Винахідники з 24 лютого цього року почали активно звертатися до нас із питанням про функціювання Укрпатенту під час воєнного стану та можливістю патентування своїх винаходів як в Україні, так і за кордоном. Найбільш поширеним було таке питання:

Як будуть змінені строки розгляду заявок у Укрпатенті у зв’язку з воєнним станом в Україні?

Відповідь: У зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України та введенням в Україні воєнного стану Верховна Рада України постановила, що на період тривалості воєнного стану в Україні, як це передбачено пунктом 1) ст. 1 Закону України «Про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності під час дії воєнного стану, введеного у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України» від 1 квітня 2022 року № 2174-IX зупиняється перебіг строків для вчинення дій, пов’язаних з охороною прав інтелектуальної власності, а також строків щодо процедур набуття цих прав, визначених Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» від 23 грудня 1994 року N 3769-XII (Відомості Верховної Ради України, 2000 р., № 37, ст. 307 із наступними змінами). З дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану, перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до їх зупинення.

Тому усі строки, які встановлені для заявників, відтерміновано до припинення дії воєнного стану в Україні. В той же час Укрпатент продовжує виконувати свої функціональні обов’язки, та веде діловодство за поданими заявками на винаходи і корисні моделі.

Термінове повідомлення Укрпатенту від 08.11.2022 року:

До уваги заявників та правовласників! Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2022 року № 943-р «Деякі питання Національного органу інтелектуальної власності», з 00:00 8 листопада 2022 року Державне підприємство "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент) припиняє всі дії, пов’язані з виконанням функцій НОІВ. Також з 00:00 8 листопада 2022 року ДП Укрпатент припиняє приймати сплату зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності. https://ukrpatent.org/uk/articles/about

Повідомляємо, що з 08.11.2022 введені нові реквізити для усіх платежів на рахунки Укрпатенту та змінено назву  - НОІВ - Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності»  (Укрпатент) на Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (УКРНОІВІ).

Нові банківські реквізити УКРНОІВІ див. за наступним посиланням:

https://ukrpatent.org/uk/news/main/rekvizyty-ukrnoivi-08112022