Наслідуючи стратегію забезпечення прозорості своєї діяльності, Державна Служба інтелектуальної власності України повідомила про повне відкриття доступу до відомостей заявок на реєстрацію торгових марок.

З 1 жовтня 2015 року на сайті http://base.uipv.org/ Державного підприємства "Український інститут промислової власності" (ДП УIПВ) в розділі Інформаційні ресурси , Електронні інформаційні ресурси , Бази даних, інформаційно-довідкові системи , Знаки для товарів і послуг доступні усі заявки, що знаходяться на стадії кваліфікаційної експертизи.

Це дозволить правовласникам вже зареєстрованих торгових марок відстежувати знову подані заявки, що є потенційною загрозою порушення їх прав, і дає можливість своєчасно подати заперечення проти видачі посвідчення на сумнівний товарний знак. Інформація про цю ініціативу була обнародувана ще 21 серпня 2015 року, а зараз були виконані усі технічні і організаційні умови для забезпечення публічного доступу на сайті ДП УIПВ.

Нагадаємо, що реєстрація торгової марки в Україні починається з моменту подання заявки до ДП УIПВ. Дата подання заявки вважається датою початку формальної експертизи, під час якої перевіряється відповідність даних, вказаних в заявці, формальним вимогам Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" в редакції від 22.05.2003р. У разі позитивного проходження формальної експертизи призначається кваліфікаційна експертиза, під час якої заявлена на реєстрацію торгова марка перевіряється на предмет її тотожності і схожості до міри змішення із вже зареєстрованими або поданими на реєстрацію торгових марок інших власників.