29 вересня 2017 року відбулося чергове засідання Координаційної ради з питань захисту прав інтелектуальної власності при Харківській обласній державній адміністрації (ХОДА).

Заступник директора Департаменту науки освіти ХОДА Труш Олександр Олегович відкрив засідання, звернувшись до присутніх зі словами вітання та побажаннями успішної роботи в питаннях захисту прав інтелектуальної власності (ІВ) в Харківській області. Він підкреслив, що захист прав інтелектуальної власності є необхідною умовою розвитку економіки і одним із завдань Координаційної ради є здійснення заходів щодо дотримання прав винахідників і авторів творів.

З доповіддю з питання захисту авторських прав виступив президент Всеукраїнської громадської організації «Менеджмент інтелектуальної власності» Зайцев Валерій Іванович, який розповів про діяльність очолюваної ним Організації та досвідом з управління правами інтелектуальної власності у Львівській області. В рамках зазначеної організації створено «Центр колективного управління авторськими і суміжними правами» (далі - Центр), що функціонує за підтримки Львівської ОДА та забезпечує надходження до обласного бюджету грошових відрахувань, які формуються за рахунок оподаткування роялті, які виплачуються авторам за використання їхніх творів. В даний час Центр займається більше 20 організацій м. Львова та області, в першу чергу це ресторани, кафе, готелі та інші місця розваг та відпочинку, які є платниками роялті та забезпечують надходження коштів на рахунок Центру. Центр, в свою чергу, забезпечує виплату винагороди авторам і платить податки до обласного бюджету Львова і області. Доповідач запропонував таку ж організаційну схему поповнення бюджету області поширити на Харківський регіон.

З виступом, що стосуються дотримання прав ІВ клубними організаціями Харківської області, до присутніх звернулася начальник відділу Управління культури і туризму ХОДА Левенко Ольга Миколаївна. Вона повідомила, що в Харківській області функціонує 687 клубних організацій (сільських і селищних Будинків культури), які знаходяться на балансі відповідних сільських та селищних рад та не ведуть самостійної господарської діяльності. Тому вони не можуть виплачувати авторам і виконавцям музичних творів авторської винагороди за використання їхніх творів. Дана проблема не може бути самостійно вирішена на рівні цих клубних організацій, що входить в протиріччя з вимогами Закону України «Про авторське право і суміжні права».

У дебатах виступило більшість присутніх, які висловили свої міркування щодо порушених питань.

На закінчення ведучий засідання Труш А.О. подякував учасникам за активну позицію в обговоренні питань, що розглядаються і повідомив, що ці питання будуть опрацьовані в стінах ХОДА та на наступному засіданні Координаційної ради буде повідомлено про результати їх розгляду.

Інформацію підготував Є. Стогній