2704202127 квітня 2021р. у відділі науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів (ВІП) Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка (ХДНБ) у режимі онлайн відбувся Круглий стіл, присвячений Міжнародному дню інтелектуальної власності, який відмічається 26 квітня кожного року. Метою проведення заходу було висвітлення теми «Молодь. Інновації. Майбутнє», яка є актуальною у зв’язку з природним зростанням впливу молоді на розвиток українського суспільства.

Засідання відкрила завідуюча ВІП В.Г. Прохорова, яка привітала учасників Круглого столу з Міжнародним днем інтелектуальної власності, який щорічно святкується в Україні. Вона наголосила, що цей захід став  у ХДНБ традиційним, та повідомила, що метою заходу є оголошення підсумків конкурсу «Молодий новатор Харківщини», проведеного за участю Харківської областної ради товариства винахідників і раціоналізаторів, призначення якого − сприяння технічній творчості молоді.

Заступник голови Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації О.С. Алфьорова звернулася до учасників заходу з вітальним словом з приводу Міжнародного дня інтелектуальної власності та підкреслила внесок молоді в створення інновацій, які забезпечують розвиток Харківського регіону та України в цілому.

Потім слово взяла заступниця голови Товариства винахідників і раціоналізаторів України Л.Б. Пижова, яка підвела підсумки щорічного конкурсу «Молодий новатор Харківщини» (Далі – Конкурс), що традиційно проводиться серед молоді Харкова вже більше десяти років. У Конкурсі брали участь представники вишів, організацій та науково-дослідних установ Харкова і області.

Конкурс проводився за трьома номінаціями:

  1. Об'єкти інтелектуальної власності;
  2. Інноваційні пропозиції;
  3. Наукові та дипломні роботи.

У числі переможців - студенти і аспіранти Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Національного аерокосмічного університету імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського державного університету  харчування та торгівлі, Національного університету цивільного захисту України, Харківського національного медичного університету, Харківського національного технічного університету сільського господарства  імені Петра Василенка, Харківського національного автомобільно-дорожного університету, а також молоді фахівці Національного наукового центру «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» та Філії «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування».

Вказаний перелік вишів та науково-дослідних установ є свідченням визнання та довіри провідних організацій Харківщини до Конкурсу, що традиційно проводиться у місті.

 

Переможцями Конкурсу, зокрема, були визнані:

  • провідний фахівець Харківського державного університету  харчування та торгівлі, к.т.н., доцент кафедри технології  хліба, кондитерських макаронних виробів і харчових концентратів Степанькова Галина В’ячеславівна, за розробку нового продукту та отриманняпатенту України № 122181 від 26.09.2020р. на винахід «Склад житньо-пшеничного хліба підвищеної харчової цінності»;
  • молодший науковий співробітник кафедри технологій виробництва авіаційних двигунів Національного аерокосмічного університету ім. М.Є.Жуковського «Харківський  авіаційний інститут» Волков Андрій Олегович, за інновацію у галузі машинобудування та отримання патенту України № 144169 від 11.09.2020р. на корисну модель «Сопло для холодного газодинамічного напилювання порошкового матеріалу»
  • заступник керівника науково-дослідної частини Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Кривобок Руслан Вікторович, за розробку нового матеріалу, який захищений патентом України № 136860 від 10.09.2019р. на корисну модель «Маса для виготовлення радіопрозорої кераміки»;
  • студентка хімічного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Давиденко Тетяни Володимирівни за наукову роботу «Естетико-ландшафтознавча оцінка маршрутів на байдарках по Сіверському Донцю»;
  • провідні фахівці Національного університету цивільного захисту України Карпець Костянтин Михайлович та Рибка Євгеній Олексійович, за розробки у галузі рятувальних робіт, які отримали патенти України на корисні моделі № 136702 від 27.08.2019р. та №139221 від 26.12.2019, відповідно;
  • асистент кафедри анатомії людини Харківського національного медичного університету Авілова Ольга Володимирівна, яка отримала патент України на винахід № 123061 від 10.02.2021р.;
  • доцент кафедри економіки і підприємництва Харківського національного автомобільно-дорожного університету, доцент, к.екон.н. Приходько Дар’я Олександрівна за розробку навчального посібника «Маркетінг».

Дипломи за кращі інноваційні розробки були передані для урочистого вручення переможцям Конкурсу.

Перелік та різноманітність інновацій, що розробляються у вишах Харкова, демонструє широке коло досліджень, які є актуальними на цей час. Таким чином, незважаючи на складну суспільну ситуацію, викликану пандемією Covid-19 Конкурс «Молодий новатор Харківщини» відбувся вже одинадцятий рік поспіль, що підтверджує його значення для популяризації винахідництва, як рушійного важеля прогресу.

З повідомленням на тему «Винахідники в Україні. Досягнення і перспективи» виступив генеральний директор ТОВ« Інмайстерс» В.В. Лук'янченко. Зокрема він зупинився на такому стимулі винахідництва, як бажання досягти результату. Для цього кожному винахіднику треба перетворити свої мрії в реальність. Не треба сподіватися, що держава буде його підтримувати, скоріше навпаки. Але треба наполегливо йти до своєї мети та вона буде досягнута.

Далі виступаючий зупинився на тому, що фінансові можливості для вирішення поставлених завдань в реальності є, і потрібно шукати можливості, щоб скористатися ними. Зокрема, він повідомив, що філія Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), яка діє в Україні, проявляє інтерес до нових розробок в сфері нано- та IT-технологій. Таким чином, в Україні існує безліч програм, що фінансуються ЄС, для реалізації винахідниками своїх ідей.

На завершення Круглого столу завідувач відділу ВІП В.Г. Прохорова висловила подяку всім учасникам Конкурсу за творчу атмосферу змагальності та побажала молодим новаторам Харківщини наполегливості у розробці та патентуванні своїх інноваційних рішень.