17 грудня 2020 року у відділі науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківській державній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка відбулася online конференція Дня патентознавця по темі "Новини патентного законодавства України".

Патентний повірений України Євген Стогній (ТОВ «Компанія «Інвента») виступив з доповіддю про останні зміни, внесені до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі».

Свій виступ він почав з інформування учасників конференції про ухвалення закону України "Про внесення змін до деяких Законів України відносно створення національного органу інтелектуальної власності" (далі - НОІВ) від 16.06.2020р. №703-ІХ, який вступив в дію 14.10.2020р. Як відомо, створення такого нового органу, як НОІВ, було анонсовано ще в 2018 році. Однією з програмних завдань, яке ставилося при створенні цього органу, була розробка «Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності України» на 2020-2030 роки. Ця стратегія активно обговорювалася патентними фахівцями в різних регіонах України. В результаті всіх обговорень і дій, які робилися при створенні НОІВ, врешті-решт його функції були передані ДП "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент).

З інформації, викладеної на сайті ZN.UA від 14.01.2020г.

 

За словами Стефанчук, на цьому тижні Рада розгляне великий блок законів про інтелектуальну власність

 Перший заступник Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що на цьому тижні повинні бути прийняті закони про інтелектуальну власність. Про це він сказав в ході засідання погоджувальної ради парламенту, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, нардепам потрібно задуматись над створенням єдиного органу інтелектуальної власності в Україні.

"Я хотів би звернути увагу, що на цьому тижні заплановано великий блок законів, що стосується інтелектуальної власності, захисту та охорони об'єктів інтелектуальної власності, створення єдиного органу інтелектуальної власності в Україні", - додав перший віце-спікер ВР.

Інформація про створення нового органу управління у сфері ІВ, яким за задумом його ініціаторів мав стати НОІВ, викликала дискусію в учасників onlinе конференції. На питання про доцільність створення такого додаткового органу в сфері ІВ, провідний відповів, що відбулася централізація функцій в галузі охорони прав інтелектуальної власності в Україні і тепер питання охорони і захисту авторських і суміжних прав повністю перейшли у відання Укрпатенту, але в цілому всю цю компанію по створенню і впровадження НОІВ можна охарактеризувати наступними словами: "Гора народила мишу".

Далі в ході конференції були розглянуті основні зміни, внесені до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі».

Ці зміни торкнулися таких питань, як:

  • подача заявок на винаходи і корисні моделі і ведення діловодства по ним в електронному вигляді;
  • виключення з переліку об'єктів, які охороняються на які можна отримати патент на корисну модель, таких об'єктів, як речовини, штами мікроорганізмів, культури клітин рослини і тварини;
  • звуження переліку об'єктів, які охороняються на які можна отримати патент на винахід або патент на корисну модель, зокрема, виключення з цього переліку способів діагностики і лікування людини або тварини;
  • можливість отримання сертифікату додаткової охорони на винахід, об'єктом якого є активний фармацевтичний інгредієнт лікувальний засіб, а також процес отримання або застосування лікарського засобу;
  • розширення функцій Апеляційного палати щодо визнання прав на винаходи і корисні моделі, недійсними повністю або частково.

Ці та інші зміни Закону спрямовані на гармонізацію українського законодавства та забезпечення ефективної охорони винаходів і корисних моделей в Україні.

Учасники конференції висловили ряд критичних зауважень до змін, внесених у розглянутий Закон. Зокрема, найбільший протест в учасників конференції викликала виключення з об'єктів патентування способів діагностики і лікування людини або тварини.

За підсумками конференції були висловлені побажання про проведення додаткової дискусії з проблем патентування способів діагностики і лікування людини або тварини, з метою пошуку можливостей для патентування нових розробок в області медицини і ветеринарії в Україні.