12.06.2014 відбувся захист дипломних робіт кафедри "Інформатика та інтелектуальна власність" факультету "Комп'ютерних та інформаційних технологій" Національного технічного університету "Харківський політехнічний університет" зі спеціальності - "Інтелектуальна власність" Державну екзаменаційну комісію очолював співробітник нашої компанії "Інвента" патентний повірений Стогній Є.С.

Представлені для захисту дипломні роботи висвітлювали актуальні питання інтелектуальної власності в Україні, були побудовані на реальних матеріалах та спрямовані на практичне використання.

Наприклад, дипломна робота студента Цвелих К.І. "Дослідження проблем охорони винаходу, пов'язаного з комп'ютерною програмою" (керівник - зав. кафедрою "Інформатика та інтелектуальна власність", проф. Солощук Михайло Миколайович) була присвячена аналізу законодавства з охорони прав інтелектуальної власності на комп'ютерні програми в Україні.

Автором здійснено аналіз стану законодавства з охорони прав інтелектуальної власності на комп'ютерні програми, запропоновано внести новий критерій патентоспроможності для комп'ютерної програми - "технічний характер", надано рекомендації щодо внесення змін до "Правил складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель", затверджених Наказом Міністерства освіти і науки 22.01.2001 № 22.

Слід відзначити, практичну спрямованість цієї роботи на набуття та захист прав на комп'ютерні програми. Під час захисту дипломної роботи з боку екзаменаційної комісії було рекомендовано викласти пропозиції, які були запропоновані автором, у вигляді статті для профільного видання або у вигляді поправок до проекту відповідного нормативного акту.

Також була відзначена дипломна робота студента Позднякової А.С., яка досліджувала питання захисту прав ІВ у вишах України. Були проведені дослідження об'єму та вмісту портфелю патентів на винаходи та корисні моделі у провідних учбових закладах України.

Наведені дані щодо рейтингу вузів України за показниками, що враховують чисельність наукових співробітників та наукових праць, участь у проведенні конференцій, патентуванні об'єктів ІВ, дали можливість виявити інноваційний потенціал вузів, де до першої трійки увійшли два вузи Харкова - Харківській авіаційний інститут та Харківська академія радіоелектроніки.

В цілому, усі дипломні роботи були успішно захищені дипломниками, які продемонстрували високий рівень фахової підготовки та досягли поставленої мети у сенсі набуття вищої освіти за спеціальностю - "Інтелектуальна власність"