17092018 0117 вересня 2017 року в Харківському відділенні спілки письменників України відбулася презентація нової книги Михайла Рома "Моя праця Сізіфов».

Михайло Ром - відомий харківський письменник, поет, автор роману у віршах «Сибірський кіт» - виступив з презентацією нової книги. Це вже його сьома книга, видана харківськими видавництвами, за останні дванадцять років. Попередні його твори дали можливість познайомитися з Михайлом Ромом, як з поетом і прозаїком, драматургом і автором помітних афоризмів.

Презентацію відкрив голова творчої Асоціації літераторів "Слобожанщина" В'ячеслав Романовський, який привітав Михайла Рома з 70-річчям і черговим творчим досягненням у вигляді знову виданої книги «Моя праця Сізіфов». Він оголосив регламент проведення презентації та вручив Михайлу Рому грамоту від імені Асоціації "Слобожанщина".

У своєму виступі В. Романовський охарактеризував нову книгу письменника, як черговий збірник влучних афоризмів, в який увійшли як більш ранні знахідки письменника, які були донесені до широкого загалу в двох попередніх виданнях збірника з такою ж назвою, так і нові афоризми, які вперше вийшли в світло. Михайло Ром не втомлюється дивувати читача своєю багатогранною творчістю, підкреслив виступаючий. Після роману у віршах "Сибірський кіт", який вразив нас своїм філософським підходом до розкриття теми, і після успіху прозових творів, що нагадали нам реалії радянської дійсності, так би мовити «змальований з натури», третє видання збірника афоризмів «Моя праця Сізіфов» пробуджує в читача почуття відкриття нового в оригінальних метафорах і життєвих спостереженнях. Михайло Ром проявив себе в цьому збірнику як творець актуальних афоризмів і блискучих парадоксів, легко запам'ятовуються двовіршів і образних виразів. "Побажаємо ж йому здоров'я і подальших творчих успіхів!", Сказав на закінчення доповідач.

У наступних виступах присутні висловили багато теплих слів і побажань Михайлу Рому в зв'язку з його 70-річчям, відзначили його наполегливість в досягненні життєвих цілей і невтомність в творчих пошуках.

Колеги, друзі і шанувальники таланту письменника прийшли на заявлену презентацію в такому складі, який дозволив розповісти про життя і діяльності М. Рома в різні періоди його життєвого шляху.Мой Труд Сизифов

Так, Наталя Смирнова, однокласниця майбутнього письменника і поета, охарактеризувала його як непосидючого зірви-голову, який запалював весь клас своїми знахідками і фантазіями.

Євген Стогній, який познайомився з М. Ромом в студентські роки, розповів про те, що поетичний дар Михайла проявився ще в юності. але не був тоді реалізований повною мірою. Прониклива лірика і любовні поеми, дружні шаржі на однокурсників і саркастичні памфлети на викладачів - ось далеко не повний перелік поетичних досвідів винуватця нашого торжества. Виступаючий зазначив такі, властиві Михайлу Рому риси, як тверда цілеспрямованість і велика наполегливість, які допомогли йому досягти успіху в реалізації поставлених цілей. "Фізика і література - ось дві мети і ті дві вершини, до яких я завжди прагнув" - стверджує Михайло. І ми повинні погодитися з тим, що це йому вдалося. В області експериментальної фізики М. Ром пройшов великий і успішний шлях, ставши старшим науковим співробітником одного з провідних в Україні науково-дослідних інститутів і, захистивши дисертацію, отримав вчений ступінь кандидата фізико-математичних наук. З іншого боку, склав і видав ряд літературних творів, на презентацію одного з яких ми зараз зібралися. Михайло досяг успіху в різних літературних жанрах, але збірка афоризмів, представлений на презентацію - це поетика малих форм, актуальна для нашого сучасника, якому не те що колись писати, а й ніколи читати. «Прекрасне знаходиться поруч» вважає Михайло і пише про це у своїй новій книзі:

Слів немає - гармонія прекрасна,
Але на щастя, їй не все підвладне -
Я славлю голос півника,
І сільські частівки
І принадність маленької товстушки,
І шарм корявого віршика.
Я славлю голос півника

«Поетами не стають - ними народжуються», так закінчив свій виступ однокурсник Михайла.

Доцент Олександр Костенко, співробітник дослідницької лабораторії, в якій М. Ром поставив більшість своїх наукових експериментів, з теплотою згадував про спільну наукову діяльність в стінах НДІ Монокристалів, де пройшли найкращі роки їхньої молодості. Вони, разом з Михайлом, не тільки вели наукову роботу, а й брали активну участь у громадському житті колективу інституту. Лабораторія займалася вирощуванням кристалів і їх дослідженням, але не тільки рішенням виробничих завдань запам'яталося цей час. Поїздки в колгосп, організація культурних заходів в колективі інституту теж були невід'ємною частиною радянського способу життя. Михайло Ром і в цей період не розлучався з пером і на злобу дня склав віршовану трагедію «Устим і Аполлон», яка була успішно поставлена силами колективу на інститутській сцені. У своїй сатиричній п'єсі автор розвінчував і висміював 17092018 03дута чванство деяких чиновників від науки. Негативні герої, показані в цій п'єсі, мали реальних живих прототипів, які, дізнавшись себе в вигаданих персонажів, не злюбили автора і не на жарт образилися на нього. Але ж рядові працівники і колеги були вдячні Михайлу за цю правдиву історію, викладену на мові Езопа. Таким чином, це творче досягнення М. Рома було вперше втілено на сцені і отримало публічне визнання.

Бард Анатолій Коньков і Людмила Єлісєєва, члени Асоціації "Слобожанщина", привітали Михайла Рома з Днем народження і черговий презентацією нової книги. Вони висловили вдячність винуватцю торжества в тому, що він увійшов до лав літераторів «Слобожанщини» як самобутній прозаїк і поет і побажали йому довгих років життя і написання нових книг. Анатолій Коньков виконав кілька міських романсів авторів різних періодів, що додало своєрідний поетичний колорит проходить презентації.

Заслужений діяч мистецтв України, поетеса Ніна Виноградська побажала Михайлу не зупинятися на досягнутому і продовжувати підкорювати нові вершини, як у творчості, так і в житті.

Головний редактор журналу «Харків LIT» Леонід Тома в своєму виступі зазначив багатогранність літературних талантів М. Рома і підкреслив, що видання збірника афоризмів «Моя праця Сізіфов», що належать перу Михайла Рома, - це чергова віха в творчості письменника. Л. Тома сказав, що видається їм журнал потребує літературні новинки, і він з нетерпінням чекає від письменників Асоціації чергових рукописів, які, як відомо, не горять, але зігрівають.

На завершення презентації перед присутніми виступив Михайло Ром, який прочитав вірші, що увійшли до збірки «Мой труд Сизифов», розповів про історію його створення, відповів на питання, подякував присутнім за привітання з днем ​​народження і теплі побажання, які прозвучали на його адресу.17092018 05