів, то хоча б трохи охолодить їх запал при черговому наїзді.

Кожен приходив до розуміння важливості патентного захисту по-своєму. Наприклад, компанія "Microsoft", звинувачена у дев'яностих роках ХХ століття у порушенні патентних прав "Digital Equipment Corp." при розробці програмного комплексу Windows NT змушена була сплатити 160 млн. дол., щоб закрити цю справу. Саме тоді Білл Гейтс звернувся до своїх співробітників із закликом: "Патентуйте все, що можливо". В результаті, компанія спочатку двохтисячних років вийшла на перше місце у світі за патентуванням своїх розробок і створила настільки об'ємний портфель патентів. який зміг її убезпечити від нападок конкурентів у майбутньому*.

*Приклад взятий з книги Дез Дірлоф «Бізнес шлях. Білл Гейтс"

 

Причина друга, але недосяжна

 

Патентувати потрібно для того, щоб заробити на винаході

Із цього приводу існує багато спекулятивних тверджень, справедливість яких не витримала випробування часом. Заробити, безумовно, можна, але для цього потрібно відповідати ряду умов, таких, наприклад, як наявність виробничих потужностей для реалізації власного винаходу, або джерела фінансування, або багатого спонсора, готового заплатити за вашу розробку. Також можна включитися в інноваційну програму, яка спонсорується державою або неурядовою установою.

Все це теоретично можливо, але практично недосяжно або дуже складно здійснити. Важко переконати бізнесмена вкласти свій капітал у Ваш винахід, який почне приносити дохід через рік-два або триваліший термін в умовах нестабільної економіки і тим більше війни в Україні. З тих самих причин немає підстав сподіватися й на підтримку держави. Мати ж власні виробничі потужності для впровадження винаходу – завдання для індивідуального винахідника практично непосильне. Але без цього неможливо налагодити випуск продукції з використанням запатентованого винаходу та отримати серйозний прибуток від її продажу.

 

Причина третя, визначальна

 

Патентувати потрібно для того, щоб захистити наукову розробку

 

Так, отримати патент на власну наукову роботу – реальна можливість отримати офіційне підтвердження (на рівні держави) новизни своєї розробки, тому що при патентуванні винаходу кожне патентне відомство перевіряє відповідність заявленого технічного рішення таким критеріям, як новизна, неочевидність (винахідницький рівень) та промислова придатність, тобто можливість здійснення винаходу. Цінність такої перевірки полягає в тому, що її робить незалежний державний орган, наприклад, Патентне відомство України (Укрпатент), який виносить своє рішення на підставі пошуку та експертизи всіх доступних джерел інформації: опублікованих заявок та патентів різних країн світу, наукових публікацій, матеріалів виставок і т.п. Особливо важливим для винахідника у цьому випадку буде проведення міжнародного пошуку, який виконується при подачі так званої міжнародної заявки РСТ, коли пошук проводиться компетентним Міжнародним пошуковим органом, наприклад, Європейським патентним відомством (м. Мюнхен, Німеччина). Тому отримання патенту на винахід завжди свідчить про рівень розробки та її актуальність.

 

Причина четверта, але не остання

 

Патентувати потрібно для того, щоб самоствердитися

 

Винахідники, які йдуть за таким планом, ставлять перед собою нездійсненні завдання і знаходять нетривіальні рішення.

Як правило – це люди, які хочуть залишити слід в історії науки і техніки, тому винаходять невідомі раніше джерела енергії, вічні двигуни, незвичайні способи переміщення в часі та просторі тощо.

Вони хочуть ощасливити людство своїми піонерськими винаходами і на менше не згодні. Таких винахідників не так багато, але вони є і завдають багато турбот експертам патентних відомств різних країн світу.

 

Причина п'ята, головна

 

Патентувати треба, щоб бути переможцем!

 

Патентувати потрібно не для того,

щоб самовиразитися і самоствердитися,

і навіть не для того, щоб

прославитися

і заробити багато грошей.

Патентувати треба перш за все для того, щоб не було нестерпно боляче від того, що Ви вже знайшли рішення технічної задачі і знали, як його здійснити, але вас випередили і запатентували вистражданий вами винахід всього на один (!) день раніше за Вас.

Тому будьте пильні та не втрачайте свого шансу бути першим!