2801202128.01.2021р. в Харківській державній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка (далі - ХДНБ ім. В. Г. Короленка) відбувся черговий День патентознавця, який був поєднаний з презентацією Проекту про інформаційне співробітництво з організаціями Харкова «Взаємодія через партнерство».

В рамках презентації зазначеного Проекту виступила завідуюча відділом науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів, заслужений діяч культури В.Г. Прохорова, яка розповіла про підсумки роботи відділу науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів ХДНБ ім. В. Г. Короленка в 2020 році і планах надання інформаційних та консультаційних послуг для підприємств і організацій Харкова на 2021 рік.

Потім виступив координатор Українського науково-інженерного центру В.Б. Татаринського, з інформацією про проведення конкурсу «Інноваційні технології в дорожньому будівництві». У своєму виступі він сказав, що відбувся конкурс інноваційних розробок, в якому взяли участь науково-інженерні центри з різних областей України. Переможцем конкурсу стала розробка «Інноваційне обладнання в дорожній галузі», яка була представлена ​​разом Харківським національним автодорожнім університетом і Кременчуцьким заводом дорожніх машин. Ця розробка була відзначена Дипломом І ступеня і була забезпечена 100% фінансуванням на підставі отриманого гранту. У конкурсі наукових робіт були представлені малі підприємства та науково-технічні центри.

Патентний повірений України Є.С. Стогній (ТОВ «Компанія «Инвента») виступив з повідомленням про зміни, внесені в патентні Закони України, які вступили в силу в 2020 році.

Свій виступ він почав з інформування учасників конференції про ухвалення закону України " Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності " (далі - НОІВ) від 16.06.2020 № 703-ІХ, який вступив в дію 14.10.2020р. Як відомо, створення такого органу, як НОІВ, було анонсовано ще в 2018 році. Однією з програмних завдань цього органу була розробка «Національної стратегії в сфері інтелектуальної власності на період 2020-2030 роки». Ця стратегія детально обговорювалася протягом 2019-2020 років патентними функціонерами в центрі і патентними фахівцями на місцях. В результаті, функції новоствореного органу (НОІВ) були передані ДП "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент), згідно з розпорядженням КМ України від 13.10.2020 № 1267-р "Про Національний орган інтелектуальної власності", що стало логічним результатом чергового переформатування органу управління в сфері інтелектуальної власності в Україні.

Далі в рамках Дня патентознавця були розглянуті зміни, внесені до Закону України «Про охорону прав на винаходи и корисні моделі» від 21.07.2020г. № 816-ІХ (далі - Закон).

Ці зміни торкнулися таких питань, як:

- подача заявок на винаходи і корисні моделі і ведення діловодства по ним в електронному вигляді;

- виключення з переліку охороноспроможних об'єктів, на які можна отримати патент на корисну модель, таких об'єктів, як речовини, штами мікроорганізмів, культури клітин рослини і тварини;

- звуження переліку охороноспроможних об'єктів, на які можна отримати патент на винахід або патент на корисну модель, зокрема, виключення з цього переліку способів діагностики і лікування людини або тварини і інших способів, які стосуються людського організму на різних стадіях його формування і розвитку;

- розширення функцій Апеляційного палати щодо визнання прав на винаходи і корисні моделі, недійсними повністю або частково;

- можливість отримання сертифікату додаткової охорони на винахід, об'єктом якого є активний фармацевтичний інгредієнт лікувального засобу, а також процес отримання або застосування лікарського засобу.

Учасники Дня патентознавця висловили ряд критичних зауважень до змін, внесених до прийнятого Закону. Найбільшу критику присутніх викликало обмеження переліку об'єктів, які можуть отримати патентний захист, шляхом виключення з нього способів діагностики і лікування людини або тварини.

Кому це вигідно? Яку мету ставить Законодавець, коли виключає з охорони способи лікування людей і тварин? - питали вони

Присутні висловили різку незгоду з Законодавцем з цього питання, мотивуючи свій протест тим, що це призведе до подальшого падіння рівня наукових розробок в галузі медицини, а також вимивання наукових кадрів з медичних вузів і науково-дослідних центрів Харкова і області та сприятиме їх подальшої імміграції за кордон, що в умовах триваючої пандемії «Covid-19» абсолютно неприпустимо.

Учасники Дня патентознавця запропонували скласти колективне звернення до органів управління з пропозицією переглянути цю новелу новоприйнятого Закону.