22012018 0116.01.2018р. в Харківській державній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка для учнів 8-10 класів загальноосвітніх шкіл c. Буди (Харківська обл.) було проведено майстер-клас з винахідницької творчості.

Перед дітьми виступив співробітник патентно-правової компанії «Інвента», патентний повірений Стогній Є.С., який розповів про видатних винахідників: від Леонардо да Вінчі до Сюдзі Накамура - лауреата Нобелівської премії 2014 року.

В ряду геніальних винахідників відомі такі імена, як Томас Едісон (США) - винахідник першої лампи розжарювання - всім відомої електричної лампочки, Олександр Белл (Англія) - винахідник телефону, Нікола Тесла (Сербія), який запровадив систему передачі змінного електричного струму на далекі відстані і мріяв про бездротову передачу електроенергії, Гульєльмо Марконі (Італія) і Олександр Попов (Росія) - винахідники радіо, Сюдзі Накамура (Японія) - розробник технології виробництва світлодіодних джерел світла.

Ці імена назавжди увійшли в історію людства. Створені ними винаходи не знали територіальних кордонів і прискорювали технічний прогрес у всьому світі. Завдяки цим винахідникам та їх винаходам ми користуємося сучасними комп'ютерами і такими гаджетами як мобільні телефони, смартфони, планшети iPhone і iPad. Всі згадані винахідники патентували свої винаходи і відстоювали права на свої розробки. Наприклад, за судовим позовом, поданим винахідником Сюдзі Накамура проти компанії «Nichia Corporation» (Японія), він в результаті п'ятирічного патентного спору виграв у 2004 році 200 млрд. ієн (екв. 20 млн. доларів США) за свою запатентовану технологію виробництва світлодіодів.22012018 02

Далі доповідач зупинився на деяких відомих методах винахідницької творчості, що дозволяють вирішувати складні технічні задачі. Одним з таких прийомів є виявлення неявної закономірності при реалізації будь-якого процесу. Зокрема, було наведено приклад, що стосується ремонту турбогенератора фірми «Сіменс і Шуккерт» (Німеччина). Відомий радянський фізик Петро Капіца зголосився полагодити несправний агрегат. Після огляду агрегату він попросив молоток. Коли здивовані представники фірми принесли йому молоток, Капіца завдав єдиний удар по корпусу машини і ... турбогенератор заробив! Так як за ремонт машини була призначена ціна в 10000 німецьких марок, представники фірми запитали відомого фізика - чи не занадто це висока ціна за один удар молотком. На що Петро Капіца відповів, що вартість удару молотком дійсно становить 1 марку, а решта 9999 марок - за те, що знав куди вдарити. Те, що він знав куди слід вдарити, і було його «ноу-хау».

З цього прикладу видно, якою є справжня ціна знань і винахідливості винахідника.

Права на винаходи і «ноу-хау» завжди є інтелектуальною власністю тих, хто ними володіє, і мають відповідну ціну.

Іншим прийомом винахідницької творчості є зміна фазового стану речовини. Наприклад, щоб перейти через річку не замочивши ніг, потрібно, щоб вода замерзла і утворився лід.

В якості ілюстрації були розглянуті деякі рішення винахідницьких задач, які ставилися до різних методів дистанційної діагностики, що використовуються в медицині, в області цифрового зв'язку і сфері обслуговування.

Також присутнім учням були запропоновані технічні завдання, частина яких вони успішно вирішили під час тренінгу, а частина - взяли з собою для подальших роздумів, в якості домашнього завдання.

На закінчення доповідач побажав хлопцям творчих успіхів і наполегливості в досягненні цілей.

Звіт підготував Є. Стогній