18 лютого 2016 року у відділі науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка відбувся Круглий стіл "Еко-інновації - шлях до зеленої" економіки та її модернізації". Cпівробітник патентно-правової компанії "Iнвента" патентний повірений Стогній Є.С. підготував звіт щодо заходу.

Захід був спрямований на розв'язання екологічних проблем Слобожанщини. Концентрація джерел забруднення у Харкові та промислових регіонах області потребує негайного вирішення екологічних питань. "Зелені" інновації - це ефективний шлях до екологічного захисту довкілля.

Провідні фахівці закладів науки та освіти Слобожанщини, що взяли участь у роботі Круглого столу, сформулювали задачі збереження навколишнього природного середовища та запропонували заходи для їх вирішення.

Одним з перспективних напрямків збереження довкілля є організація та модернізація ландшафтних парків.

Висвітленню цієї теми бути присвячені такі доповіді:

  • Фундація регіонального ландшафтного парку "Шарукань" - стратегічне завдання розвитку Харківської області, доповідач - ведучий Круглого столу М.О. Горін, професор Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва, доктор біологічних наук;
  • Національний природний парк "Слобожанський" - еко-індустрія зелених інновацій Краснокутського району Харківської області, доповідач А. В. Шумілова, начальник відділу екологічної рекреації Національного природного парку "Слобожанський";
  • Оптимізація територіальних структур Харківського регіону, з метою забезпечення збалансованого стійкого розвитку, доповідач О. П Мазуренко, голова Харківського регіонального центру розвитку науки, освіти і виробництва.

Ведучий Круглого столу - Микола Олександрович Горін - доповів присутнім про актуальність вирішення екологічних проблем Слобожанщини. Близькість розташування промислових об'єктів до найважливіших джерел питної води та концентрація джерел забруднення у м. Харкові та промислових регіонах області потребує негайного вирішення екологічних питань, які накопичувались роками. "Зелені" інновації - це шлях до екологічного захисту довкілля. Однією з таких інновацій є створення регіонального ландшафтного парку "Рогань/Шарукань", як елемента рекреаційної зони навколо м. Харкова.

У виступі Голови Харківського регіонального центру розвитку науки, освіти і виробництва О.П. Мазуренка пролунала нищівна критика на адресу "науковців" у сфері землекористування та керівництва області, які своїми нерозумними діями руйнують сільськогосподарські рілля та призводять до колапсу у сфері тваринництва. На його думку, масоване розроблювання сільськогосподарських земель та глобальна хімізація сільського господарства призвели до критичного забруднення родючих чорноземів України.

Взагалі, на землях Слобожанщини розробка земель вже давно перевищила допустиму межу та наближається до 90%. Доповідач наполягав на необхідності зміни курсу викладання дисциплін у Харківському національному аграрному університету ім. В.В. Докучаєва та широкому залученню студентів до самостійної роботи над дисциплінами, які вивчаються у виші, тому, що тільки через освіту та набуття поглиблених знань можна вирішити проблеми сьогодення. Цей виступ викликав бурхливе обговорювання учасників Круглого столу.

У обговоренні питань, поставлених у програмі Круглого столу, також виступили:

- А.Р. Нерсисян, голова молодіжного крила вірменської громади Ізюмського району, який розповів про досвід запровадження "зеленої" економіки на прикладі території Чистоводівської сільради Ізюмського району Харківської області; - В.О. Бєлая, підприємець, директора фірми ТОВ "Біоліка", яка повідомила про досвід запровадження власноруч розробленого типу ведення малого господарства у Нововодолазькому районі Харківської області; - Д.Г. Комаров, волонтер Харківської громадської організації "Енергія миру", який розповів про низку заходів, спрямованих на охорону навколишнього природного середовища, зокрема - утилізацію пластмасової тари і упаковки. Виступи учасників Круглого столу свідчили про їх глибоку стурбованість сучасним станом екології у Харківській області та зацікавленість у вирішенні актуальних проблем охорони довкілля.

У рамках заходу експонувалась тематична виставка "Зелені" інновації".