02.10.2018р. у відділі інформаційног02102018о забезпечення інноваційних процесів ХДНБ ім. В.Г. Короленка відбувся тренінг для студентів Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» «Проведення патентного пошуку в фондах ХДНБ».

Ведучий тренінгу, патентний повірений Стогній Є.С. (ТОВ Компанія «Інвента»), розповів присутнім про патентний фонд ХДНБ ім. В.Г. Короленка, познайомив з довідково-пошуковим апаратом до патентного фонду, продемонстрував на конкретних прикладах методику пошуку класифікаційних індексів Міжнародної класифікації винаходів. Далі ведучий зупинився на практичному досвіді використання Міжнародної класифікації винаходів при проведенні патентного пошуку системи і розповів про основні принципи її побудови. На конкретних прикладах були пояснені принципи підходу до вирішення окремих пошукових завдань. Так, наприклад, було загострено увагу студентів до вибору періоду пошуку. Було пояснено, що перед початком пошуку слід подумати до якого періоду часу відноситься предмет пошуку. Одна справа, якщо потрібно знайти інформацію, що стосується нанотехнологій, і зовсім інша - якщо потрібно знайти патенти, що належать до свердла і слюсарним лещат. Також потрібно критично підійти і до вибору країн пошуку. Слід пам'ятати, що патентні фонди США включають патентну інформацію починаючи з 1790 року, а Україна - з 1991 року.

Практична частина тренінгу була присвячена придбання студентами навичок самостійної роботи з патентною інформацією на конкретних прикладах пошуку патентної документації в фондах ХДНБ.

Студенти I і II курсів навчання Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» брали участь у тренінгу з метою ознайомлення з фондами бібліотеки і отримання навичок для виконання пошуку патентної інформації.

Слухачам були надані рекомендації щодо конкретних тем пошуку та надано практичну допомогу у визначенні індексів МКВ по обраним темам. Також їм були запропоновані практичні завдання для самостійного пошуку рішень.

Після проведення тренінгу з ними була проведена екскурсія по залах ХДНБ ім. В.Г. Короленка.