1801202218 січня 2022 року у відділі науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленко відбувся онлайн-тренінг, присвячений Дню дитячих винаходів. Він був проведений за участю школярів 9-10 класів Будянського ліцею №2 (Харківська обл.).

Перед школярами виступив патентний повірений Стогній Є.С. (ТОВ «Компанія «Інвента»), який розповів про видатних винахідників та винаходи, що змінили світ.

Серед геніальних винахідників відомі такі імена, як Томас Едісон (США) – винахідник всім відомої електролампи, Олександр Белл (Англія) – винахідник телефону, Нікола Тесла (Сербія), який впровадив систему передачі змінного електричного струму на далекі відстані, та мріяв про бездротову передачу електроенергії, Гульєльмо Марконі (Італія) та Олександр Попов (Росія) – винахідники радіо, Сюдзі Накамура (Японія) – розробник технології виробництва світлодіодів.

Ці імена назавжди увійшли до історії людства. Створені ними винаходи не знали територіальних кордонів та прискорювали технічний прогрес у всьому світі. Завдяки цим винахідникам та їхнім винаходам ми користуємося благами цивілізації: сучасними видами транспорту та мобільними телефонами, системами зв'язку та мережею Інтернет.

Найбільш видатним винаходом сучасності, безумовно, є Інтернет. Завдяки його появі ми увійшли у нову інформаційну епоху. За своїм значенням виникнення всесвітньої мережі, як часто називають Інтернет, можна прирівняти до появи електрики. Значення таких змін важко осмислити та оцінити повною мірою. Тим більше складно прогнозувати подальший розвиток Інтернету та його вплив на розвиток людства.

Інтернет є безмежним інформаційним полем, в якому представлена ​​найрізноманітніша інформація – легальна та нелегальна, моральна та аморальна, соціальна, політична, економічна, правова, медична, релігійна та інша, завантажена в це поле людиною за допомогою комп'ютера.

Історія створення Інтернету вже налічує понад 50 років.

У 1959 році з ініціативи Пентагону була створена Агенція перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США – АRPA (Advanced Research Projects Agency). На цю організацію було покладено задачу дослідження та розробки передових ідей та технологій, однією з яких було створення оборонної системи управління, захищеної від ядерного удару супротивника. Створення Інтернету стало найбільшим успіхом цієї організації. Над створенням Інтернету працювали такі американські вчені та дослідники, як Джозеф Ліклайдер, Леонард Клейнрок, Лоренс Дж. Робертс, Боб Кан та ін. Їх розробки призвели до створення в 1969 році першої комп'ютерної мережі АRPANET, яка послужила прототипом для створення мережі Інтернет. В результаті розробки була побудована практично невразлива електронна система комунікації, що пов'язує безліч комп'ютерів, з необмеженою кількістю вузлів зв'язку, для якої вихід з ладу і навіть повне знищення 50% комп'ютерів або вузлів зв'язку, що входять до неї, не призводить до порушення її роботи.

Ця безумовна перевага мережі Інтернет обертається найчастіше для безпечних користувачів величезною пасткою, оскільки необережне розміщення в мережі особистої інформації: тобто листів, відвертих фото та відео, або будь-якої іншої приватної інформації веде до непередбачуваних наслідків, оскільки розміщену в Інтернеті інформацію практично неможливо видалити з мережі.

 У практичній частині тренінгу ведучий розповів про можливість виявити свої винахідницькі здібності при вирішенні різноманітних винахідницьких задач.

Також учасникам онлайн-тренінгу були запропоновані навчальні задачі, частину з яких вони успішно вирішили під час тренінгу, а іншу прийняли для подальших роздумів як домашнє завдання.

На закінчення ведучий тренінгу побажав школярам, які взяли участь в онлайн-тренінгу, успіхів та наполегливості у вирішенні винахідницьких задач.