29032018 01З 27.03.2018 по 30.03.2018 в Харкові проводився 2-й тур Всеукраїнської студентської олімпіади з інтелектуальної власності 2017/2018 навчального року (далі - Олімпіада), який проводився на базі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (далі – НТУ «ХПІ»). Організаторами заходу були співробітники Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу ХПІ. В олімпіаді приймали участь 109 студентів з 17 міст (Дніпро, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Ірпінь, Київ, Краматорськ, Кременчук, Луцьк, Львів, Маріуполь, Одеса, Слов’янськ, Суми, Харків, Хмельницький, Черкаси, Чернівці) та 39 ВНЗ України.

Основні теми, які були представлені на Олімпіаді, це - право інтелектуальної власності, маркетинг інтелектуальної власності, економіка та управління інтелектуальною власністю та міжнародні відносини в сфері інтелектуальної власності. Перший день Олімпіади (28.03.2018) відбувся у НТУ «ХПІ», де учасники виконували конкурсні завдання. Другий день Олімпіади (29.03.2018), який був присвячений підведенню підсумків та нагородженню переможців Олімпіади, відбувся у відділі науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка.

В рамках другого дня вказаного заходу організаторами була запланована і проведена зустріч учасників Олімпіади з практикуючими працівниками сфери ІВ, зокрема, патентним повіреним Є. Стогнієм та письменником Г. Дорожко.

У виступі Є. Стогнія, співробітника патентно-правової «Компанії «Інвента», були розглянуті актуальні питання охорони об'єктів інтелектуальної власності (далі - ІВ). Було відзначено, що обсяг патентування об'єктів ІВ в світі постійно зростає та тісно пов'язаний з макроекономічними процесами. Так у 2017 році кількість поданих заявок на винаходи склала понад 3,3 млн, що більше ніж у 2016 році на 3,7%. Важливим також є показник міжнародної охорони прав на винаходи, зокрема кількість поданих міжнародних заявок РСТ, згідно до Договору про патентну кооперацію. Правова охорона винаходів за процедурою РСТ стає все більш популярною в світі. Так у 2017 році було подано 243 500 міжнародних заявок РСТ, що більше ніж у 2016 році на 4,5%. Трійку лідерів склали заявники США, які подали 56 624 заявки, заявники Китаю – 48 882 заявки, та Японії – 48 208 заявок. На цьому тлі кількість міжнародних заявок РСТ, які щорічно подаються в Україні виглядає досить мізерною – лише біля 100 заявок на рік за період з 2007 по 2017 роки. Так у 2017 році в Україні була подана усього 131 заявка РСТ.

Ледь кращими виглядають показники України у відношенні реєстрації міжнародних товарних знаків згідно до Мадридської угоди та Мадридського протоколу.29032018 03 У 2017 році було подано 490 заявок на міжнародну реєстрацію  із 56 200 заявок, поданих у світі.

«Такі показники не можуть нас задовольнити і нашим з вами завданням є їх покращення» - звернувся доповідач до учасників Олімпіади, як до майбутніх колег у галузі ІВ.

У виступі письменника Г. Дорожко йшлося про алгоритм вирішення винахідницьких задач, запропонований Альтшулером. Доповідач розповів про особисті зустрічі з видатним вченим та винахідником, про свій досвід з вирішення винахідницьких задач та побажав молоді наснаги та творчого натхненняі. Також він презентував присутнім власну книгу.

Потім відбулося нагородження переможців Олімпіади. Заступник голови Оргкомітету докт.екон.наук,, проф., декан економічного факультету НТУ «ХПІ» Перерва Петро Григорович вручив нагороди переможцям Олімпіади. В числі переможців Олімпіади — двоє студентів НТУ «ХПІ». Ними стали Альона Кашара (І місце) та Анастасія Дробишева (ІІ місце).

Іншу студентку НТУ «ХПІ», Наталію Свіщову, за високий рівень знань та креативність мислення відзначили грамотою від Харківської обласної ради спілки винахідників і раціоналізаторів. Ось як остання прокоментувала свою участь у Олімпіаді: - «Цього року Олімпіада з інтелектуальної власності для мене як свято. Мабуть хтось скаже, що це банально, але це щира правда. З того часу, як я впевнилась в виборі майбутньої професії, професійної місії, якщо хочете, то будь-які заходи стосовно ІВ для мене стали захоплюючим досвідом. Високі показники в Олімпіаді поза конкурсом в резюме не додати, але залишити в пам'яті приємні моменти та завести знайомство з практиками в сфері ІВ мені ніхто не забороняє. Тому моя порада: приймайте участь в усіх заходах, бо наше Я складається з отриманих знань, навичок та досвіду!»

Переможцями ІІ туру Всеукраїнської студентської олімпіади також стали:

I місце

Безугла Анастасія Юріївна, Національна металургійна академія України, Дніпро.

II місце

Слоква Юлія Володимирівна, ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», Дніпро

Постельник Юлія Олександрівна, Українська інженерно-педагогічна академія, Харків

Москаленко Анастасія Андріївна, ДВНЗ «Національний гірничий університет», Дніпро

III місце

Алєксєєва Ксенія Ігорівна, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Черкаси.

Луценко Наталія Олегівна, Харківський національний університет будівництва та архітектури, Харків

Нємикіна Катерина Олександрівна, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, Кременчук

Вискірка Марина Олександрівна, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Харків

Удовікова Альона Юріївна, Харківський національний університет внутрішніх справ, Харків

Серед інших учасників олімпіади Оргкомітет відзначив студентів НТУ «ХПІ», Марка Юра та Ігора Силку, які брали участь у змаганнях поза конкурсом та показали високі інтелектуальні здібності.

Більше світлин можна переглянути на офіційній сторінці прес-служби НТУ «ХПІ» у Facebook..

Звіт підготував Є. Стогній

29032018 02