18022021 18.02.2021 р. У відділі інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка відбулася онлайн – трансляція тренінгу з теми «ПРОВЕДЕННЯ ПАТЕНТНОГО ПОШУКУ» для студентів Національного університету цивільного захисту України.

Ведучий тренінгу, патентний повірений Стогній Є.С. (ТОВ Компанія «Инвента»), розповів студентам про методику проведення патентного пошуку у фонді  ХДНБ ім. В.Г. Короленка.

Для грамотного виконання патентного пошуку необхідно знайти індекс (рубрику) Міжнародної патентної класифікації (далі – МПК) винаходів. Ціллю справжнього тренінгу, сказав ведучий, є отримання практичного досвіду у визначенні рубрик МПК.

Далі учасникам тренінгу були пояснені основні принципи побудови Міжнародної патентної класифікації. На конкретних прикладах продемонстрована методика знаходження індексу МПК для різних об'єктів, що відносяться до тем їхніх курсових та дипломних робіт. Ці теми стосувалися переважно засобів індивідуального та колективного захисту громадян, як у сфері пожежної безпеки, так і у відношенні цивільного захисту.

У даний час, у зв’язку з розвитком мережі Інтернет, казав ведучий тренінгу, уся необхідна патентна інформація може бути знайдена у патентних БД, відкритих для загального користування. Однак для успішного користування цими базами необхідні навички, пов’язані з визначенням необхідних рубрик МПК.

Також увагу студентів було звернено на вибір глибини пошуку патентної інформації. Було пояснено, що  перед початком пошуку треба подумати, до якого періоду часу відноситься предмет пошуку. Одна справа, якщо треба знайти інформацію стосовно сучасних технологій, зокрема штучного інтелекту, і зовсім інша – якщо потрібно знайти патенти, що відносяться до виробництва таких традиційних предметів, як слюсарні лещата, велосипед або перекидний календар. Також треба критично підійти до вибору країн пошуку. Слід пам’ятати, що патентні фонди США містять патентну інформацію починаючи з 1790 року, а України – з 1991 рік.

Практична частина тренінгу була відведена для рішення технічних завдань. Студентам були поставлені питання з різних областей техніки, зокрема: «Чому пожежне відро має конічну форму?» або «Навіщо каналізаційні люки роблять круглими, а не квадратними?» та ін., на які вони знайшли правильні відповіді.

У заключенні ведучий відмітив, що патентний пошук є частиною патентних досліджень, що проводяться на різних етапах проектування нової техніки та мають різні цілі, а саме:

  • визначення новизни розробки;
  • визначення її технічного рівня;
  • визначення патентної чистоти виробу, що розробляється.

Від цілі патентного дослідження залежить вибір країн пошуку та глибина, тому при його виконанні головним є постановка задачі й конкретизація теми пошуку.