23 січня поточного року в ХДНБ ім. Короленка В.Г. відбувся День патентознавця по темі «Новини патентного законодавства України». Доповідач, співробітник компанії «Інвента», патентний повірений Стогній Є.С., виступив з повідомленням про поточні новини патентного відомства України і патентного законодавства України.
В рамках свого повідомлення доповідач зупинився на проблемах винахідництва в Україні, показники якого продовжують падати протягом останніх десяти років. Старше покоління винахідників йде, а молодь, яка приходить на зміну, не знаходить дієвих стимулів, які спонукали б її до винахідницької творчості. Так, кількість заявок на винаходи від національних заявників, поданих за дев'ять місяців 2017 року по відношенню до аналогічного періоду 2016 року, за даними Укрпатенту, знизилося на 3,4%. Такий стан справ не може нас не турбувати.

Особливо якщо врахувати те, що активність патентування винаходів в світі постійно зростає. Провідні в технічному відношенні країни світу, в першу чергу США, Японія, Південна Корея, а в останні роки і Китай, продовжують активно розвивати сучасні технології та нарощувати свій науково-технічний потенціал.

За даними Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) у 2016 році в світі було подано 3,08 млн. заявок на винаходи і корисні моделі, що перевищило показники 2015 року на 6,7%. Як відомо, важливі винаходи, що приносять комерційний дохід, заявники патентують відразу в декількох країнах, щоб забезпечити їм найбільшу охорону. Тому багато винаходів подаються на реєстрацію за процедурою Договору про патентну кооперацію (РСТ)*. У зв'язку з цим зростає кількість міжнародних заявок РСТ, поданих в рамках зазначеного Договору. У 2016 році всього було подано 233 тис. заявок РСТ, що стало новим рекордом за кількістю подач міжнародних заявок в світі і перевищила аналогічний показник 2015 року на 7,8%. Лідером за заявками РСТ продовжують залишатися Сполучені Штати Америки, в яких було подано 56 595 заявок, що склало майже 25% від загальної кількості заявок РСТ, поданих в світі. На другому місці за поданими заявками РСТ йде Японія - 45 239 заявок (19,4%), на третьому - Китай - 43 168 заявок (18,5%). Наведені цифри красномовно вказують на експансію передових технологій із зазначених країн, які займають або прагнуть зайняти лідируючі позиції в світі.

На цьому тлі обсяг подач міжнародних заявок РСТ, поданих національними заявниками у 2016-2017 роках в українське Патентне відомство, виглядає просто невтішним, за ці роки було подано всього 138 і 131 міжнародна заявка РСТ, відповідно. Більш ніж скромний показник оформлених у 2017 році нашою Компанією «Інвента» міжнародних заявок РСТ (в кількості 11 штук), які нам доручили подати національні заявники, виявився рекордним для Патентного відомства України, яке виконує функцію Отримуючого відомства для заявників-резидентів.

У той же час, незважаючи на заохочувальні заходи**, які введені для закордонного патентування в РФ, обсяг подач міжнародних заявок РСТ в Російській Федерації також залишається незначним і складає менше однієї тисячі заявок на рік (разом з заявками, поданими за кордон від заявників - росіян безпосередньо, тобто без використання процедури РСТ).

У висновку доповідач зазначив, що, незважаючи на світову тенденцію зростання патентування винаходів в світі, Україна продовжує залишатися в числі аутсайдерів за таким показником, як кількість поданих заявок РСТ. Це свідчить про відсутність стратегії, спрямованої на промисловий розвиток країни за рахунок використання нових технологій і залучення українських винахідників до вирішення нагальних задач, що стоять перед країною.

Примітка:     * див. посилання /www.wipo.int/pct/ru/pct_contracting_states.html

                      ** див. посилання - /www.exportcenter.ru/functions/subsidies_for_manufacturers/