Поява заявок на винаходи і патентів на них привело до появи патентних баз, які являють собою суму знань людства. Рік за роком відбувається поява нових прошарків патентної документації, які, з одного боку, є переосмисленням раніше накопиченого суспільством досвіду, а, з іншого боку, є живильним ґрунтом для нових творчих пошуків і подвигів. Вивчаючи патентні бази чи можливо людині досить швидко прочитати про те, чим займався винахідник все своє життя і простежити розвиток технічних рішень в тій або іншій галузі людських знань. Оскільки в одному патенті відображено одне технічне рішення, то дослідження патентних баз також дозволяє легко переглянути розвиток технічного рішення, а також дозволяє відстежити зміни, уявлень в суспільстві і тим самим дозволяє передбачити подальший напрямок розвитку техніки.

Поява патентного права зробило (і продовжує робити) вагомий внесок у накопичення знань людства, а також призвело і до інших соціальних явищ. Наприклад, оскільки однією з особливостей патентного права є суворо територіальний характер, тобто патент на винахід діє тільки в межах тієї країни, де він виданий, так як держава, що видала патент, є сувереном лише у своїх власних межах, то це вносило певні економічні корективи в діяльність товариств. Це було пов'язано з тим, що в часи становлення патентної системи перші патентні закони дозволяли видачу патентів на ту чи іншу частину території країни. Множинність патентів на території країни заважала формуванню загального національного господарства і сильно дезорганізовувала промисловість і торгівлю. Наприклад, множинність патентів довгий час заважала остаточному економічному і політичному об'єднанні німецьких князівств, що почалося у 1862 р. і завершився 18 січня 1871 р., що було зумовлено тим, що видатний державний діяч Бісмарк в результаті зародження ліберальної економіки у 1868 р. в наданні раді Північно-німецького союзу повідомляв: "Замість того щоб заново починати неуспішні спроби виправлення законів про патенти, краще було б зовсім скасувати такі на всій території Союзу", але незважаючи на це у 1877 р. був прийнятий перший єдиний патентний закон, але були і інші випадки, наприклад, у Нідерландах закон від 15 червня 1869 р. скасував на майбутнє видачу патентів на винаходи, при тому, що спочатку закон про патенти для Бельгії, Голландії і Люксембурга був виданий 25 січня 1827 р. Однак патентне законодавство було відновлено в Голландії у 1910 р.

 Історія патентного права показує, що створення єдиного патентного права була незмінним супутником об'єднання різних територій в єдину державу. Так, до об'єднання Північноамериканських штатів у США, у 1785 р. такий собі Джеймс Рамсей змушений був роздільно запатентувати свій винахід у Меріленді, Віргінії, Пенсільванії і Нью-Йорку. У 1790 р., безпосередньо слідом за завоюванням незалежності, в країні було запроваджено єдине патентне право. Точно також введення єдиного патентного закону послідувало відразу після злиття в єдиний союз австралійських штатів [1]. В подальшому для реалізації утворень, які сприяли формуванню "спільного ринку", були розроблені кроки щодо уніфікації та отримання єдиного патенту. Незважаючи на те, що ідея формування спільного ринку висловлювалася Наполеоном і Гітлером і ідеї уніфікації та єдиного патенту виникли в Європі, перший крок був зроблений в Африці. 13 вересня 1964 р. вступила в силу Афро-Мальгашска конвенція про охорону промислової власності, яка передбачала централізацію всієї адміністративної діяльності в галузі патентів в єдиному Афро-Мальгашскому бюро в Яунде (Камерун) і введення єдиного патентного закону, чинного на території всіх 14 держав - членів Конвенції (Берег Слонової Кістки, Верхня Вольта, Габон, Камерун, Дагомея, Конго (Браззавіль), Мавританія, Мальгашска Республіка, Нігер, Руанда, Сенега, Того, Центральна-Африканська Республіка, Чад). В основу цього єдиного закону було покладено патентний закон Франції.

 Про що свідчить патентна статистика?

 Дослідження і вивчення патентної статистики надзвичайно цікаво і корисно, так як воно дозволяє виявити тенденції розвитку техніки. І дозволяє зрозуміти і встановити причину появи тих чи інших явищ і дозволяє виявити "хвороби" патентної системи. Наприклад, кількість виданих у різні роки патентів досить точно корелює з темпами розвитку промислового виробництва в Англії, Німеччині, Японії, Франції, США. Наприклад, з 1870 по 1900 рр., тобто в період, коли Німеччина обігнала Англію в промисловому відношенні, кількість патентів, виданих у Німеччині зросла у 14 разів, тоді як в Англії - лише у 6 разів. Після Першої світової війни найбільше зростання патентування спостерігалося в країнах з високими темпами економічного зростання. При цьому патентування здійснювалося у сферах вилучення прибутків. Так, на початку 20-го століття у місці з розвитком двигунів, відбулося зростання заявок на склоочисники для автомобілів, у 1930-ті роки в Німеччині відбувалось зростання заявок на деталі зброї, а в Англії з 1895-1900 рр. було подано 5 тис. заявок на удосконалення велосипедів. На тему про використання морської води для пиття до 1980 р. було опубліковано 2170 наукових робіт та видано 652 патенти.

 Так, аналіз патентної статистики за роки Великої депресії (1929-1933 р.р.) свідчить про те, що пік кількості патентних заявок, поданих у 1925-1932 рр., припадав на 1929 р. в Австралії, Англії, Італії, Норвегії, США, Фінляндії, Швеції; на 1930 р. - у Австрії, Бельгії, Німеччині, Голландії, Франції, Чехословаччині, Швейцарії; на 1931 р. - у Японії та Польщі.         Однак число заявок на патенти скоротилося у 1932 р. порівняно з періодом 1929-1931 рр. у всіх цих 16 країнах, що стало прямим наслідком економічної кризи. Відомо, що в ряді країн ці роки наука зазнавала серйозних утисків, в парламенти вносилися ретроградні закони про заборону винаходів, розробники яких вважали, що скасування монополії на винаходи призведе до їх швидкого впровадження у виробництво. Але, більшою мірою, розвитку науки і техніки шкодило небажання компаній впроваджувати наявні винаходи. У 1931 р. Німецький союз винахідників вказував на постійно зростаючі труднощі впровадження нових патентів у виробництво. У багатьох випадках 99% фірм, яким було запропоновано новий запатентований винахід, відхиляли його, незважаючи на безсумнівну досконалість лише з тієї причини, що їм було неможливо займатися чимось новим за різних причин - брак коштів на впровадження, необхідність навчання персоналу, зміни налагодженого виробничого циклу тощо [2].

На прикладі Франції видно, що падіння кількості виданих патентів на винаходи завжди доводилося на періоди криз в економіці, наприклад, у 1857 р. було відзначено зменшення кількості виданих патентів на 12% по відношенню до попереднього року, у 1891 р. - на 5%, у 1900 р. - на 4%, у 1907 р. - на 6%, у 1921 р. - на 11%. До початку Другої світової війни рівень видачі патентів, максимум якого припадав на 1929р. так і не було досягнуто, а у 1938р. загальна кількість виданих патентів у світі впала на 16% порівняно з 1937 р.

У роки Другої світової війни союзниками було реквізовано понад 40 тис. патентів і 4,7 тис. заявок з країн "осі" (Німеччина, Італія, Японія), на базі яких вільно видавалися ліцензії за ставкою в 50 дол. за патент [3]. Щоправда, даних, які містилися в патентних описах виявилося мало для того, щоб проникнути в німецькі технологічні секрети. Тоді по секретній директиві Об'єднаного комітету начальників штабів США №1067 було вирішено провести на окупованій території заходи по науковому і технологічному роззброєнні Німеччини з метою отримання ноу-хау до закритих патентів [4]. В ході цієї операції, умовно званої "Пэйпер кліпс" ("паперова скріпа"), в США було вивезено близько 3,5 млрд. сторінок технічної документації до 200 тис. патентів на загальну вартість 30 млрд. дол. Крім того, в США були вивезені декілька тисяч вчених з Німеччини [5].

Незважаючи на те, що у 1825р. один із клерків Бюро патентів і товарних знаків США подав у відставку, вважаючи, що в його країні все, що можна, вже винайдено і запатентовано (до того часу було видано близько 7 тис. патентів), об'єм патентування постійно зростає, так за період з 1791 по 1962 р. було видано у світі 981252 патентів [6] див. таблицю №1

Таблиця №1

Рік

Кількість виданих патентів

1791

137

1830

1365

1870

22630

1900

91400

1930

192600

1650

151500

1960

252120

1962

269500

Разом:

981252

Аналіз, проведений американськими дослідниками, 12 тис. патентів в області нафтопереробки, 83 тис. патентів у галузі сільськогосподарського машинобудування, 38 тис. патентів в області паперової промисловості та кілька тисяч патентів в області залізничного транспорту, виданих в США з середини XIX до середини XX ст., показав, що динаміка патентування в цих галузях практично завжди співпадала з динамікою інвестицій та біржових курсів цінних паперів [7].

Це також було пов'язано з тим, що в цінах запатентованих товарів закладені високі прибутки. Прикладом може служити компанія "IBM", яка при середній нормі прибутку в США, що дорівнює 10%, отримувала при продажу своїх електронних обчислювальних машин 37% прибутку на капітал, причому її дивіденди протягом 50-х років подвоїлися. Компанія "Амерікенсайанамид" вже в перший рік після випуску на ринок запатентованого антибіотика хлормецитину отримала прибуток у розмірі 10 млн. дол. при обсязі продажів в 28 млн. дол. [8]. У Пуерто-Ріко прибутку підприємців в галузях, що виробляють переважно запатентовані товари і застосовують запатентовані способи (наприклад, в електротехніці і електроніці, хімії, фармацевтики), досягали 25-30% до ціни товару, тоді як в галузях, продукція яких переважно не патентується, вони становили 15-20% [9]. Запатентований процес отримання рідкого палива з вугілля приніс фірмі "Салол", (ПАР) у 1961р. прибуток в 2,6 млн. при обсязі продажів 18 млн.

Дуже переконливе уявлення про вплив патентного захисту на ціни дає зіставлення цін на однакові медикаменти в різних країнах. На початку 1960 р. в ряді країн могли бути запатентовані і готові медикаменти, і способи їх виробництва (США, Великобританія, Канада, Бельгія), в інших - тільки способи виробництва (Австрія, ФРН, Голландія, Данія), а в Італії - ні те, ні інше. Тому ціна, наприклад, на препарат хлорпромазин виробник - фірма "Рон-Пуленк", Франція) становить у Бельгії 1,37 дол, а в Данії 0,51 дол. за рівні дози. Препарат мільтаун (фірма "Америкенсайанамид") продавався в Бельгії за 3,25 дол., у Канаді 3,60 дол., а в Італії за 1,77 дол., ціна серпазила ("Сіба", Швейцарія) дорівнює в Бельгії 1,89 дол., у ФРН 1,05 дол., а в Данії 0,83 дол. [10].

Слід також пам'ятати, що збільшення частки запатентованих товарів у загальному обсязі збуту призводить до збільшення частки компанії на ринку. Наприклад, компанія Дюпон, надавши американському ринку у 1920 р. запатентований штучний шовк, домоглася збільшення суми продажу до 100 млн. дол. у рік. У наступні 10 років компанія Дюпон також випустила на ринок запатентовані товари - целофан, тетраетилсвинець, ацетатні з'єднання, нітролаки та, в результаті, стала лідером хімічної промисловості у США з щорічним оборотом 200 млн. дол.

До 1940 р. оборот компанії зріс до 400 млн. дол. за рахунок випуску патентованих товарів - нейлон, неопроновий каучук, фреон, до 1950 р. оборот був збільшений до 1 млрд. дол. (орлон, дакрон, фторопластики, епоксидні смоли, поліуретан), потім відбувалося збільшення обороту за рахунок використання нових патентованих товарів - кронара, мулара, дакрила, дельрина, нюлона і т. д. Тому зарубіжні корпорації зацікавлені в постійному збільшенні частки запатентованих товарів у загальному обсязі продажів, що дозволяє зберігати на високому рівні прибутковість компаній, яка забезпечує їх виживання, особливо в період криз. Тому між витратами на дослідження та фінансовими звітами діяльності компаній є пряма залежність. Це підтверджують дослідження інституту Брукінга, який простежив долю ста найбільших корпорацій з 1909 р. по 1948 р., в результаті чого було встановлено, що у 1948 р. з них залишилося лише 36, а у 1955 р. - 29. Обстеження підсумків діяльності 22 англійських хімічних компаній показало, що в п'яти з них, чиї активи росли особливо швидко, витрати на дослідження в розрахунку на 100 зайнятих було в 2,5 рази вище, ніж у інших п'яти фірм, чиї активи зростали повільніше всього [11]. Витрати виробництва вінілхлориду мономеру при розробці нового способу його отримання (на базі неочищеного етилену й ацетилену), розробленому і запатентованому фірмою "Курехараббер" Японія, дозволили знизити витрати на 25-30%, що дозволило реалізувати кінцевий продукт на вигідних умовах, а також забезпечило отримання додаткового прибутку від використання нового винаходу. У 1963 р. за рівнем прибутку на капітал (у %) в перші ряди американських корпорацій вийшли найбільші патентовласники: "Джіллет" (34,1), "Дженералмоторс" (22,4), "Дюпон" (19,3), "Дженерал електрик" (14,7), а за розміром прибутку до оборотів та продажів: "Дюпон" (18,3) та "Дженералмоторз" (9,7) [12]. При цьому витрати на дослідницькі роботи в цих компаніях становили 4-7% до ціни товарів. Як виявилося, тільки 15% які витрачаються на дослідження засобів забезпечувало отримання позитивного результату. Решта 85% було використано на розробки, які не пішли у виробництво, що свідчило про неспроможність та безперспективність того або іншого рішення, що по суті також стало позитивним результатом. З кожних 100 патентів прибуткові 2-3, окупають витрати на патентування ще 7-8 патентів. Суми вкладень на впровадження технічної новинки відносяться до вартості її розробки, як 10:1, при цьому суми вкладень списуються на собівартість продукції, виробленої на базі нової техніки [13]. При цьому, норми амортизації запатентованого обладнання вищі, ніж звичайного, бо вона відбувається в умовах підвищених цін. Так, 96% опитаних компаній металообробної промисловості США зазначили, що витрати навіть на дороге автоматичне устаткування списували за три роки, 59% компаній - за два роки, а вартість деяких приладів і засобів автоматизації - за один рік. Також на ціни всіх товарів додатковим тягарем лягає амортизація не завантажених потужностей, а так як запатентовані товари мають більший резерв прибутку в ціні, значна частина таких амортизаційних відрахувань списується на них. При цьому багато компаній, калькулюючи величину цін, спеціально виходять з рівня завантаження їх підприємств приблизно на 80%, щоб забезпечити можливість списання бездіяльних, перш за все морально застарілих, потужностей [14]. Тому компанії дуже розбірливі при запуску новинок у виробництво і приділяють цьому процесу серйозне значення. Наприклад, запуск у виробництво нової моделі сучасного реактивного літака був рентабельним лише при провадженні в кількості більше 100 шт., але з 25 типів цивільних літаків, створених в Англії після Другої світової війни, лише 3 знайшли досить широкий ринок збуту і були продані в кількості більше 100 штук [15]. При цьому, в той же час тенденції, згідно з якими експлуатація запатентованої новинки в іноземних філіях компаній часто дозволяла впровадити її в практику у кращих умовах виробництва, ніж на батьківщині винахідника. Наприклад, в Європі, де заробітна плата робітників на 30-35% нижче, податки на прибуток також нижче, а норми амортизації у 1,5-2 рази вище, ніж у США. У результаті норма прибутку американських компаній "дому" в період з 1953 по 1961 рр. складала 10,2%, а в Європі - 13,3%. Експорт капіталу дозволяв обходити митні бар'єри. Пораховано, наприклад, що у 1960 р. американський імпорт при скасуванні тарифів міг би зрости на 2,6 млрд. дол., а при скасування тарифів та квот на 3,9 млрд. дол. [16]. При цьому організована за кордоном філія користується всіма благами захищеного ринку нарівні з місцевою промисловістю. Тому експорт капіталу розглядається як один із способів конкурентної боротьби, наприклад, сума прямих американських інвестицій у країнах ЄЕС (Європейське економічне співтовариство) зросла з 1,7 млрд. дол. у 1957 р. до 3,7 млрд. дол. у 1964 р., а кількість отриманих патентів збільшилася більш ніж в 1,5 рази. У свою чергу, західноєвропейські і канадські компанії виробляли на підконтрольних підприємствах в США продукції більш ніж на 8 млрд. дол. в рік, або у 1,5-2 рази більше, ніж вони експортували в цю країну. У 1960 роках чітко простежувалася зв'язок експорту капіталу і його патентного захисту, наприклад, у першу п'ятірку інвесторів в обробну промисловість США входили: Англія, Голландія, Канада, ФРН і Швейцарія; у першу п'ятірку іноземних власників патентів в США: ФРН; Англія; Франція; Канада; Швейцарія; Голландія займається 6-е місце, відповідно.

Якщо у 1949 р. сума продажів закордонних філій компаній США дорівнювала експорту країни (12 млрд. дол.), у 1958 р. експорт склав 17 млрд. дол. відносно продажу продукції філій у 30 млрд. дол, а до кінця 1960-х ці показники зросли до 25 і 60 млрд. дол., відповідно.

Станом на 1964 р. було три країни (за винятком країн з соціалістичним плануванням): США, ФРН і Японія, де кількість патентів, виданих місцевим заявникам, перевищувало кількість патентів, що видаються іноземцям. В інших, більш ніж ста країнах, частка іноземців серед патентовласників перевищувала 65%. Такі країни як США, ФРН, Англія, Швейцарія, Голландія отримували в іноземних державах патентів більше, ніж видають іноземцям самі, що дало їм можливість отримати перевагу у використанні патентів в боротьбі за місце на світовому ринку. Що стосується Японії, то у 1950-х роках вона отримувала одиниці іноземних патентів, наприклад, у 1963 р. вона подала 8064 заявки в іноземні держави. З усієї кількості отриманих патентів (деякі з них виконують одночасно кілька функцій), отриманих за кордоном, близько 70% захищають промисловий експорт, близько 40% - операції філій, близько 15 % - операції з продажу ліцензій і наданні технічної допомоги [17].

Таким чином, видно, що динаміка патентування відображає попит на науково-технічні дослідження і розробки. Попит же, у свою чергу, пов'язаний з ефективністю нових розробок та їх прибутковістю при використанні у виробництві. У свою чергу, патенти що видаються нерідко дозволяють передбачити подальший напрям використання результатів досліджень у певному виробництві, і є вісниками майбутніх зрушень у суспільстві.

Використання запатентованих товарів дає серйозні переваги в конкурентній боротьбі, але на превеликий жаль вони не вічні, але досить тривалі за часом, ніж переваги нових товарів, що не користуються патентним захистом. Практика показує, що запатентоване рішення перекривається в результаті новим, більш досконалим, але це відбувається не відразу і пов'язано для конкурентів з великими витратами коштів. Наприклад, в Англії до 1956 р. єдиним постачальником електронно-променевих трубок розміром 21 дюйм була компанія "Муллард, лтд" - дочірнє підприємство відомої голландської фірми "Філіпс". Для того, щоб проникнути на англійський ринок з такою ж продукцією, американська компанія "Сильвэйниа електрик продактс" запатентувала в Англії свій спосіб виготовлення цих трубок. За угодою з англійською фірмою "Торнэлектрикл" було передбачено, що їй буде надано право виробництва трубок, виготовлених за запатентованим способом, і американська компанія стане співвласником заводу, побудованого для виробництва трубок.

У 1963 р. в США компанія "ПэркДевіс" контролювала 100% ринку хлорамфеніколу, "Мерк" - весь ринок вітамінів Е і В12, "Чарльз Пфайзер" - тераміцину, олендоміцину, "Амерікенсайанамид" - ауроміцину. В Англії "Империэлкэмикл" контролює 100% ринку терилену, а Італії "Монкреатини" - весь ринок поліпропілену. За даними тарифної комісії США, в руках лише однієї фірми зосереджено виробництво 926 з 1458 циклічних напівпродуктів, 590 з 1300 кам'яновугільних барвників, 577 з 765 напівпродуктів для синтезу медикаментів, 100 з 140 хімікатів для гумової промисловості, 130 з 200 отрутохімікатів. При цьому успішне використання винаходу значно ефективніше (прибутковіше) в результаті широти його патентування в інших країнах. Наприклад, якщо американська компанія "Дженералтайер" оцінювала свій американський патент №US2964083 на один з видів каучуку в 50-75 млн. дол., то блок патентів, що охороняє її каучук у провідних країнах світу, оцінювався нею вже в 150-200 млн. дол. Це було однією з причин, в результаті якої західнонімецька компанія "НСУ" запатентувала свій роторний двигун Ванкеля більш ніж 60 країнах світу [18], атомна батарея Ф. Жоліо-Кюрі була запатентована в 52 країнах, компанія "Дюпон" через свої патенти в США і за кордоном контролювала 80% виробництва фторопластиків.

У більшості випадків винахід патентують там, де йому найбільш безпосередньо загрожує конкуренція. Патенти на винаходи та суміжні з ними види промислової власності (корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки) охороняли у 1929 р. приблизно ½, у 1937 і 1950 рр. 3/5, у 1959 р. 7/10, у 1962 р. ¾ загального обсягу промислового експорту у світі.

Операції з купівлі-продажу патентів і ліцензій грають істотну роль в економіці та у зовнішній торгівлі багатьох країн. Наприклад, у 1963 р. доходи США від продажу нової технології за кордон становили 600 млн. дол., Англії та ФРН - приблизно по 50 млн. дол., Франції і Голландії - 20 млн. дол., Швеції, Канади, Австрії, Японії - 6-10 млн. дол., але позитивний баланс по такого роду операцій мають лише США і Швейцарія (в окремі роки Голландія). Країни, що переважно придбали ліцензії, в кінцевому рахунку отримали великі економічні вигоди з придбання іноземної технології. Так, завдяки закупівлі за кордоном ліцензій ФРН змогла швидко модернізувати свої виробничі потужності після Другої світової війни. Особливо багато ліцензій було придбано в таких галузях, як органічна хімія, радіоелектроніка, атомна промисловість, транспортне машинобудування. У підсумку, при частці витрат на дослідницькі роботи у валовому національному продукті вдвічі меншою, ніж США, ФРН у 1960 роках мало в чому відставала від них в області техніки [19]. Дуже показовий приклад закупівлі технологій Японією за кордоном. З 1950 по 1964 рр. Японія закупила за кордоном 2563 ліцензії, на базі яких проводилося 11% промислової продукції, 17% експортних товарів, здійснювалося 10% валових капіталовкладень, при цьому Японія обігнала по закупівлі ліцензій ФРН в обсязі. В результаті чого виробництво продукції за ліцензіями у Японії за період з 1950-1960 рр. зросла в середньому за рік на 72%; якщо в цей період темп розвитку японської економіки (зростання ВВП) становив в середньому в рік 21%, то без закупівлі іноземної технології, на думку журналу "Орієнтал економіст" (США), він був би менше 20% [20].

За оцінкою японської та американської преси, у 1950 р. Японія по своєму технічному рівню відставала від США на 20-30 років, а в 1960 р. завдяки придбанню ліцензій - вже тільки на 10-15 років. І це при власних витратах на дослідження у 100 разів менші, ніж у США! За іноземні ліцензії японські фірми щорічно платили стільки ж, скільки витратили на самостійні дослідницькі роботи. Проте були й інші варіанти, наприклад, у 1960 р. американська компанія "Дюпон" створила спільно з великими японськими хімічними компаніями два підприємства для виробництва в Японії за ліцензіями Дюпон неоприну і поліетилену високого тиску. Концерн Дюпон отримав половину акцій нових підприємств в значній мірі за надання ліцензій патентів Дюпона і технічної допомоги. Журнал "Бізнес уік" (від 22 березня 1958 р.) писав, що система американських ліцензійних угод є ефективним знаряддям для проникнення на іноземні ринки, "які в іншому разі були б недоступними або внаслідок нестачі там доларів, або через торгових бар'єрів". У ліцензійних угодах нерідко обмовлялося, що американськими компаніями надається виключне право поставки певних видів обладнання іноземним фірмам, які користуються американськими ліцензіями. У 1960-ті роки Японія в середньому закуповувала 500-650 ліцензій на рік. Закупівля іноземних ліцензій Японією сприяла підтриманню високої ділової активності в промисловості, а також її модернізації, зокрема, за рахунок збільшення інвестицій. Впровадження іноземної техніки, як правило, було пов'язано з організацією виробництва нових, більш досконалих товарів і освоєнням новітніх технологічних процесів. Це в більшості випадків викликало необхідність в установці нового обладнання, що призводило до посилення інвестиційної діяльності. Обсяг інвестицій зростав разом з кількістю використовуваних ліцензій і збільшенням виробництва на їх базі. Таким чином, впровадження Японією закордонних науково-технічних досягнень стало важливим чинником оновлення основного капіталу. На початку 60-х років приблизно 20-30% усіх нових капіталовкладень в країні було пов'язане із закупівлею іноземної техніки і технології. Це також дозволило Японії отримати наймолодший парк обладнання і дозволило здійснювати експорт технологій. Так за 1965-1969 рр. Японією було продано 526 ліцензій, а надходження за їх використання склало 120 млн. дол. Близько 52% загальної кількості ліцензійних угод припадало на частку азіатських країн, проте питома вага промислово розвинених країн в японському експорті збільшувався. Так частка цих країн зросла з 23% у 1965/66 до 48% у 1969/70 році. З 526 угод про продаж японських ліцензій 88% припадало на частку п'яти галузей промисловості, в тому числі (%): 44 - на хімічну, 21 - на електротехнічну, 11 - на загальне машинобудування, 7 - на чорну металургію і 5 - на транспортне машинобудування.

На 1966 рік у світі діяло приблизно 40 тис. ліцензійних угод, оборот від яких становив близько 1,5 млрд. дол. у рік, при цьому такі операції давали 7-8% всіх прибутків у світовій торгівлі. З 1952 по 1962 рік надходження від продажу ліцензій за кордон зросли в США у 3,4 рази, тоді як надходження від промислового експорту - на 60%, у ФРН - відповідно майже у 8 разів та у 3 рази. Доходи Франції від продажу ліцензій за кордон за 1953-1962 рр .. збільшилися з 45,7 млн. до 402,6 млн. франків, або майже в 10 разів, тоді як надходження від промислового експорту зросли вдвічі [21]. Оборот по ліцензійним угодам на світовому ринку зростав вдвічі-втричі швидше, ніж міжнародна торгівля в цілому, причому найбільша кількість ліцензій зосереджувалася у найбільш прогресивних галузях техніки: нафтохімії, радіоелектроніці, транспортному машинобудуванні (а також виробництві озброєнь), а обмін ними йде перш за все (на 85% від загального обсягу) між промислово розвиненими країнами. У 1968 р. за розмірами експорту машин і устаткування США випереджали найбільш великих експортерів з числа промислово розвинутих країн: Франції - в 2,5 рази і ФРН - в 2,5 рази, за вивезення науково-технічних знань: Франції - у 26,2, а ФРН - в 15,2 рази [22]. На 1968 р. загальний обсяг промислового виробництва за американськими ліцензіями за кордоном у 2,5 рази перевищує товарний експорт США. Тільки в Західній Німеччині за американськими ліцензіями випускали продукцію 300 фірм і 1400 дочірніх компанії. Обсяг виробництва на базі закордонних ліцензій досягав 10% у ФРН від її промислової продукції. На 1969 р. загальні витрати на наукові дослідження склали: у США 26,6 млрд. дол., Англія - 3,5 млрд. дол., ФРН і Франція - по 1,5 млрд. дол. При цьому витрати приватних компаній на науково-дослідні роботи становили: у США 12,7 млрд. дол., ФРН - 0,8 млрд. дол., Франція - 0,6 млрд. дол.

Незважаючи на те, що США належало 40% обсягу міжнародної торгівлі ліцензіями. Швидкими темпами зростали також і витрати на закупівлю за кордоном ліцензій. Так, з 1950 по 1968 рр. вартість витрат на імпорт ліцензій зросла більш ніж у 18 разів. Приблизно 60% платежів США за іноземні ліцензії припадало на західноєвропейські країни, на Канаду - близько 30%, Японії - 3%. Найбільш динамічною ліцензійна торгівля в США розвивалася в області хімічної промисловості. За 1958-1970 рр .. надходження від продажу ліцензій на цій галузі зросли з 80 млн. до 300 млн. дол., а платежі за них з 35 млн. до 200 млн. дол. Надходження за ліцензійними угодами ФРН у 1960 р. склали 40 млн. дол., а в 1969 р. - 113 млн. дол.

Як продавцями, так і покупцями ліцензій зазвичай є великі фірми, в чиїх руках концентруються результати дослідницьких робіт, а, з іншого боку, продавець зацікавлений у пошуках сильного у фінансовому відношенні покупця, який може швидко освоїти ринок, розгорнути виробництво і, отже, виплатити більшу винагороду.

Тому в США, продавцями ліцензій за кордон є лише 0,5% від всього числа компаній країни, а, наприклад, в Японії купівля ліцензій здійснювалася фірмами з капіталом понад 100 млн. ієн [23]. Проведені опитування показали, що в США за підсумками ліцензійної торгівлі задоволені 90% продавців, а в Японії 80% покупців. При цьому частка ліцензіара (продавця ліцензії) від отриманого прибутку, в результаті використання винаходу, становила 20-50%. До кінця 1950-х років ліцензійні угоди укладалися, в своїй більшості, терміном на 15-20 років, проте термін їх дії на кінець 1960-х років склав 5-15 років. Що стосується виплати ліцензійних винагород, для нагадування відзначимо, що ці винагороди виплачуються у вигляді одноразового платежу (паушальної суми) або періодичних процентних відрахувань (роялті) або їх комбінації. Практика виплати ліцензійної винагороди показує, що паушальний платіж може виплачуватися відразу або в розстрочку. Так, англійська фірма "Пауерджад" передала уряду США ліцензію на турбореактивні двигуни за одноразовий паушальний платіж у розмірі 3,2 млн. дол., а в угодах між американськими і японськими фірмами, як правило, при закупівлі ліцензій разом з промисловим устаткуванням обговорюється, що 50% паушальної суми виплачується після підписання угоди, 40% - після поставки обладнання і передачі технічної документації та інші 10 - після запуску обладнання. Сума паушального платежу завжди менше загальної суми, яка може бути отримана ліцензіаром під час виплати йому винагороди у формі періодичних процентних відрахувань, так як вона виплачується авансом і часто одноразово.

Також слід зазначити, що, починаючи з 1960-х років, патенти крім захисту звичайних продажів, стали залучатися для охорони операцій, пов'язаних з орендою обладнання, що було обумовлено швидким моральним старінням техніки і збільшенням вартості обладнання. Операції, пов'язані з орендою обладнання, стали активно використовуватися в таких галузях, як літакобудування, хімічна, фармацевтична, електротехнічна, харчова, нафтова, поліграфічна, паперова. Суми від операцій, пов'язаних з орендою, у США на той момент становили близько півмільярда дол. на рік. Найбільш поширена оренда була у сфері використання електронно-обчислювальних машин. Наприклад, в американської компанії "IBM" близько 60% валових доходів надходило від оренди, у "Питна-Бауєрс" (США) - близько 80%. Також значні вигоди стали приносити доходи, пов'язані з ремонтом і обслуговуванням патентованого обладнання. У компаній "Нейшнл кеш реджістер" (США) і "Адресографмалтигар" (США) доходи від цих операцій становили близько 15% від загальної суми річних доходів.

У 1960-х роках вміст патентно-ліцензійного відділу обходився у 25-50% валового ліцензійного прибутку, причому перший показник вважався кращим. В цих витратах найбільшу вагу займає заробітна плата (у середньому 40%), загальні адміністративні витрати припадає 25%, на відрядження - 20-25%; витрати на підтримання чинності патентів і торгових марок становлять в середньому 10-12%.

Просте і швидке впровадження технологій забезпечує країнам, навіть у яких спостерігаються несприятливі природно-кліматичні умови, вагомі конкурентні переваги, в тому числі і на міжнародному ринках, наприклад, при штучному розведенні дзеркального коропа в Україні отримують близько 7 ц/га, в замкнутих аквасистемах, то в Японії отримують 20000 ц/га, середня врожайність зернових у Нідерландах становить 70 ц/га, в Україні цей показник становить 51 ц/га, а в Центральному окрузі Росії 22 ц/га. При цьому існують розробки, наприклад, ушаковська методика посадки рослин правильним трикутником і внесення добрив під кожну насінину, яка дозволяє вирощувати 120 ц/га зернових і до 2000 ц/га картоплі при середній врожайності в Україні і Росії близько 220 ц/га або спосіб обробки ґрунту Борисенко, який забезпечує економію паливно-мастильних матеріалів порівняно з пахотою 7-10 разів, а порівняно з плоскорізною обробкою у 3-4 рази, збільшує продуктивність праці мінімум у 2,5-5 рази, і забезпечує збільшення врожайності сільгоспкультур як мінімум на 15-20%, а також зберігає водно-повітряних режим ґрунту. Густонаселені держави Азії та Південної Америки пішли по шляху "зеленої революції" і на даному етапі Китай та Індія, які мають найбільшу кількість населення, після проведення "зеленої революції" змогли нагодувати не тільки себе, але і стали активними експортерами продукції сільського господарства. Основна суть "зеленої технології" полягала в тому, що уряд придбав кращі в світі інтенсивні технології сільського господарства в комплексі, наприклад, насіння купували разом з переробними агрегатами. Якщо купувалися високопродуктивні тварини, то для їх утримання ввозилось обладнання і навчалися фахівці.

Що стосується розвитку патентної системи за соціалістичної моделі управління, то в СРСР за перші три роки існування патентної системи з 1924р. по 1927 р. було подано 22023 заявок або в середньому 7341 заявок на рік. З цієї кількості 3938 заявок (53,63 %) було подано іноземними заявниками: Німеччина (2666 заявок), США (245 заявок), Англія (210 заявок), Голландія (170 заявок), Швеція (137 заявок) і т. д. В бюлетені "Відкриття, винаходи, промислові зразки і товарні знаки" за 1970 р. було опубліковано в 10 разів більше винаходів, ніж за 1946 р. За 1966-1970 рр. було опубліковано майже стільки ж винаходів, скільки за попередні 20 років. За період з 1966 по 1970 р. в бюлетені було опубліковано в 2,3 рази більше публікацій, ніж в 1961-1965 рр., і в 5,2 рази більше, ніж у 1946-1950 рр. Найбільш швидким у ці роки був розвиток винахідництва в таких областях, як електро - і радіотехніка, електроніка, приладобудування та обчислювальна техніка, засоби автоматизації, хімія, металообробка, гірнича справа, а також сільське і лісове господарство, де кількість публікацій про винаходи зросла в 7-12 разів [24].

При цьому за період з 1969 по 1974 рр. було зареєстровано приблизно стільки ж винаходів, скільки їх було створено за всі попередні роки Радянської влади. Інакше кажучи, якщо для подвоєння кількості винаходів, зареєстрованих у 1919-1945 рр.., потрібно було близько 20 років, то подвоєння збільшення фонду винаходів, накопичених за 1919-1968 рр., було забезпечено всього за 6 років.

На підставі представлених даних таблиці №2 видно, що надходження заявок за період 1965-1974 рр. зросла в 1,5 рази (з 95 до 143 тис. заявок). При цьому прискореними темпами збільшувалася кількість заявок, що надходять від організацій (більш ніж у 3 рази) і від нерезидентів (більш ніж у 4 рази).

Таблиця № 2 Динаміка надходження та розгляду заявок на передбачувані винаходи в СРСР за 1965-1974 рр.

Рік

Отримано заявок, шт.

Розглянуто на новизну та корисність

Визнано винаходами

Всього

від організацій

резидентів СССР

Від нерезидентів

1965

95026

36723

1250

67263

13765

1966

98507

47614

2470

66902

15870

1967

100570

56400

3427

71398

21870

1968

110428

65784

3950

77015

24905

1969

118998

77105

4546

93026

31310

1970

132452

87676

5012

100706

37960

1971

153907

108670

5237

104527

43663

1972

155470

113873

5112

106459

46792

1973

163254

123388

5635

134001

43337

1974

143422

103353

5858

135753

44104

Всего:

1272034

820586

42497

957050

323576

З таблиці № 3 видно, що якщо у 1965 р. до Держреєстру СРСР було внесено всього 10,1 тис. винаходів, то у 1973 р. було внесено 50,5 тис. винаходів, при цьому зростання виданих патентів на ім'я нерезидентів теж збільшився у 3,6 рази. У результаті, якщо у 1950 р. в Держреєстрі СРСР налічувалося всього близько 100 тис. винаходів, то станом на початок 1976 р. кількість зареєстрованих винаходів перевищила півмільйона, тобто зросло за 25 років у 5 разів [25].

Таблиця № 3 Дані про кількість авторських свідоцтв і патентів, внесених до Держреєстру СРСР за 1965-1974 рр.

Год

Внесено до Держреєстру СРСР

Число авторів

Публікація в бюлетені "Відкриття, винаходи, промислові зразки, товарні знаки"

Всього

Від організацій СРСР

Авторські свідоцтва

патенти

кількість публікацій за рік

реєстраційний номер в бюлетені №1 поточного року

1965

10146

2910

10094

52

26247

10165

167195

1966

13226

6941

13055

171

37304

12426

177360

1967

20336

13337

19828

507

53626

16673

189786

1968

25453

18790

24617

829

79719

25700

206459

1969

26626

20984

25911

715

81554

26221

232159

1970

32466

26105

30743

1723

100973

30636

258180

1971

35632

29505

33631

2001

112700

34270

288816

1972

41148

34435

38832

2516

129147

37820

323086

1973

50519

44129

48182

2337

162668

48755

360906

1974

43044

38225

41199

1845

138643

46059

409661

Всего:

298596

235361

286092

286092

922581

288725

 

 

З таблиці №4 видно, що за 10 років кількість щорічно використовуваних винаходів зросла з 10,5 до 39,8 тис., тобто майже в 4 рази, а вперше використовуваних винаходів - з 6,2 до 12,2 тис., або в 2 рази. За той же період економія від використання винаходів зросла з 183,3 до 385,2 млн. руб. В 1975 р. економія від використання винаходів становила вже 650 млн. руб.

При цьому за період з 1964-1973 рр.. кількість використаних раціоналізаторських пропозицій зросла з 2,7 до 3,7 млн. руб., а загальна економія від їх використання - з 1,591 до 3,393 млрд. крб. За станом на 1976 р. загальна сума економії від використання винаходів і раціоналізаторських пропозицій становила близько 5 млрд. руб.

Таблиця №4 - ефективність використання винаходів у СРСР за 1964-1973 рр ..

Рік

Використано винаходів

Економія від використання винаходів

Питома вага винаходів, за якими підрахована економія в загальній кількості використовуваних винаходів,%

Економія, яка припадає на один винахід, руб. з підрахованої економією

Всього

в тому числі вперше

загальна, млн. руб

в середньому на один винахід

1964

10592

6229

183,3

29436

30,3

56960

1965

12722

6921

157,6

22777

24,3

50884

1966

13427

5112

202,8

39683

18,7

80629

1967

17361

5939

194,4

32744

17,6

63510

1968

20904

7530

233,5

31014

28

39894

1969

23769

7809

244,9

31368

30

34370

1970

26001

8105

261,8

32307

31,7

31805

1971

31347

10017

291,7

29122

30

31040

1972

36066

11203

315,7

28181

30,7

28537

1973

39805

12270

385,2

31396

31,8

30457

Всього:

231994

81135

2470,9

     

 

З даних таблиці №5, видно, що на 1974 р., провідне місце по абсолютній кількості прийнятих до розгляду заявок, зареєстрованих використаних винаходів займають Російська Федерація, Україна та Білорусія, які мають найбільшу чисельність населення. Проте аналіз даних по Республікам з розрахунку на кожні 100 тис. жителів дозволяє отримати більш повну картину стану винахідницької діяльності, в результаті чого перші п'ять місць за кількістю прийнятих до розгляду заявок займають ЛатССР, РРФСР, УРСР, БРСР, і ЛитССР; за кількістю зареєстрованих винаходів - ЛатССР; РРФСР, ЛитССР, УРСР, БРСР; за кількістю використаних винаходів - ЛатССР; ЕССР, УРСР, РСФСР та МРСР.

 

Таблиця №5

Республіки СРСР

Населення на 01.01.1974р. тис. чол.

Прийнято до розгляду заявок

Признано винаходами

Використано винаходів

Економія от використаних  винаходів тис. руб

всього

на 100 тис. жителів

всього

на 100 тис. жителів

всього

на 100 тис. жителів

всього

на 100 тис. жителів

РСФСР

132912

57520

43,3

27188

20,4

26054

19,6

247501

0,186

УССР

48520

19071

39,3

8146

16,8

8200

16,9

99682

0,205

КазССР

13928

1827

13,1

658

4,7

1233

8,8

15786

0,113

УзССР

13289

914

6,9

393

3

277

2,1

14526

0,109

БССР

9267

2823

30,5

1151

12,4

1864

20,1

16001

0,172

АзССР

5513

732

13,3

507

9,2

236

4,3

5941

0,107

ГССР

4878

686

14,1

285

5,8

259

5,3

3120

0,063

МССР

3764

507

13,5

221

5,9

213

6,1

6842

0,181

ТаджССР

3283

167

5,1

59

1,8

52

1,6

482

0,014

ЛитССР

3261

982

30,1

559

17,1

1326

40,6

5314

0,162

КиргССР

3218

208

6,5

89

2,8

167

5,2

608

0,018

АрмССР

2728

462

16,9

172

6,3

214

7,8

3005

0,11

ЛатСССР

2454

1162

47,3

584

23,8

1043

42,5

31691

1,291

ТССР

2429

80

3,3

30

1,2

127

5,2

2012

0,082

ЭССР

1418

295

20,8

144

10,1

871

61,4

6443

0,454

 

В таблиці №6 наведено дані про видачу патентів з 1883 по 1982 рр [26], а також з 1983 по 2010 рр., з яких видно, що за сто років у світі з 1883-1982 рр. було отримано 19161702 патенту, в той час як за 27 років (з 1983 по 2010 рр..) було отримано 13408370, що становить 69,97% від періоду 1883 по 1982 рр.

При цьому, в першу шістку країн за період з 1883-1982 рр. склали: США, Франція, Великобританія, Німеччина, Канада, СРСР, а перша 6-ка країн за період 1983-2010 рр. була наступна: США, Японія, Південна Корея, Китай, СРСР, Німеччина. При цьому в топ 20 з'явилися такі країни: Росія, Південна Корея, Китай, Мексика, Нова Зеландія, Індія, Польща і Сінгапур, а вийшли з топ 20 Італія, Бельгія, Швейцарія, Австрія, Чехословаччина, Аргентина, Угорщина, Нідерланди.

Таблиця №6

Позиція

Держава

1883-1982

Відсоток від загального числа видач

Держава

1983-2010

Відсоток від загального числа выдач

1

США

4092070

21

США

3471370

26

2

Франція

1946454

10

Японія

3165113

24

3

Великобританія

1918847

10

Південна Корея

976096

7

4

Німеччина

1361182

7

Китай

716956

5

5

Канада

1105163

6

СРСР

630165

5

6

СРСР

1065708

6

Німеччина

466931

3

7

Японія

1037033

5

Росія

423127

3

8

Італія

1015347

5

Канада

410722

3

9

Бельгія

813026

4

Франція

391802

3

10

Швейцарія

641080

3

Великобританія

291784

2

11

Австрія

430676

2

Австралія

206645

2

12

Іспанія

417666

2

Мексика

135858

1

13

Швеція

352203

2

ЮАР

110419

1

14

Австралія

328787

2

Нова Зеландія

96618

1

15

Чехословаччина

212005

1

Іспанія

95744

1

16

Аргентина

176849

1

ГДР

89594

1

17

Угорщина

175470

1

Швеція

88732

1

18

Нідерланди

167660

1

Індія

86521

1

19

ГДР

162136

1

Польша

85584

1

20

ЮАР

153764

1

Сінгапур

84589

1

 

Всього топ 20

17573126

92

Всього топ 20

12024370

90

 

Всього в світі

19161702

100

Всього в світі

13408370

100

 

У Таблиці №7 наведено динаміку подач у світі заявок на винаходи в період з 1985 по 2014 рр. [27]. Так, якщо у 1985 р. було подано 921715 заявок на рік, то у 2014 було подано 2680900, що в 2,9 разів більше. При цьому по регіонах зростання склало: Азія - 4,7 рази; Африка - 1,05; Європа - 0,86; Океанія - 8,47; Північна Америка - 4,3; Латинська Америка і країни Карибського басейну - 4,22.

 

Таблиця №7

Рік

Кількість Поданих заявок на винаходи в світі, шт.

Процент зростання, %

Кількість Поданих заявок на винаходи по країнам, шт.

Азія

Африка

Європа

Океанія

Північна Америка

Латинськая Америка и страныкарибскогобассейна

1985

921715

 

342125

14177

404702

4002

142809

15192

1986

947715

2,821

358738

13774

408569

4110

148673

15343

1987

994972

4,986

387525

13506

413437

4286

160962

16649

1988

1009664

1,477

389900

13586

412885

4427

175477

14937

1989

1014382

0,467

402465

13274

385487

4469

193798

16113

1990

997501

-1,664

421671

9866

344738

4671

198087

19593

1991

888200

-10,957

426757

9077

233580

4535

195394

19894

1992

943630

6,241

439825

8753

260387

4421

209104

22560

1993

943334

-0,031

449179

8805

247869

3102

211126

24453

1994

942813

-0,055

438629

8447

236109

3771

229918

26436

1995

1047400

11,093

504733

9310

238512

18782

254734

21538

1996

1088400

3,914

542336

9474

247458

22488

239516

27187

1997

1163200

6,872

571502

9140

265082

26989

249078

41630

1998

1214800

4,436

589470

11284

280282

23625

270951

39605

1999

1268400

4,412

589951

6599

297424

27781

303013

43954

2000

1378000

8,641

637200

7200

320800

29000

335500

48300

2001

1457500

5,769

674800

10000

329900

30000

366200

46600

2002

1444400

-0,899

669200

10400

317100

29500

374200

44000

2003

1484300

2,762

699600

9700

323700

28500

379700

43100

2004

1574300

6,063

772100

10100

322600

29400

395100

45000

2005

1702900

8,169

854600

11400

325600

30900

430600

49800

2006

1791100

5,179

889800

13300

332600

33400

468000

54000

2007

1874400

4,651

932400

14700

338900

34700

496300

57400

2008

1929400

2,934

979900

14500

345500

32100

498400

59000

2009

1855600

-3,825

944100

13000

323000

30100

493600

51800

2010

1997400

7,642

1028800

13100

343000

31600

525700

55200

2011

2158000

8,040

1178800

14400

334100

31800

538700

60200

2012

2356600

9,203

1321100

14700

345900

33500

578100

63300

2013

2564800

8,835

1497600

14600

346000

36600

606400

63600

2014

2680900

4,527

1607500

14900

346200

33900

614300

64100

Всього:

43635726

21542306

345072

9671421

636459

10283440

1170484

Питома вага від загального числа поданих в світі заявок на винаходи в%

49,369

0,791

22,164

1,459

23,567

2,682

 

Слід зазначити, що у 2014 р. було подано 2680900 заявок на винаходи, при цьому Китайське патентне відомство у 2014 р. подано 928177 заявок і за кількістю поданих заявок на винаходи воно обійшло патентне відомство США, яке було подано 578802 заявок (див. таблицю №8).

Таблиця №8

Держава

Статус заявника

Рік

Всього, з 2014-1991

2014

2011

2006

2000

1996

1992

1991

Китай

резидент

801135

415829

122318

25346

11628

10022

7372

3864919

нерезидент

127042

110583

88183

26560

11114

4387

4051

1351652

Разом:

928177

526412

210501

51906

22742

14409

11423

5216571

США

резидент

285096

247750

221784

164795

106892

92425

87955

4385584

нерезидент

293706

255832

204182

131100

105054

90922

84160

4048667

Разом:

578802

503582

425966

295895

211946

183347

172115

8434251

Японія

резидент

265959

287580

347060

384201

339045

337498

335564

7996160

нерезидент

60030

55030

61614

35342

37629

24699

26026

1151843

Разом:

325989

342610

408674

419543

376674

362197

361590

9148003

Південна Корея

резидент

164073

138034

125476

72831

68405

15951

13253

2172264

нерезидент

46219

40890

40713

29179

21921

15122

14880

744610

Разом::

210292

178924

166189

102010

90326

31073

28133

2916874

ЕПВ

резидент

75495

71898

65625

49740

31598

23505

22152

1246604

нерезидент

77167

70895

69606

50952

32437

22549

23490

1263883

Разом::

152662

142793

135231

100692

64035

46054

45642

2510487

Німечинна

резидент

48154

46986

48012

51736

42322

33919

32256

1082137

нерезидент

17811

12458

12573

10406

9511

7404

7784

267045

Разом::

65965

59444

60585

62142

51833

41323

40040

1349182

Індія

резидент

12040

8841

5686

2206

1661

1248

1267

109960

нерезидент

30814

33450

23242

6332

6901

2176

2328

376836

Разом:

42854

42291

28928

8538

8562

3424

3595

486796

Росія

резидент

24072

26495

27884

23377

18014

39494

-

565190

нерезидент

16236

14919

9807

8960

7980

11850

-

238578

Разом:

40308

41414

37691

32337

25994

51344

-

803768

Канада

резидент

4198

4754

5522

4187

2583

2807

2182

97198

нерезидент

31283

30357

36516

35435

24987

22950

21097

732052

Разом::

35481

35111

42038

39622

27570

25757

23279

829250

Бразилія

резидент

4659

4695

3956

3179

2611

2100

2319

84601

нерезидент

25683

23954

15886

14104

5446

4374

4625

343079

Разом:

30342

28649

19842

17283

8057

6474

6944

427680

 

Слід зазначити, що з 1991 по 2014 рр. зростання кількості поданих заявок на рік на винаходи по країнам склав: Китай - 81,26 рази; США - 3,36; Японія - 0,90; Південна Корея - 7,47; ОПВ (Європейське патентне відомство) - 3,34; Німеччина - 1,65; Індія - 11,92; Росія - 0,79; Канада - 1,52; Бразилія - 4,37.

Співвідношення резидентів до нерезидентів по країнах становить: Китай - 2,86 рази; США - 1,08; Японія - 6,94; Південна Корея - 2,92; ОПВ (Європейське патентне відомство) - 0,99; Німеччина - 4,05; Індія - 0,29; Росія - 2,37; Канада - 0,13; Бразилія - 0,25. В таблиці №9 наведена динаміка подач заявок в світі на корисні моделі. З якої видно, що за період з 1985 по 2014 рр. зростання заявок склав 33 рази, при цьому 85,4 % заявок на корисні моделі припадає на Азію, а 13,1% на Європу, при цьому якщо у 1985 р. в Європі у 1985 р. подавали 52927 заявок, то в 2014 р. 49640 заявок.

Таблиця №9

Рік

Кількість Поданих заявок на корисні моделі в світі

Щорічний відсоток зростання,%

Азія

Африка

Європа

Океанія

Північна Америка

Латинська Америка та держави Карибського басейну

1985

284312

 

229029

11

52927

   

2351

1986

291333

2,469

236639

 

51957

   

2737

1987

274905

-5,639

243273

39

28420

   

3202

1988

245441

-10,718

216918

37

25480

   

3035

1989

224857

-8,387

195974

6

26073

   

2806

1990

216721

-3,618

188995

12

24758

   

2964

1991

203743

-5,988

174560

33

26034

   

3141

1992

200142

-1,767

167953

50

29487

   

2688

1993

195121

-2,509

157277

61

34676

   

3154

1994

142786

-26,822

103380

76

36169

   

3218

1995

159800

11,916

119269

68

36465

348

 

3698

1996

174900

9,449

133448

5

37387

349

 

3715

1997

152400

-12,864

110710

322

39860

463

 

1301

1998

134600

-11,680

92658

54

37587

469

 

3864

1999

143800

6,835

100035

46

39327

620

 

3783

2000

163200

13,491

118123

107

39770

654

 

4611

2001

176900

8,395

132224

216

38947

898

 

4736

2002

193300

9,271

148198

1102

38453

989

 

5402

2003

211900

9,622

162349

211

43621

1040

 

4798

2004

215200

1,557

162664

281

46518

1093

 

4803

2005

247500

15,009

192521

303

49222

1059

 

4593

2006

266800

7,798

210402

386

50719

1076

 

4460

2007

273000

2,324

223327

1075

43152

1229

 

5002

2008

313700

14,908

259108

68

48738

1255

 

4566

2009

399600

27,383

344163

41

49457

1320

 

4624

2010

497900

24,600

439545

43

52561

1465

 

4292

2011

670800

34,726

612557

96

52183

1690

 

4295

2012

827700

23,390

768562

174

52691

1856

 

4476

2013

978400

18,207

918934

160

52935

1676

 

4595

2014

948900

-3,015

893276

175

49640

1523

 

4282

Разом:

9429661

 

8056071

5258

1235214

21072

0

115192

Питома вага від загального числа поданих в світі заявок на корисні моделі в%

85,433

0,056

13,099

0,223

0,000

1,222

 

Що стосується міжнародного патентування, то у 2015 р. було подано 218000 заявок за процедурою РСТ, при цьому лідируючі країни представлені в таблиці №10.

Таблиця №10

Держава

Кількість Поданих заявок по РСТ, шт.

Питома вага від загального числа подач міжнародних заявок, %

1

США

57385

26,323

2

Японія

44235

20,291

3

Китай

29846

13,691

4

Німеччина

18072

8,290

5

Південна Корея

14626

6,709

6

Франція

8476

3,888

7

Великобританія

5313

2,437

8

Голландія

4357

1,999

9

Швейцарія

4280

1,963

10

Швеція

3858

1,770

Разом:

190448

87,361

 

При цьому заявки були подані в наступних галузях: комп'ютерні технології - 16385 заявок (8,2%); цифровий зв'язок - 16047 (7,3%); електричні машини - 14612 (7,3%); медицина - 12633 (6,3%); транспорт - 8627 (4,3%).

В таблиці №11 надана перша десятка лідерів компанії подач міжнародних заявок за процедурою РСТ за 2015 р.

Таблиця №11


Назва компанії

Держава

Кількість поданих заявок по РСТ, шт.

Huawei Technologies

Китай

3898

 

Qualcomm

США

2442

 

ZTE

Китай

2155

 

SamsungElectronics

Південна Корея

1683

 

MitsubishiElectric

Японія

1593

 

Ericsson

Швеція

1481

 

LG Electronics

Південна Корея

1457

 

Sony

Японія

1381

 

PhilipsElectronics

Голландія

1378

 

Hewlett-Packard

США

1310

 

Разом:

18778

Питома вага від загальної кількості подач в світі міжнародних заявок,%

8,614

 

У статті "Як захистити українського виробника методами нетарифного регулювання?" [28] зазначалося, що "Якщо в епоху існування СРСР у 1987-1988 рр. у ВНІІГПЕ подавалося близько 170 тис. заявок на винаходи в рік [29], і з них близько 20% припадало на українських заявників, що становило близько 35 тис. заявок на рік, то в 2009-2013 рр. число заявок, поданих українськими заявниками в Український інститут промислової власності (далі - Укрпатент), знизилося до обсягу - 2,6 тис. заявок на рік. Як видно, активність патентування винаходів національними заявниками знизилася в 13 разів."

Для отримання більш чіткої картини падіння винахідницької активності в Україні підготовлена таблиця №12, у якій надані дані, пов'язані з поданням заявок на винаходу та корисних моделей на території України заявниками, які проживають на цій території.

Так, з таблиці №12 видно, що за 12 років з 1980 по 1991 рр. було подано 345818 заявок на винаходи, при цьому за 23 роки з 1992 по 2014 рр. було подано 86973 заявок, що в 4 рази менше, при цьому, якщо включити число 100560 поданих заявок на корисні моделі за період з 1992 по 2014 рр., то загальна кількість заявок складе 187533 заявок, що все одно менше в 1,8 рази, при цьому слід враховувати, що в 1980-х роках в Україні незрівнянно більше щорічно подавали заявок, ніж за останні 23 роки, наприклад, в 1987 р. резидентами України було подано 35609 заявок, за цим показником на 2014 р. (див. таблицю №8) Україна займала в світі 7-е місце, а за загальною кількістю поданих заявок резидентами і не резидентами Україна займала б не менше 9-го місця в світі.

При цьому слід зазначити, що якщо в 1993 р. було подано 8687 заявок на винаходи, то в 2014 р. було подано всього 2457 заявок на винаходи, що в 3,5 рази менше, що набагато більше, ніж у часи Великої депресії. При цьому, якщо зіставити загальна кількість поданих заявок на винаходи та корисних моделей за останні 5-ть років, то дані за подачі за 2010-2014 рр. відображають тенденцію падіння з 1991 р. кількості заявок на винаходи і корисних моделей, поданих резидентами України.

Таблиця №12

 

Рік

Кількість поданих резидентами заявок в СРСР, шт.

Кількість поданих резидентами заявок винаходи в УССР, шт.

Кількість поданих резидентами заявок на винаходи в Україні, шт.

Кількість поданих резидентами заявок на корисні моделі в Україні, шт.

Загальна Кількість Поданих резидентами заявок на винаходи і корисні моделі, шт.

1980

164852

32970

   

32970

1981

146228

29246

   

29246

1982

156972

31394

   

31394

1983

149447

29889

   

29889

1984

145910

29182

   

29182

1985

165625

33125

   

33125

1986

169450

33890

   

33890

1987

178047

35609

   

35609

1988

172057

34411

   

34411

1989

145266

29053

   

29053

1990

113362

22672

   

22672

1991

21875

4375

   

4375

1992

   

309

 

309

1993

   

8687

 

8687

1994

   

5355

 

5355

1995

   

4804

80

4884

1996

   

3636

126

3762

1997

   

4688

130

4818

1998

   

5319

134

5453

1999

   

5401

202

5603

2000

   

5620

361

5981

2001

   

7208

407

7615

2002

   

1601

584

2185

2003

   

1635

775

2410

2004

   

4090

5141

9231

2005

   

3538

7156

10694

2006

   

3474

8027

11501

2007

   

3440

8870

12310

2008

   

2825

9450

12275

2009

   

2334

9064

11398

2010

   

2556

10534

13090

2011

   

2649

10279

12928

2012

   

2491

10019

12510

2013

   

2856

9977

12833

2014

   

2457

9244

11701

Разом:

1729091

345818

86973

100560

 

 

ВИСНОВКИ

Аналіз патентної статистики показує, що фінансування і сприяння винахідницької активності сприяє активному розвитку як суспільства, так і території, на якій відбувається підтримка економіки.

Активну підтримку та сприяння винахідницької активності, пов'язане з економічним розвитком і дозволяє країнам швидко подолати економічні кризи.

Впровадження іноземних технологій на території сприяють швидкому розвитку економічного добробуту країни і дозволяє їй швидко подолати і вийти з економічної кризи (див. наприклад: Німеччина, після Першої і Другої світових воєн, Японія після Другої світової війни, Китай, який тільки у 1980р. сформував патентну систему.

Активну підтримку та сприяння винахідницької активності і найголовніше просте і швидке впровадження технологій забезпечує країнам, навіть у яких спостерігаються несприятливі природно-кліматичні умови, вагомі конкурентні переваги, в тому числі і на міжнародних ринках.

В Україні на підставі патентної статистики видно, що після 1991 р. відбулося різке падіння винахідницької активності, яке було більше, ніж в результаті Великої депресії або Світових воєн, при цьому в Україні відсутні передумови для початку сталого зростання з точки зору патентної статистики і не здійснюється жодна технологічна революція, про що свідчить динаміка подач заявок на винаходи і корисні моделі резидентами.

Навпаки, на території України відбувається падіння і при цьому створені передумови для його продовження, що видно, наприклад, з добірки матеріалів інформаційно-аналітичного тижневика "Дзеркало тижня" №41(237), 31 жовтня - 6 листопада 2015р., де можна побачити такі назви: "Беззахисна інтелектуальна власність" або "Як подолати "долину смерті", "Там де ночує безвихідь", "Українське колесо в стратегії - це те, чого нам весь час не вистачає", "Рух у Європу в "тіні", "Знову запізнюємося, панове!". Назва статей говорить сама за себе, панове!

 

Джерела інформації:
  1. Encyclopedia Americana, 1944, vol. 21, p. 383
  2. И. Хейвец. Основныепроблемыизобретательства. Патентнаяохранасоветскогоэкспорта. М., Внешторгиздат, 1935, с. 75.
  3. FranceNouvelle, 20.10.1961
  4. N.Balabkins. Germany under Direct Control. New Brunswick, 1964, pp 15, 31
  5. Р. Юнг. Ярче тысячи солнц. М., Атомиздат, 1962. С. Гоудсмит. Миссия АЛСОС. М., Атомиздат 1964.
  6. По материалам‘Journal of Patent Office Socity’ (JPOS), Februray 1962; LaProprieteIndustrielle, Decembre, 1964
  7. «TheRateandDirection …», pp.201, 217, 220, 222.
  8. “Businessweek”, 16.12.1960
  9. Science and Recourses: Prospects and Implication of Technological Advance, 1959, p. 144
  10. БИКИ. Приложение №5, 1964, стр. 42.
  11. Scincein Industry. The Influence of Government Policy. London, 1962, p. 15
  12. «Fortune», July, 1961.
  13. «The Organization of Applied Researchin Europe». Paris, 1956.
  14. «Отрасли промышленности США», стр. 267, 504
  15. OEEC. Market Research Methodin Europe. Paris, 1956, p. 56
  16. «Purchasing Week», 04.01.1960
  17. «PapersandProceedingofthe 76-th Annual Meeting of the American Economic Assosiation», Boston, 1963, pp. 461-462.
  18. И. Иванов, Ю. Сергеев. Патенты и лицензии в международной капиталистической торговле. М., Внешторгиздат, 1962, гл. III.
  19. «SomeFactors…», Ch. V, p.5
  20. «TheOrientalEconomist», September, 1962
  21. Патенты и лицензии в международныхэкономическихотношениях, М., 1966, стр. 6.
  22. Комзин, Международная торговля научно-техническим изнаниями, «Мирования экономика и международные отношения», 1971 г., №12, стр. 116.
  23. «TheOrientalEconomist», June, 1963
  24. См. Колесников А.П., Обухов В.А. Некоторые вопросы развития изобретательства в СССР. – «Вопросыизобретательства», 1972, №4.
  25. Е.И. Артемьев, Л.Г, Кравец. Изобретения. Уровеньтехники. Управление. Экономика, Москва, 1977, с.48.
  26. DeliYang, UnderstandingandProfitingfromIntellectualProperty. StrategiesacrossBorders 2nd edition, p. 32
  27. Таблицы №№7-12 сформированы при использовании статистических баз Всемирной организации интеллектуальной собственности (WIPO IP StatisticsDataCenter) http://ipstats.wipo.int
  28. Стогний Е., Зыбцев Е. Как защитить украинского производителя методами нетарифного регулирования? журнал «Інтелектуальна власність» № 11, 2014.
  29. Народноехозяйство СССР в 1990 году, Статистическийежегодник, М., «Финансы и статистика», 1991.