20-22.04.2016р. у Харкові проводився 2-й тур Всеукраїнської студентської олімпіади по інтелектуальній власності 2015/2016 навчального року (далі - Олімпіада), на якій зібралася талановита молодь з вищих навчальних закладів Харкова, Києва, Львова, Дніпропетровська, Одеси, Луцька, Запоріжжя, Сум, Полтави, Черкас, Кременчука та ін.

У відділі науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленко 22.04.2016г. відбулося підведення підсумків і нагородження переможців Олімпіади.

Результати ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з підготовки інтелектуальної власності, що відбулася у НТУ "ХПІ" такі:

Переможцями зі спеціальності стали:

Перше місце: Тіщенко Світлана Василівна, Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького.

Друге місце: Марчук Леся Сергіївна, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут".

Третє місце: Шкрумада Богдан Юрійович, Сумський державний університет та Черняк Лілія Леонідівна, Українська інженерно-педагогічна академія.

Переможцями з дисципліни стали:

Перше місце: Свіщова Наталія Сергіївна, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут".

Друге місце: Гурт Аліна Михайлівна (Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського); Літковець Тетяна Леонтіївна (Луцький національний технічний університет) та Кірчукова Яна Іванівна (Одеська державна академія будівництва та архітектури).

Третє місце: Саприкіна Карина Олександрівна (Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця), Соц Крістіна Євгеніївна (Національна металургійна академія України) та Зубенко Ірина Віталіївна (Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова).

Переможці II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з інтелектуальної власності отримали дипломи різних ступенів та цінні подарунки от імені організаційного комітету, а всі інші - сертифікати учасників.

Насиченою була і культурна програма олімпіади, учасники ознайомилися з історією та сучасністю університету, відвідали музей історії НТУ "ХПІ", прогулялися студмістечком університету з 130-ти річною історією та здійснили екскурсію Харківською державною науковою бібліотекою імені В.Г. Короленка та захоплюючу екскурсію містом Харків.

У рамках заходу патентний повірений України Стогній Євген Степанович провів тренінг-семінар на тему "Стан та тенденції патентування інтелектуальної власності в світі та в Україні".

У виступі Стогнія Є.С. були розглянуті актуальні питання охорони об'єктів інтелектуальної власності (далі - ІВ). Зокрема, було відмічено, що об'єм патентування об'єктів ІВ тісно пов'язаний з макроекономічними процесами у світі. Економічні кризи, які викликані такими громадськими явищами як революції і війни, неминуче призводили до зниження активності патентування об'єктів ІВ у всьому світі. Наприклад, активність патентування в роки Великої депресії (1932-1933) була найнижчою в США та європейських країнах в період з 1929 по 1940. Подібна ситуація мала місце, хоча і в значно меншому масштабі, в Україні в 2008-2009, що пов'язано з економічною кризою в США і країнах Європи в ті ж роки.

В цілому, об'єм патентування об'єктів ІВ у світі за останні двадцять років неухильно росте. Якщо ще п'ять років тому лідерами в патентуванні були США і Японія, то за останні роки (2011-2015) на лідируючі позиції вийшов Китай. Найбільша кількість патентів у світі останніми роками доводиться на IT-технології, аудіо-відео техніку, цифровий зв'язок, створення нових матеріалів, у тому числі нанотехнології, синтезування нових хімічних сполук в області фармацевтики та харчові технології.

Аналіз патентування винаходів в Україні за останні десять років (2006-2015) говорить про те, що активність патентування в Україні постійно знижується. Об'єм заявок на винаходи складає всього біля 5 тис. в рік. Такі низькі показники винахідницької активності є наслідком падіння промислового виробництва в Україні.

Слід також відмітити украй низьку активність українських винахідників в області IT-технологій, незважаючи на значний потенціал українських програмістів, що упевнено займають провідні місця в об'ємі українського експорту товарів та послуг. Так, за твердженням директора департаменту інновацій мінекономіки України Олени Минич, в 2015 році Україна експортувала продукції IT-індустрії на 2,5 млрд. дол. США, яка за загальним обсягом експорту товарів та послуг вийшла на третє місце після агросектора та металургії.

У питаннях патентування IT-технологій українські розробники програмних продуктів, як правило, не бачать інструменту для захисту своїх прав. Це пов'язано, передусім, з правовою неписьменністю і відсутністю зацікавленості в закріпленні свого пріоритету на ринку програмних продуктів. Орієнтація на виконання замовлень зарубіжних фірм і корпорацій закриває перспективи розвитку українського ринку програмного забезпечення, незважаючи на наявний потенціал вітчизняних IT-фахівців.

Ваше завдання - звернувся доповідач до учасників Олімпіади - розбудити потенціал вітчизняних IT-фахівців, що дрімає, і розгорнути широку компанію по пропаганді і захисту прав в області IT-технологій. Ця тема викликала багато питань у присутніх учасників Олімпіади, основним мотивом яких була проблема затребуваності фахівців у сфері ІВ в Україні і визначення місця вибраної професії в умовах сучасного соціуму.