18 років тому, 15 вересня 1997г. був зареєстрований домен Google.com. Засновники пошукової системи Ларри Пейдж і Сергій Брин взяли за основу назви математичний термін googol, що означає одиницю з 100 нулями, щоб виразити величезність обсягу даних, з якими їм доведеться працювати.

Сьогодні Google це транснаціональна корпорація, що володіє різними сервісами у сфері інтернет пошуку, комунікацій, хмарних і рекламних технологій. Згідно з рейтингом BrandZ ТОП-10 світових брендів в 2015 року бренд Google - другий у світі після Apple. Корпорації належить більше 320 торгових марок і 2566 патентів на винаходи (дані 2014 року), компанія входить в десятку рейтингу ТОП50 патентовласників США. Безкоштовна база патентів США www.google.com/patents містить інформацію по 7 мільйонам патентів.

Весною цього року експериментальний портал Patent Purchase Promotion приймав заявки від власників патентів. Компанія отримала тисячі пропозицій, і майже третина з них була викуплена у власників. Повідомляється про середню ціну заявки в $150000, проте деякі заявки були оцінені дорожче за $1 мільярд, а одна навіть в $3.5 мільярда. Найнижча ціна за патент склала $3000; найвища - $250000. Чверть заявок подали винахідники як приватні особи, три чверті - компанії і брокери.

У липні 2015 компанія оголосила про нову ініціативу: Google Patent Starter Program, заявленою як допомогу стартапам у боротьбі з патентними тролями. Ідея полягає в наступному: Google віддасть 100 патентів безкоштовно першим 50 компаніям, що встигли подати заявки впродовж місяця і що вписалися у вимоги річного обігу в 2014 від $500000 до $20 мільйонів і членства в співтоваристві LOT Network. Щасливчикам дістануться 2 патенти на вибір з 3-5, що відповідають їх сфері діяльності.

А 10 серпня 2015 компанія оголосила про народження свого нового дітища Alphabet Inc ., яке замінить Google Inc. у усіх фінансових і публічних стосунках. До кінця 2015 планується поступове виведення усіх підрозділів, не пов'язаних безпосередньо з інтернет-бізнесом.

Раніше ми писали про те, як запатентувати стартап в Україні і як продати свій винахід. З технологіями і патентами наших винахідників можна ознайомитися також у нас на сайті в розділі Біржа винаходів.