Предметом Засідання Координаційної ради з питань захисту прав інтелектуальної власності при Харківській обласній державній адміністрації (далі - ХОДУ), яке відбулося 26.12.2019р. в Харківському національному університеті міського господарства ім. А.М. Бекетова було підведення підсумків роботи Координаційної ради у 2019 році та обговорення питань у сфері охорони та захисту прав інтелектуальної власності (далі - ІС).

З повідомленням з питання підведення підсумків роботи Координаційної ради в 2019 році виступив заст. директора Департаменту науки і освіти ХОДА В.В. Ігнатьєв.

26122019Далі з інформацією про роботу Центру трансферу технологій "Мегаполіс", який функціонує в рамках Харківського національного університету міського господарства, виступила його керівник Т.І. Грибанова, яка розповіла про проблеми впровадження та комерціалізації нових технологій, з якими пройшлося зіткнутися в 2019 році.

З інформацією про парламентські слухання, які відбулися 16.12.2019г. в ВР України за темою "Побудова ефективної системи охорони інтелектуальної власності в Україні", виступила заступник. голови Харківської обласної ради Товариства винахідників і раціоналізаторів Л.Б. Пижова, яка в своєму повідомленні розповіла про практику фінансування стартапів і здійсненні інновацій, які неможливі без патентної охорони. Вона зазначила, що на міжнародному рівні завдання системи охорони винаходів і корисних моделей визначена Всесвітньою організацією інтелектуальної власності і складається в сприянні інноваціям при створенні нової техніки і впровадження сучасних технологій.

Про участь делегації Харківської області в парламентських слуханнях від 16.12.2019г. доповів заступник. завідувача науково-дослідної частини НТУ "ХПІ" Р.В. Кривобок, який, зокрема сказав, що суми зборів за патентування об'єктів ІВ, встановлені Постановою КМ України від 12 липня 2019 р. № 496 «Про внесення змін до постанов Кабінету міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1756 и від 23 грудня 2004 року № 1716» є для бюджетних організацій і вузів непідйомними і приведуть до подальшого скорочення обсягів патентування винаходів і корисних моделей в Україні.

У дебатах по доповіді про участь делегації Харківської області в парламентських слуханнях виступив патентний повірений Е.С. Стогній (ТОВ Компанія "Інвента"), який зупинився на питанні подальшого падіння винахідницької активності в Україні, яка підтверджується статистикою кількості поданих заявок, опублікованій на сайті Укрпатенту. З цих даних наочно видно, що обсяг патентування винаходів і корисних моделей за жовтень-листопад поточного року скоротився на 25-40% по відношенню до аналогічного періоду 2018 року. Таке зниження винахідницької активності безпосередньо пов'язане із зростанням зборів на патентування об'єктів ІВ в Україні, оскільки зазначеною Постановою № 496 розміри зборів за патентування винаходів і корисних моделей збільшені для фізичних осіб і бюджетних організацій в 4-12 разів. Підвищення розмірів зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти ІВ безумовно відіб'ється на стані інноваційної діяльності та призведе до подальшого погіршення конкурентоспроможності українських підприємств і підприємців. Вже зараз видно, що більшість патентовласників відмовляється від підтримки дії виданих патентів через різке збільшення величини щорічних зборів, що веде до вимивання вітчизняного технологічного продукту з ринку України.

Виступ зав. сектором захисту прав інтелектуальної власності Харківської митниці ДПС України В.В. Сухенко було присвячене виконанню чинного законодавства в сфері захисту прав інтелектуальної власності при перетині товарами митного кордону України у 2019 році.

На спрощення процедури внесення об'єктів інтелектуальної власності у Митний реєстр основний вплив справила скасування грошової застави, який, відповідно до колишньої редакції Митного кодексу України становив 1000 ЄВРО. Крім того, розширення прав патентовласників об'єктів ІВ в новому Митному кодексі було забезпечено за рахунок можливості внесення до Митного реєстру, поряд з торговими марками, географічними позначеннями, промисловими зразками, об'єктами авторських і суміжних прав, таких об'єктів як винаходи, корисні моделі і сорти рослин. Всі ці зміни привели до різкого підвищення кількості об'єктів ІВ, внесених до Митного реєстру в період 2015-2019 р.

Основною причиною такого збільшення числа об'єктів ІВ, внесених до Митного реєстру, з'явилася формальна процедура видачі патентів Укрпатентом на корисні моделі та промислові зразки, тобто процедура видачі патентів без проведення експертизи по суті. Внесені в 2019 році в Митний кодекс зміни передбачають, зокрема, виключення корисних моделей з Митного реєстру, що полегшило роботу митних органів щодо захисту прав на об'єкти ІВ при переміщенні товарів через митний кордон та зняло ряд проблем, пов'язаних з контролем об'єктів ІВ, внесених в митний реєстр.

З боку присутніх на засіданні Координаційної ради ХОДА, був виявлений жвавий інтерес до розглянутим проблемам. Були обговорені зроблені доповіді і поставлені питання, пов'язані зі складанням плану роботи Координаційної ради на 2020 рік.