22 лютого у ХДНБ ім. Короленка В.Г. відбувся День патентознавця на тему «Нетрадиційні об'єкти патентування: комп'ютерні програми, методи ведення бізнесу, комп'ютерні ігри». Доповідач, співробітник компанії «Інвента», патентний повірений Стогній Є.С. виступив з доповіддю, в якій були розглянуті питання охорони зазначених об'єктів інтелектуальної власності в Україні.

У доповіді були викладені основні концепції охорони зазначених об'єктів ІВ, які використовуються в даний час у світі та в Україні. З огляду на сучасну комп'ютеризацію всіх технологічних процесів, питання правового захисту таких об'єктів як методи ведення бізнесу та комп'ютерні ігри в основному зводиться до питання охорони комп'ютерних програм.

Питання патентування винаходів, які здійснюються за допомогою комп'ютера, є складним для традиційних підходів, здійснюваних патентним правом. Спочатку структура, послідовність і організація комп'ютерних програм охоронялася і зараз охороняється за допомогою авторського права. Однак останнім часом з'являється все більше прихильників того, щоб розглядати програму, як алгоритм виконання комп'ютером певних процедур, тобто розглядати її як різновид технології, яка традиційно відноситься до патентного права.

Охорона комп'ютерних програм в Україні забезпечується двома правовими актами: Цивільним Кодексом України та Законом України «Про авторське право і суміжні права». Зазначені нормативні документи розглядають комп'ютерну програму як твір літератури, але з певними відмінностями в обсязі наданих прав. На відміну від літературних творів не допускається вільне використання комп'ютерних програм для особистих цілей, наприклад, для проведення наукових досліджень, з метою навчання, а також часткового їх використання в якості фрагментів при розробці новостворюваних комп'ютерних програм.

Будь-яка комп'ютерна програма, характеризується наявністю вихідного коду, який написаний певною мовою програмування. Відповідно, у кожної комп'ютерної програми існує автор (фізична особа), яка написала цю комп'ютерну програму. Таким чином, як вихідні коди, так і комп'ютерні програми, створені на їх основі, є об'єктами інтелектуальної власності, майнове право на які належать авторам - авторам комп'ютерних програм або правовласникам цих комп'ютерних програм.

Власник авторських прав на комп'ютерну програму має виключне майнове право на використання своєї програми, а також може дозволяти і забороняти використовувати свою комп'ютерну програму іншим особам.

Далі доповідач зазначив, що державним документом, який підтверджує факт реєстрації авторського права на комп'ютерну програму в Україні є «Свідоцтво України про охорону авторським правом».

Для того, щоб здійснити реєстрацію необхідно:

  • надати комп'ютерну програму для реєстрації, а саме, підготувати вихідний код програми та інструкцію користувача комп'ютерної програми;
  • підготувати реферат комп'ютерної програми;
  • вказати дані про автора або авторів комп'ютерної програми;
  • в разі реєстрації авторських прав на комп'ютерну програму, розроблену за завданням юридичної особи (тобто на службовий твір), необхідно надати реквізити цієї юридичної особи, а також договір про передачу майнових авторських прав цієї юридичної особи;
  • сплатити необхідні мита і збори;
  • переслати весь пакет документів в Державне агентство з авторських і суміжних прав (м. Київ) на реєстрацію.

У заключній частині доповіді був зроблений висновок, що до тих пір, поки форма охорони комп'ютерних програм за допомогою авторського права буде існувати і використовуватися в Україні, то краще мати хоча б таку, далеко не найефективнішу форму охорони свого інтелектуального продукту, ніж взагалі ніякої.

Виступ доповідача викликав жвавий інтерес у присутніх, які поставили багато питань, зокрема що стосуються можливості охорони комп'ютерних програм за допомогою патентів на винаходи. Також було поставлено ряд питань, які стосувалися проблеми закріплення прав автора при створенні комп'ютерної програми в рамках виконання службового завдання. Були висловлені побажання щодо подальшого розвитку законодавчої бази України, з метою охорони комп'ютерних програм в рамках патентного права.