17 січня 2022 року у відділі науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленко відбувся онлайн-майстер-клас, на тему технічної творчості. Він був проведений за участю учнів ліцею Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського (м. Харків).

Цей захід було присвячено Дню дитячих винаходів, про що розповіла завідувачка відділу, заслужений працівник культури Віра Григорівна Прохорова. Вона привітала учасників онлайн-майстер-класу та повідомила, що цей захід є першим у новому 2024 році, що відбувається у рамках «Школи молодого винахідника», яка спрямована на популяризації технічної творчості та має своєю метою надати молоді початкові знання та навички у галузі винахідництва.

Потім перед учнями ліцею виступив патентний повірений Є.С. Стогній (ТОВ «Компанія «Інвента») який розповів про видатних винахідників та винаходи, що змінили світ. Відомо, що винаходи є джерелом технічного прогресу та всі технічні здобутки людства побудовані на винаходах: від кам’яної сокири до Інтернету та штучного інтелекту. Серед геніальних винахідників відомі такі імена, як Томас Едісон (США) – винахідник лампи розжарювання, Олександр Белл (Англія) – винахідник телефону, Гульєльмо Марконі (Італія) – винахідник радіо, Білл Гейтс (США) – розробник програмного забезпечення та операційної системи Wíndows та засновник компанії Microsoft, Стів Джобс (США) – засновник корпорації APPLE, виробника сучасних персональних комп’ютерів та багато інших.

Ці імена назавжди увійшли до історії людства. Створені ними винаходи не знали територіальних кордонів та прискорювали технічний прогрес у всьому світі. Завдяки цим винахідникам та їхнім винаходам ми користуємося благами цивілізації: сучасними видами транспорту та мобільними телефонами, системами зв'язку та мережою Інтернет.

01170120224Найбільш видатним винаходом сучасності, безумовно, є Інтернет. Завдяки його появі ми увійшли у нову інформаційну епоху. За своїм значенням виникнення Інтернету, можна прирівняти до появи електричного струму. Значення таких змін важко осмислити та оцінити повною мірою. Тим більше складно прогнозувати подальший розвиток Інтернету та його вплив на розвиток людства.

Україна, нажаль, не має таких всесвітньо відомих імен у галузі винахідництва, але теж приймає участь у створенні корисних винаходів та їх впровадженні у нових технологіях та зразках техніки.

Зокрема, цьогоріч під впливом викликів сьогодення, наші співвітчизники представили в Лас-Вегасі на всесвітній виставці споживчої електроніки, технологій та інновацій Consumer Electronic Show 2024 (СES 2024) винаходи та стартапи для скринінгу хвороб, портативні системи очищення води, електробайки, роботи-маніпулятори, та біонічні протези для реабілітації постраждалих під час війни в Україні (1).

Наприклад, на виставці СES 2024 був показаний стартап компанії FarmFleet для сільгоспвиробників. Цей стартап представляє собою  онлайн-платформу, здатну приймати та обробляти замовлення на послуги дронів-обприскувачів.. Агрокомпанії та фермери можуть замовляти ці послуги по всій країні. Розробники кажуть, що зараз український ринок нараховує понад 1500 дронів-обприскувачів на руках у аграріїв. За минулий рік агродронами обробили понад 1 млн га, ринок послуг зріс майже вп’ятеро.02170120224

В Україні – близько 40 000 агропідприємств, які щороку проводять понад 2,5 млн операцій із внесення засобів захисту рослин. З початком воєнних дій використання повітряного простору цивільними дронами було заборонено. Тоді аграрії почали масово звертатися до Мінагрополітики. Врешті запрацював офіційний механізм погодження польотів агродронами для сільськогосподарських робіт. «Україна сьогодні – країна великих можливостей, навіть попри війну. Відкритість агробізнесу до інноваційних технологій стала основою безпрецедентного досвіду, на який нині рівняються передові країни Європи та світу», – підкреслюють у компанії FarmFleet.

03170120224Також на виставці СES 2024  був показаний портативний очисник води OptySun з вбудованими сонячними панелями. Розробники стверджують, що гаджет перетворює будь-яку технічну воду на питну. Прилад являє собою невеликий контейнер вагою до 4 кг, який може використовуватися як в приміщенні, так і на вулиці.

Щоб отримати питну воду, звичайну воду треба залити в контейнер, під’єднати прилад до джерела живлення, за пів години можна отримати 10 літрів чистої води. Принцип роботи заснований на комбінації кількох технологій – очищення озоном, ультрафіолетом і фізичне очищення від великих частинок. Керує розробкою завідувач кафедри «Автоматизовані електромеханічні системи» Харківського політехнічного інституту Богдан Воробйов.

У практичній частині майстер-класу ведучий Євген Стогній розповів про прояв винахідницьких здібностей під час вирішення найрізноманітніших винахідницьких задач.

Задачі бувають різні: як технічні, і не технічні.

Приклад технічної задачі: Чому в метро не чути стукоту коліс вагонів електропоїзда, а на залізниці чути?

Також навів приклад не технічної задачі: Чи завжди сонце сходить на сході?

Учасники онлайн-майстер-класу успішно впоралися з вирішенням цих та подібних завдань під час тренінгу та висловили прохання про проведення подібних заходів надалі.

На закінчення ведучий поінформував учасників про те, що це перше заняття у Школі молодого винахідника та висловив сподівання на майбутні зустрічі.

Джерела інформації:
  1. https://mind.ua/publications/20268083-nashi-v-las-vegasi-chim-vrazhayut-ukrayinski-startapi-na-ces-2024