Раніше ми повідомляли, що Українським інститутом промислової власності 25 вересня 2014 року був зареєстрований патент на промисловий зразок для "знаку номерного транспортних засобів". Було запатентовано 13 варіантів номерного знаку з білим, червоним і жовтим фоном, що мають разом з державною символікою України символіку Євросоюзу.

Департамент ДАІ МВС України пояснив, чому цей патент був зареєстрований спільно з приватною компанією ТОВ "Голден Флора". З метою приведення українських зразків автомобільних номерних знаків у відповідність із стандартами Євросоюзу, МВС України запропонувало внести зміни у національні стандарти.

Патент № 21221 від 10.10.2010 р. на промисловий зразок номерні знаки, котрі видаються зараз належить вінницькому КНВО "Форт", польській компанії "УТАЛ" і німецькій FirmaErichUtschAG. У зв'язку з цим було прийнято рішення отримати патенти на промислові зразки номерних знаків, права на які належатимуть Департаменту ДАІ МВС України.

Оскільки у штаті Департаменту ДАІ МВС України немає фахівців з інтелектуальної власності, 25 вересня 2014 року був отриманий патент №27853 на промисловий зразок "ЗНАК НОМЕРНИЙ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ", співвласниками якого стали Департамент ДАІ МВС України та ТОВ "Голден Флора". Ця компанія працювала спільно з Департаментом ДАІ за Угодою про співпрацю з метою створення об'єкту інтелектуальної власності.

Після отримання патенту на промисловий зразок, тобто 26 вересня 2014 року Департамент ДАІ МВС України і ТОВ "Голден Флора" підписали Договір № 34 про передачу права власності на промисловий зразок між співвласник патент. ТОВ "Голден Флора" безоплатно передало свою частину права власності на промисловий зразок на патент, таким чином Департамент ДАІ МВС України отримав одноосібне, виняткове право використати цей промисловий зразок на території України.

14 жовтня 2014 року була подана заявка № 14625 у Державну службу інтелектуальної власності України про публікацію патенту у офіційному бюлетені "Промислова власність" і внесенні до Державного реєстру патентів України на промислові зразки даних про передачу права власності на промисловий зразок "ЗНАК НОМЕРНИЙ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ" від ТОВ "Голден Флора" департаменту ДАІ МВС Україна.

Патент на промисловий зразок в Україні можна отримати за 6-8 місяців за стандартною процедурою і за 2 місяці по прискореній. Державні збори за отримання патенту складають від 150 до 300 грн. Патент дійсний впродовж 10 років. Розмір щорічних мит на підтримку патенту складає від 100 до 3300 грн для юридичних осіб і від 5 до 165 грн для фізичних осіб.