28.04.2016 в відділі науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківській державній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка відбувся Круглий стіл Творчість - майбутнє поколінь", присвячений Міжнародному дню інтелектуальної власності. Відкриваючи засідання Круглого столу Прохорова В.Г., завідувачка відділу науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів ХГНБ ім. В.Г. Короленка, привітала присутніх з Міжнародним днем інтелектуальної власності.

Ведучий Круглого столу Стогній Є.С., патентний повірений України, повідомив присутнім про основні засади, на яких було створено Всесвітню організацію інтелектуальної власності у 2000 році. Саме з того часу святкується Міжнародний день інтелектуальної власності, задачею якого є привернення уваги суспільства до здобутків новаторів та винахідників у всьому світі.

Першу частину Круглого столу відкрив доповідач Лук'янченко В.В., генеральний директор ТОВ "ІНМАЙСТЕРС", який розповів присутнім про можливості, які надані винахідникам різних країн, у зв'язку з впровадженням європейської програми "ГОРИЗОНТ-2020". Євроінтеграція - це, з одного боку - виклик для винахідництва, та з другого - нові можливості, які вже відкриті та які треба навчитися використовувати. Він розповів, що у рамках програми "ГОРИЗОНТ-2020" від України на цей час було подано понад 400 інноваційних проектів на розгляд міжнародних експертів. 48 із них отримали фінансування.

Друга доповідачка Савченко О.І., професор, кандидат економічних наук Національного технічного університету "ХПІ", розповіла про організацію та реалізацію європейської програми "ERASMUS", яка полягає у наданні навчальних послуг українським студентам, яких запрошують навчатися за кордоном, зокрема у Польщі. Такий досвід вже мають студенти Національного технічного університету "ХПІ". Вона розповіла про вимоги щодо знання студентами, що бажають навчатися, іноземної (англійської) мови та умов, які треба знати бажаючим отримувати фах у іноземних навчальних закладах.

Васил'єва О.Є., начальник відділу зовнішньоекономічних зв'язків та організаційної роботи Харківської торгово-промислової палати України, розповіла присутнім про діяльність Торгово-промислової палати України, її цілі та задачі. Особлива увага була привернута до питань захисту вітчизняного виробника, зокрема шляхом патентування винаходів та реєстрації торговельних марок, з метою запобіганню виготовлення та реалізації контрафактної продукції на території України.

Усі доповіді супроводжувалися відповідними презентаціями та викликали зацікавленість присутніх.

Прохорова В.Г., завідувачка відділу науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів, оголосила звернення Івана Бондаренка, директора Громадської організації "Регіональний центр науково-технічного розвитку", автора та координатора проекту "Ukr.tech.fest", щодо впровадження інновацій у рамках вказаного проекту.

Друга частина Круглого столу була присвячена підведенню підсумків щорічного конкурсу Молодий новатор Харківщини" (далі - Конкурс). Пижова Л.Б., Ph.D, голова організаційного комітету Конкурсу, заступник голови Товариства винахідників і раціоналізаторів України, доповіла про результати Конкурсу, у рамках якого було розглянуто 76 робіт. Роботи учасників Конкурсу стосувалися різних галузей господарства України.

Конкурс проводився по трьом номінаціям:

1) Об'єкти інтелектуальної власності;

2) Науково-технічні розробки;

3) Проекти.

В Конкурсі прийняли участь представники вишів, організацій и науково-дослідних закладів міста Харків та області у кількості більше ніж 50 осіб. Дипломами за кращі роботи були відзначені переможці Конкурсу.