З точки зору авторського права персонаж як частина твору, що містить опис або зображення того чи іншого діючої особи в формі (формах), властивої (властивих) твору: в письмовій, усній формі, у формі зображення, у формі звуку - або відеозапису, в об'ємно просторова формі і ін. підлягає захисту як об'єкт авторського права.

Варіантів класифікації персонажів досить багато, найбільш повною може бути інша:

  • це можуть бути різноманітні сувеніри, предмети канцелярії або ж іграшки, які копіюють зовнішній вигляд персонажів;
  • зображення персонажів з відеоігор, книг.- Вигадані персонажі, в тому числі, створювані артистами (одухотворені персонажі);
  • анімаційні персонажі, в тому числі, з мультфільмів, кінофільмів і коміксів (неживі персонажі).

Необхідно пам'ятати, що персонажі - є результатом творчості автора і мають правову охорону. Майнові авторські права на персонаж виникають в результаті факту його створення і діють протягом усього життя і 70 років після смерті автора. (Використання майнових прав після смерті автора здійснюють його правонаступники). Немайнові права охороняються безстроково. Крім того, імена або зображення персонажів можуть реєструватися в якості торговельних марок. Тому суб'єкти господарювання, які здійснюють виготовлення або продаж таких товарів, повинні уважно ставитися до дотримання прав інтелектуальної власності, оскільки можуть бути притягнуті до відповідальності за порушення прав інших осіб.

Для реєстрації авторських на персонаж необхідно надати:

1. Зображення персонажа в матеріальній формі (на папері, фото або в електронному вигляді).
2. Опис персонажа (назва, дата завершення над його створенням).
3. Реферативне опис персонажа (не більше 500 друкованих знаків).
4. Відомості про автора (ів) (ПІБ, адреса проживання + поштовий індекс, дата народження).
5. Ім'я користувача (при наявності).

Бланк для реєстрації авторських прав на персонаж

Фахівці компанії «Инвента» допоможуть оформити повний комплект послуг, пов'язаних з реєстрацією авторських прав на персонаж.
(http://www.inventa.ua/ru/services/registratsiya-avtorskih-prav/)