2610201726 жовтня 2017 року у відділі інформаційного забезпечення інноваційних процесів ХДНБ ім. В.Г. Короленка проводився Круглий стіл на тему «Проблеми інтелектуальної власності та авторського права в бібліотечно-інформаційній сфері» (далі - Круглий стіл). Круглий стіл проводився в рамках ХХ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Короленківські читання 2017».

У програмі Круглого столу були представлені доповіді за такими темами:

  • авторство в електронному середовищі;
  • охорона інтелектуальної власності в наукових бібліотеках України;
  • захист інтелектуальної власності в мережі Інтернет;
  • практика використання загальнодоступних джерел патентної інформації;
  • історія патентного фонду ХДНБ ім. В.Г. Короленка і його популяризація в електронному середовищі.

У доповіді завідувача кафедри журналістики, проф., доктора наук із соціальних комунікацій Вікторії Анатоліївни Маркової розглядалося питання концепту авторства в умовах електронного середовища. У своєму виступі Вікторія Анатоліївна розглянула культурологічний аспект авторства і прокоментувала його історичний розвиток від авторів Євангелія до наших днів. Література завжди була полем битви ідей і Автор (з великої літери) ніс відповідальність за цілісність дискурсу. У той же час сучасні автори швидко виходять на рівень публічності, розміщуючи свої твори в мережі Інтернет. Свобода публікації творів у Мережі призводить до того, що стирається грань між письменником і читачем, в результаті чого автор втрачає характерний для нього 26102017 02статус морального авторитету (посланця Бога). Це посилюється тим, що мережевий простір, як правило, не має коштів рецензування і провайдери не беруть на себе відповідальність за зміст публікованих творів, викладених в Мережу.

Інша справа - видання книги на паперовому носії. Сам факт видання - це надання певного статусу твору автора. Для наукового видання необхідною умовою є його рецензування відомими фахівцями даної галузі, що відразу підвищує рівень довіри до опублікованого твору. У сфері охорони прав автора в даний час спостерігається певний застій, пов'язаний з тим, що законодавець не готовий адекватно і оперативно реагувати на виклики сучасності, пов'язані з появою і розвитком віртуальної мережі Інтернет.

У своїй доповіді завідувач відділом Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого, канд. іст. наук, Кириленко О.Г. зупинився на проблемах охорони інтелектуальної власності в наукових бібліотеках України. Доповідь була побудована на аналізі діяльності Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського, яка входить до двадцятки найбільших національних бібліотек світу. Зокрема, доповідач розповів про фонди бібліотеки, а також повідомив, що відповідно до наказу НАН України від 7 липня 2008 року № 436/311, всі електронні версії періодичних друкованих наукових видань публікуються на офіційному сайті НБУ ім. В. І. Вернадського. Це створює проблему, пов'язану з можливим порушенням авторських прав при копіюванні цих джерел відвідувачами сайту. Тому розроблений і впроваджений ряд обмежувальних технічних заходів для вирішення цієї проблеми. У той же час є багато інших невирішених питань, що стосуються охорони інтелектуальної власності, і тому існує ще великий пласт проблем, які вимагають законодавчого опрацювання і вирішення в сфері бібліотечної справи.

У доповіді патентного повіреного Стогнія Є.С. (ТОВ «Компанія «Інвента») розглядалося питання захисту інтелектуальної власності в мережі Інтернет. Він підкреслив, що сфера Інтернет досить складна з точки зору дотримання і використання авторських прав. Аналіз чинного законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав показує його обмеженість в питанні регулювання і захисту виключних прав у мережі Інтернет.
Проблеми порушення авторських прав в Інтернеті є одними з найбільш гострих і актуальних. Сутність зазначених порушень така ж, як і поза сферою Мережі. Однак, відмінність полягає в тому, що простота копіювання і нематеріальна сутність об'єктів авторського права в Інтернеті не дозволяють так само просто вирішити проблему доказу порушення авторських прав, як в разі наявності матеріальних носіїв. Можна стверджувати, що матеріальні носії інформації та нематеріальні мають різну природу. Тому закони, які регулюють відносини в матеріальному світі не цілком придатні для регулювання відносин у світі віртуальному. А оскільки Інтернет є віртуальний простір, наповнений авторськими творами і об'єктами суміжних прав, то існує об'єктивна проблема законодавчого врегулювання відносин у питаннях охорони прав інтелектуальної власності в сфері Інтернет.

З доповіддю на тему «Використання загальнодоступних джерел патентної інформації під час обслуговування читачів ХДНБ ім. В.Г. Короленка» виступила бібліотекар відділу інформаційного забезпечення інноваційних процесів Торно І.В., яка розповіла про практику взаємодії з читачами бібліотеки і проблемах, які виникають при пошуку патентної інформації.

У доповіді завідуючої відділом інформаційного забезпечення інноваційних процесів ХДНБ ім. В.Г. Короленка Прохорової В.Г. була приведена інформація про історію створення патентного фонду в ХДНБ ім. В.Г. Короленка, а також розглядалося питання про його сучасний стан та можливості пошуку патентної інформації в мережі «Інтернет» з використанням електронних баз даних.

В результаті обговорення присутні дійшли висновку про недостатнє регулювання проблеми охорони авторського права в мережі Інтернет. Також важливою умовою подальшого розвитку бібліотечно-інформаційної сфери є необхідність поглиблення методичної бази, для пошуку та аналізу патентної інформації, як в фондах наукових бібліотек, так і в мережі Інтернет.

Звіт підготував Є. Стогній