2309202123 вересня 2021 року в Харківській державній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка (далі - ХДНБ ім. В.Г. Короленка) відбулася науково-практична конференція «Проблеми винахідницької та раціоналізаторської діяльності в Харківській області».

Роботу Конференції відкрила заст. директора ХДНБ ім. В.Г. Короленка Л.В. Глазунова, яка привітала учасників Конференції з Днем винахідника і раціоналізатора України. Цей захід вже традиційно проводиться в стінах бібліотеки і з кожним роком залучає все більшу кількість учасників, що свідчить про інтерес винахідників України до цього заходу. У Конференції беруть участь, поряд з новаторами Слобожанщини представники Івано-Франківської області, що свідчить про розширення географії Конференції, що проводиться, та актуальності проблем винахідництва для різних регіонів України.

З привітанням від керівництва Товариства винахідників і раціоналізаторів України (далі - Товариство) виступила заст. голови Товариства, директор ТОВ «Константа», Ph.D. Л.Б. Пижова. Вона зазначила, що це свято дозволяє привернути увагу громадськості до питань винахідництва і його ролі в інноваційних процесах в країні.

Також c привітанням з приводу Дня винахідника і раціоналізатора України. виступила представниця департаменту науки і освіти Харківської обладміністрації О.С. Алфьорова, яка зазначила, що на цьому етапі потрібно приділити максимум уваги інноваційному розвитку України, оскільки іншого шляху вийти з економічної кризи не існує.

Після привітальних слів були заслухані доповіді та повідомлення учасників Конференції.

З доповіддю "Значення і місце громадських організацій в інноваційному житті країни і регіону" виступила в.о. голови Харківської обласної ради винахідників і раціоналізаторів О.К. Шляхтурова, яка привела красномовні цифри падіння кількості поданих заявок на винаходи і корисні моделі від заявників Харківського регіону за останні п'ять років. Таке падіння винахідницької активності в регіоні свідчить про кризу винахідництва, яка поглиблюється, і хибний курс українського законодавства, яке замість підтримки вітчизняного винахідника ставить додаткові перепони на шляху патентування інновацій, зокрема, в галузі медицини та ветеринарії, припинивши з 2020 року видачу патентів на способи лікування людей і тварин.

Також про роль громадських організацій у винахідницькому процесі йшлося в доповіді голови ГО "Івано-Франківська обласна організація ТВР України" Б.І. Середюка, який підкреслив стурбованість станом винахідництва в Україні в цілому, і в Івано-Франківський області зокрема. Він сказав, що медичні працівники сильно стривожені змінами, що обмежують коло об'єктів патентування, що вже призвело до падіння числа поданих заявок в 2020р. на винаходи і корисні моделі на 40%. Неприпустимо обмежувати активність винахідників, особливо в даний час на тлі наростаючої пандемії COVID-19. Також він зазначив, що збори за патентування непомірно зросли з 2019 року. Активність винахідників області постійно падає. Необхідно створити державний фонд винаходів і звільнити винахідників від сплати зборів і мит, за прикладом Молдови та Республіки Білорусь, в яких від їх сплати звільнені пенсіонери і деякі інші категорії заявників.

Патентний повірений Е.С. Стогній (ТОВ "Компанія "Інвента") виступив з доповіддю "Стан вінахідницької діяльності в Україні", в якому висвітлив актуальні питання, пов'язані зі станом винахідництва в країні в даний час див. Звіт.

З доповіддю "Використання інформаційного ресурсу Google для ОЦІНКИ зацікавленості ціфровізацією економіки" виступила проф., провідний науковий співробітник Харківського національного економічного університету ім. Семена Кузнеця Н.М. Внукова, яка досліджувала наявність інформаційних запитів по темі "Винахідництво і раціоналізація" на основі аналізу інформаційного ресурсу Google по різних областях України. Як виявилося західні регіони виявляють більш велику зацікавленість у питаннях винахідництва, ніж східні. Найнижча зацікавленість в проблемах винахідництва за період 2017-2021 р.р. спостерігається в поточному році, що говорить про загальну кризу економіки України, зростання безробіття і активізації робочої еміграції молоді в пошуках кращого життя поза межами країни.

З повідомленням по темі "Вінахідніцька діяльність в епоху змін з власного досвіду" виступив проф., Ph.D., підприємець В.В. Лук'янченко. Він сказав, що минув час розмов і настав час дій. Внутрішній ринок насичений імпортними товарами і технологіями. Вітчизняним винахідникам потрібно надати підтримку і держава зобов'язана створити умови для їх плідної роботи, а не гальмувати винахідницький процес, зокрема шляхом відмови у видачі патентів на способи лікування людей, які і так перебувають у кризовій ситуації.

Директор з розвитку Науково-виробничого об'єднання "Транссистема" В.Б. Татаринський виступив з доповіддю "Кластерні технології в рішенні науково-технічних проблем", в якої висвітлив сучасні підходи до організації наукових досліджень і розробок, які здатні забезпечити прибутковість при їх реалізації.

З питань інформаційного забезпечення наукових досліджень і розробок в різних регіонах України виступили директор Івано-Франківської обласної універсальної бібліотеки ім. І. Франка Л. Бабій і завідуюча відділом науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка В.Г. Прохорова. Колеги з інформаційного забезпечення привітали учасників Конференції з Днем винахідника і раціоналізатора, який щорічно відзначається в Україні, побажали новаторам і винахідникам творчих успіхів, а також висловилися за зміцнення контактів між науковими бібліотеками різних регіонів України.

В інших виступах учасників Конференції також обговорювалися нагальні питання винахідництва і раціоналізації, підняті на Конференції.

На закінчення були прийняті рекомендації Конференції зі сприяння винахідництва в Україні.

Всі виступаючі із задоволенням відзначили, що Конференція, яка відбулася,  пройшла за активної участі колег з Івано-Франківська. Спільність інтересів новаторів і винахідників з різних регіонів України об'єднала нас під девізом "Схід і захід - разом!"