Частина I. Дизайнерський лікнеп

Навколишнє середовище сучасної людини значно ускладнило поставлені перед ним задачі, переносячи його на інший рівень існування. Освіченість, збільшилися можливості, та зміни в суспільстві перевернули погляди на повсякденне життя. Це безпосередньо вплинуло на наші потреби і те, як ми маємо намір їх задовольнити. Безліч різноманітних великих і дрібних торгових точок, що пропонують широкий спектр товарів і послуг одного і того ж призначення змусило забути про те, що таке дефіцит і нескінченні черги, пропонуючи покупцеві безліч альтернатив, спрямованих на вирішення однієї і тієї ж задачі.

При цьому, необхідно зазначити, що для сучасної людини важливий не тільки фізичний, а й психологічний комфорт, пов'язаний з такими нематеріальними потребами як самовираження, індивідуальність або почуття власної гідності. При цьому існує потреба у визнанні, хоча б найближчим оточенням, власних досягнень, намагаючись викликати у інших захоплення або навіть заздрість. Хоч це і звучить дещо примітивно, але рівень досягнень простіше сприймається і вимірюється матеріальними речами. Тому всякий раз, при виборі одягу, гаджетів, автомобіля або ресторану, найважливішим критерієм є далеко не раціональність, виваженість і ступінь корисності. Такий вибір продиктований скоріше модою, репутацією продукту, культурою, світоглядом або соціумом.

І все ж чому нам не все одно, який з безлічі запропонованих на ринку мобільних телефонів буде в кишені? Як одним виробникам вдається досягти висот, а іншим судилося зникнути, зробивши кілька кроків, враховуючи при цьому той факт, що споживач, як правило, не професійно розбирається в тому, на що витрачає гроші?

Наприклад, далеко не кожна дама, яка купує косметику, є професійним візажистом, і вже точно не знає про її хімічні властивості або спосіб виробництва, скільки в ній міститься корисних і шкідливих речовин. І якщо не було б визначених "підказок" у вигляді торгової марки або привабливого дизайну, які додають упевненість в правильності вибору, нам би довелося користуватися "методом тику" без будь-яких "гарантій якості".

Так як же вчинити, коли потрібні аргументи, щоб змусити покупця прийняти "правильне" рішення? Цю та багато інших задач виробнику допомагають вирішувати дизайнери - фахівці, які залучаються для впливу на сприйняття людини. Дивно, наскільки вагомим аргументом є зовнішнє оформлення товару або надання послуги.

Можна сміливо стверджувати, що без допомоги дизайнера будь-яка нова пропозиція на ринку приречена на невдачу. Таким чином, можна стверджувати, що жодна поважаюча себе компанія не може обійтися без значного вкладу дизайнерів, задачею яких є переконати споживача у необхідності придбати продукт саме цієї компанії, створюючи найкраще зорове уявлення про товар, демонструє корисність, функціональність та інші кращі якості товару або послуги.

Можливо деякі вважають таку діяльність "зомбуванням", звинувачуючи корпорації в жадібності і бажанні нав'язати свою продукцію, але такі звинувачення, щонайменше, несправедливі. Дизайн за своєю суттю не може бути "нечесним", незважаючи на те, що його головним завданням є збільшення популярності і благополуччя компанії або організації.

Дизайнер не тільки робить наше життя красивим, з його допомогою воно стає більш комфортним і насиченим, тому його праця цінується і оплачується не менше праці технолога або інженера. Хороший дизайнер не просто вміє користуватися певним набором інструментів, він створює потребу, формує культуру, спосіб життя і навіть культ бренду.

Широко поширена думка, що дизайн - це вид мистецтва, хоч і не всі з цим згодні. Навіть фахівці не завжди можуть пояснити, що ж із себе являє творчість, що має пряме комерційне призначення.

Так у 1974 р. у своєму інтерв'ю американський дизайнер Мілтон Глейзер (Milton Glaser), творець журналу "New York Magazine", автор постера з зображенням Боба Ділана і знаменитого логотипу "I Love New York", розробленого у 1970-х роках в ході рекламної кампанії щодо розвитку туризму в Нью-Йорку і став предметом наслідування для багатьох гасел в різних сферах діяльності, заявив, що на відміну від дизайну, який повинен передавати певну інформацію, «найважливішою функцією» мистецтва є «інтенсифікація сприйняття реальності».

Логотип Мілтона Глейзера "I Love New York"

Звичайно ж, він допускав можливість того, що інколи ці функції можуть збігатися, наприклад, у вітражних вікнах середньовіччя вдало поєднуються функціональність і оригінальність зображувального рішення, але в той же час він дотримувався думки, що у сучасному світі вони, як правило, різні.

Британський дизайнер Джон Онолан (John O Nolan) у статті для Web Designer's Depot також виділив п'ять аксіом, які на його думку, відрізняють мистецтво від дизайну, які звучать так:

  • Мистецтво надихає. Дизайн мотивує.
  • Мистецтво інтерпретують. Дизайн розуміють.
  • Мистецтво - це смак. Дизайн - це думка.
  • Мистецтво - це талант. Дизайн - це майстерність.
  • Мистецтво кожному передає різну інформацію. Дизайн всім передає ту ж інформацію.

Д. Онолан заявляє, що, швидше за все, найбільш фундаментальною відмінністю між мистецтвом і дизайном є задачі, які вони вирішують, при цьому він зазначає, що зазвичай процес створення твору мистецтва починається з порожнього полотна або чистого аркуша. Він вважає, що "твір мистецтва виникає з поглядів, думки або почуття художника, художники створюють мистецтво, що б поділитися своїми почуттями з іншими, дозволити людям зблизитися з ним, вчитися у нього, або знайти в ньому натхнення".

Дизайнери ж, на відміну, "завжди мають певну стартову позицію" - мета роботи, якої завжди є "мотивування аудиторії на вчинення певних дій: придбати товар, скористатися послугою, відвідати якесь місце, дізнатися якусь інформацію". Однак не можна не погодитися з тим, що багато творів мистецтва були створені при виконанні конкретних замовлень, при цьому багато дизайнерів, які отримали завдання, можуть довго шукати натхнення для його виконання.

При цьому, ні в одному, ні в іншому випадку замовник не може собі чітко уявити, яким має бути кінцевий результат, інакше, навіщо йому було б залучати таких фахівців. Знаменитий дизайнер і архітектор Френк Гері (Frank Gehry) так описав свою роботу: "До кожного проекту я ставлюся з обережністю, ніби він є для мене першим. Я починаю роботу, не знаючи, куди йду. Якби я знав, куди йду, то не займався б цією роботою. Якби я міг передбачити або планувати, я відмовився б від цього".

З аксіоми "Мистецтво інтерпретують. Дизайн розуміють" випливає, що дизайн повинен давати якісь правила для розуміння інформації, які він у собі несе, і якщо дизайн можна інтерпретувати, то він не виконує своєї задачі. Однак навряд чи можна завоювати увагу свого "залицяльника", якщо бути простим та прямолінійним. Та якщо дизайн - це пряма вказівка на вчинення певної дії, чому б цю вказівку просто не записати? Але виявляється, що найбільш ефективною комунікацією є та, яка передається через інтерпретацію залежно від культурних, соціально-економічних та багатьох інших аспектів, тому кожна людина може зрозуміти її по-своєму.

Аксіома "Мистецтво - це смак. Дизайн - це думка" швидше заплутує, ніж проводить чітку межу між мистецтвом і дизайном. З неї ще складніше зрозуміти, чим одне відрізняється від іншого, оскільки поняття як смак, в повсякденному житті скоріше відноситься до стилю одягу, дизайну інтер'єру, автомобіля, а думка формується на підставі певного багажу знань і досвіду, причому з рівнем освіти і культури звичніше пов'язувати картини або скульптури, хоча і мистецтво і дизайн спрямовані на вирішення тих завдань, продиктованих процесами, які відбуваються в суспільстві .

Розмірковуючи про те, що є талантом, а що майстерністю, Д. Онолан говорить: "справжня цінність художника в його таланті (або вродженій здатності) гарний художник, безумовно, володіє майстерністю, але художня майстерність без таланту - марно".

Дизайн, на відміну від мистецтва: "це майстерність, якій можна навчитися". Однак ця думка не має жодного логічного обґрунтування, оскільки для того, щоб стати хорошим дизайнером, необхідно бути хорошим художником, оскільки вимоги до дизайну такі ж високі, як вимоги до мистецтва. Практично неможливо провести межу між ними не тільки за якістю виконання роботи або безпосередньо застосування у повсякденному житті, але і за загальним визнанням, адже головним суддею майстра, що визначає вартість його роботи, є суспільство.

В якості прикладу промислового дизайну, який є результатом творчості його автора, можна навести монітор з плоским екраном для iMac, зовнішній вигляд якого розробив Джонатан Айв (Jonathan Ive), знайшов натхнення у соняшниках, які біля свого будинку вирощувала дружина Стіва Джобса (Steve Jobs). Монітор - соняшник для iMac.

Монітор - соняшник для iMac

Як сказав один з найбільш впливових дизайнерів середини ХХ століття Чарлз Імз (Charles Eames) «дизайн - це вираз мети». В подальшому (якщо буде достатньо гарний) він зможе оцінюватися як мистецтво". Художники ніколи не бачили кордонів між мистецтвом і дизайном, між "вільним" і "прикладним" творінням, і завжди були одержимі ідеєю підняти промисловий дизайн на рівень мистецтва. Такі художники, як Френк Ллойд Райт (Frank Lloyd Wright), Чарльз і Рей Имзи, Ісаму Ногуті (Isamu Noguchi), Френк Гері та інші, дистанціювалися від дизайну, заснованого на функціональності і штучно нав'язаної товаризації. Вони створювали унікальні художні об'єкти насичені естетичною чуттєвістю.

З вищесказаного можна зробити висновок, що і мистецтво, і дизайн є творчим результатом, що оцінюється за одним і тим же критерієм. Основною різницею, мабуть, є безпосереднє пряме відношення до дизайну промисловості й комерції, які в свою чергу і диктують правила дизайнеру, оскільки бізнес в цьому плані переслідує наступні цілі:

  • забезпечення відповідності продукції вимогам різних сегментів ринку: невеликі зміни зовнішності деяких товарів (наприклад, годинників) можуть зробити їх більш придатними для різних вікових, культурних і соціальних груп, хоча основна функція годинників залишається тією ж;
  • компанії прагнуть створити свою ринкову нішу, пропонуючи дизайнерські розробки своєї продукції, що виділяють її серед інших;
  • зміцнення позиції брендів: творчі розробки часто поєднуються з товарними знаками для підвищення цінності бренду компанії.

Червона підошва - виняткова риса взуття Christian Louboutin

Багато компаній успішно створили або провели ребрендинг для зміни свого іміджу, роблячи особливий акцент на дизайні продукції.

Чому при використанні одних і тих же матеріалів, одні продукти коштують досить недорого, а інші ж стають об'єктами мрій і здатні принести всесвітнє визнання і колосальний прибуток? Крім того, неграмотне зовнішнє оформлення може знищити навіть саму якісну і корисну для людини новинку. Дизайн обкладинки та упаковки самого продукту або його реклама переконує людину в тому, що його життя без цієї покупки буде неповноцінним. А щоб це сталося, дизайнеру потрібен час, цілісне бачення продукту і деяка свобода ідей, щоб створити таку концепцію, яка дозволить проникнути в центр мозку або серця споживача.

Розвинуті здібності до творчого мислення і уміння грамотно будувати процес - основа дизайнерської професії. Творчі люди вміють ефективно оперувати суперечливою і неоднозначною інформацією. Вони тонко відчувають процеси, що відбуваються в суспільстві, і його потреби, при цьому дарують йому нові напрямки та цікаві ідеї, стимулюючи творчий розвиток і зрілість людини. Без хорошого дизайну жоден виробник не зміг би протриматися на ринку, і взагалі навряд чи йому вдалося б туди потрапити.

Успішні дизайн-проекти проникають в емоції, почуття і думки споживача, у суть матеріалів і сучасних технологій. Одночасно грамотний дизайнер завжди орієнтується на соціальні та економічні зміни в суспільстві, вловлює тенденції і намагається спрогнозувати майбутнє. Таким чином, дизайн визначає кінцеву вартість будь-якої пропозиції і масштаби його успіху.