13112017 0123 жовтня 2017 року у Харківському відділенні спілки письменників України відбулася презентація нової книги Михайла Рома "По следам на песке»13112017 02

Михайло Аронович Ром - відомий харківський письменник, поет, автор роману у віршах «Сибірський кіт» - виступив з презентацією нової книги. Це вже його шоста книга, видана харківськими видавництвами, за останні десять років. Попередні його твори дали можливість познайомитися з Михайлом Ромом, як з самобутнім поетом і прозаїком, публіцистом і автором чудових афоризмів.

Презентацію відкрив голова Харківського відділення Спілки письменників України В. Романовський, який охарактеризував нову книгу письменника, як історію кохання на тлі панорами радянської дійсності. Проза Михайла Рома - це відгомін наших юнацьких захоплень, переживань і перше кохання, яке залишається в пам'яті на все життя. Його книга пробуджує в читача почуття ностальгії про часи нашої молодості, несе ковток повітря попередньої епохи - епохи «розвинутого соціалізму». М. Ром показав себе в цьому творі як реаліст, який критично сприймає навколишню дійсність через призму прожитих років і дає нещадну оцінку соціальним реаліям того часу.

У наступних виступах присутніх колег, друзів і шанувальників таланту письменника прозвучали різні оцінки представленої на презентацію нової книги - повісті «По следам на песке». Ця повість фактично завершує трилогію, перші дві частини якої були опубліковані у 2011 році, і увійшли в раніше видану книгу «Помню и люблю» що вже стала бібліографічною рідкістю. Промовці оцінили нову книгу, як черговий успіх в пошуках способу позитивного героя нашого часу, який шукає себе і своє місце в світі, загартовується в життєвих випробуваннях, що випали на його долю: ранню втрату матері, ранній початок трудової діяльності, раннє нерозділене перше кохання. Пора дитинства, пора отроцтва показує нам шлях становлення героя, який відверто тяготиться казенною атмосферою школи, розцінюючи її як засіб примусу і обмеження особистої свободи. Пройшовши шлях «страждань юного Вертера» наш герой мужніє і потрапляє в заводський колектив, де стикається з реаліями трудових буднів і в ролі токаря-відрядника 1-го розряду продовжує вчитися в середній школі, але тепер вечірньої.

Автор у своїй розповіді виписує масу характерних деталей, які відносяться до того часу, в якому живе (знаходиться) його герой. Наприклад, він дає розбір деяких знакових гасел, на яких виховували радянську людину - будівника комунізму. Зокрема, цитуючи слова незабутньої пісні юності свого геро13112017 03я

- Взвійтесь  вогнищами сині ночі,
     Ми піонери, діти робочих ...

він говорить про повну безглуздість цього псевдо-класичного тексту, стверджуючи, що це не більше, ніж набір слів при повній відсутності змісту. Це, за словами автора, типова агітка (дадзибао культурної революції), яка в'їлася в плоть і кров радянської людини, - дурман, навіяний офіційною пропагандою. Та, оскільки, на таких гаслах була побудована вся радянська державна машина, то її крах був неминучий.

Багатоплановість і складна композиційна побудова виданої книги роблять її прочитання не миттєвим актом, а протяжним в часі інтелектуальним дійством. Нова книга, що вийшла в світ вимагає від читача уважного підходу і поглибленого аналізу, що робить прочитання повісті «По следам на песке» елітарним читанням, але автор не хоче спрощувати і, твердо дотримуючись авторського задуму, веде читача до наміченої цілі.

На завершення презентації перед присутніми виступив автор повісті «По следам на песке» Михайло Ром, який розповів про історію створення книги, відповів на питання, подякував присутнім за високу оцінку виданої книги і рекомендації, які прозвучали у виступах.

Підготував Є. Стогній