Військові дії в Україні змусили багатьох українців втратити свій бізнес та виїхати за кордон. Багатьом доведеться розпочинати спочатку свою роботу та діяльність. Багато хто вважає, що це найкращий час для створення власного бізнесу чи стартапу. Поговоримо, у чому різниця між патентом та авторським правом, що потрібно знати для ефективного захисту своєї ідеї та що може охоронятись патентом.

Авторське право охороняє лише форму вираження твору. На сьогоднішній день 179 країн підписали Бернську конвенцію, тому автор отримує охорону в цих країнах одночасно і автоматично без будь-яких формальностей.

Комп'ютерні програми законодавчо прирівняли до літературних творів, тому авторське право охороняє як вихідний (який пишуть програмісти), а й об'єктний код (створений компілятором саме зчитування машиною). Довгий час споживач отримував софт на матеріальних носіях (як книги), тому закони не адаптовані під сучасний спосіб дистрибуції. Поки що у світі немає єдиного стандарту захисту програмного об'єкта авторським правом.

В Україні автору належать усі авторські права, а передати замовнику він може лише майнові права. В Україні досить формальний підхід до передачі авторських прав, бо наше законодавство передбачає низку вимог до таких договорів — від письмової форми до умов, без яких визнають договір недійсним. Завжди укладайте письмовий договір — навіть найгірший договір все ж таки буде кращим, ніж його відсутність.

Успіх розвиненої компанії полягає у формулі: якісний продукт чи послуга – професійне втілення та належний захист прав інтелектуальної власності.

Головні аспекти прав інтелектуальної власності:

  • права переважно охороняються за територіальним принципом;
  • охороні підлягає матеріальне здійснення ідеї: електронна форма, код програми, дизайн виробу;
  • мільйони стартапів у світі занепадають через неналежний захист авторського права;
  • на шляху від стартапу до світового лідера ваш розвиток визначатиме постійні інвестиції в інновацію, адаптація вашого продукту до потреб суспільства, отримання монопольної новизни та захист прав інтелектуальної власності.

Інтелектуальна власність визначає об'єкт, який виникають права. Стартапери описують загалом свою нібито інноваційну ідею. За допомогою патентних повірених ця ідея набуває чітких рис та меж правової охорони:

  • встановлює виключне право на об'єкт інтелектуальної власності;
  • захищає особу, яка ним володіє, - тих, хто створює або реєструє;
  • мінімізує ризики на майбутні суперечки, претензії третіх осіб до вас як до розробника ідеї.

Інтелектуальна власність виступає активом із власною матеріальною цінністю, що приваблює інвесторів. Зареєстрований об'єкт дозволяє використовувати його як варіацію розвитку стартапу. Наприклад, через ліцензування чи франчайзинг.

Заходи щодо створення стартапу з погляду інтелектуальної згубності:

  • Залучайте до здійснення лише необхідних людей. Не розповідайте про свою ідею широкому загалу. Переконайтеся, що ваша ідея є унікальною і не втілена іншими. Перевірте ранні реєстрації на торгові марки, промислові зразки, корисні моделі та винаходи по всьому світу та Україні.
  • Переконайтеся, що ви вільні від трудових обов'язків перед роботодавцем і не створюєте стартап на його ресурсах чи матеріальній базі. Інакше є ризик, що роботодавець судитиметься з правом власності того чи іншого об'єкта інтелектуальної власності, що виник зі стартапом.
  • Юридично оформіть відносини з кожним членом та засновником стартапу. Бажано, щоб людина була непарною кількістю, а не 50 на 50 — інакше суперечки зайдуть у глухий кут.
  • Під час створення бізнес-плану закладіть витрати на здійснення стратегії захисту прав інтелектуальної власності. Це не лише послуги спеціалістів, а реєстрація, офіційні збори у різних юрисдикціях.
  • Зверніть увагу на оформлення прав інтелектуальної власності. Оформляти найкраще на фізичних осіб (бажано договір співволодіння) або створювати компанію, яка керуватиме стартапом, з визначенням її учасників. У статутних документах останньої рекомендується чітко визначити осіб, які мають право розпоряджатися правом інтелектуальної власності.
  • Уу всіх документах підприємства між партнерами, працівниками прописати умови дотримання комерційної таємниці.
  • Оформляйте відносини з інвесторами із залученням юристів-професіоналів, патентних фахівців, щоб за незнанням не втратити права на інтелектуальну власність та можливість нею керувати.

Патент – охоронний документ, що засвідчує право інтелектуальної власності на певну технологію. Яка має відповідати певним критеріям, про які Вам повідомить фахівець із реєстрації – патентний повірений. Самостійно одержати патент дуже складно. Це потрібно вносити до бюджету стартапу ще на початку роботи. Натомість патент дає більше переваг перед інвесторами та у процесі захисту в суді.

Авторське право має як плюси, і мінуси. Так не потрібно витрачати час, зусилля, засоби, щоб авторське право на продукт виникло, але його дуже складно захищати у судовому порядку.

Патент захищати щодо легше. У цьому охоронному документі чітко вказані всі ознаки і межі технології, що охороняється, що належить винахіднику. Тому простіше доводити порушення, забороняти використання, отримувати компенсацію, відшкодовувати збитки. Патент додає продукт цінності. Свідоцтво про авторське право немає такої сили. Воно лише означає, що ви колись звернулися до відповідного відомства певної країни, щоб вони засвідчили, ви знали про таку технологію у певний момент часу. Патент – вагоміший документ. Він підтверджує, що відомство певної країни провело експертизу вашої заявки та визначило, що ваше технічне рішення є абсолютно новим у світі. Для інвестора це означає, що ви є власником унікальної та корисної технології, за яку можна заплатити серйозні кошти.

На створення патенту потрібно до 3 років. Під час переговорів з інвесторами ви можете скористатися цим фактом. Вказувати, що у вас подано заявку на патент, що проходить експертизу.

Українських патентних повірених найчастіше обирають для економії коштів. Вони допомагають виписати формулу винаходу, опис, зібрати необхідні елементи для подання заявки до України. Коли все готово, перекладається англійською мовою та надається повіреним у потрібній країні. Останні адаптують заявку до правил країни за помірною ціною.

Спеціалісти нашої компанії допоможуть Вам з усім комплексом заходів щодо реєстрації та отримання патенту на стратап, а також забезпечать подальший його захист в умовах поточної детальності.