Все залежить від того, яка першочергова мета патентування Вашого винаходу за кордоном - розширити сферу своєї діяльності, захиститися від конкурентів, знайти в подальшому інвестора для реалізації винаходу, та т. п. і в яких країнах Ви б хотіли отримати відповідні права.

Спираючись на наш багаторічний досвід в даній сфері, а також на зазвичай існуючу невизначеність винахідника на перших етапах щодо доцільності патентування в тих чи інших країнах, найбільш ефективним і правильним, з точки зору економії в подальшому витрат і часу, є процедура PCT (Patent Cooperation Treaty) - подача єдиної міжнародної заявки.

Така процедура патентування надає винахіднику / заявнику значні переваги:

  • Подаючи єдиний комплект заявки на винахід (англійською або російською мовою), Ви автоматично подаєте її в більш, ніж 100 країн світу;
  • Вартість подачі даної заявки для українських фізичних осіб становить приблизно $ 920, з урахуванням вартості послуг патентного повіреного, це дешевше, ніж подати, наприклад, заявку на винахід від імені юридичної особи в Україні;
  • Починаючи від дати подання згаданої міжнародної заявки Ви додатково маєте в своєму розпорядженні 18-30 місяців для прийняття остаточного рішення з того переліку країн, де Ви дійсно хочете отримати правову охорону свого винаходу, виходячи з економічної кон'юнктури і власних можливостей;
  • Приблизно вже через 1 рік після подачі заявки PCT Ви отримуєте звіт, в якому наводяться висновки: чи володіє Ваш винахід новизною, чи відповідає він умовам патентоспроможності, виходячи з цього Ви також отримуєте ще одну можливість все добре проаналізувати і чітко зважити подальшу доцільність і необхідність патентування в обраних країнах.

Наступним етапом міжнародної реєстрації прав на винахід є перехід з вищезгаданої заявки PCT на національну фазу вже в конкретні вибрані Вами країни.

Слід також зазначити, що якщо Ви вибрали кілька європейських країн для подальшого патентування в них свого винаходу, то найпростішим і найбільш ефективним наступним кроком буде подання зазначеної заявки PCT в Європейське патентне відомство (ЄПВ), в результаті чого Ви отримуєте єдиний європейський патент.

Сукупна вартість отримання європейського патенту (для всіх країн Європи) відповідно до даної процедури становить близько € 5000.

Список сайтів міжнародних патентних організацій і патентних відомств країн світу можна знайти тут.

Більш детально про специфіку, терміни і витрати на міжнародне патентування Ви можете дізнатися, звернувшись до наших патентних повірених.