01 2109201721 вересня 2017 року 10.00 в читальному залі відділу науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка (далі - ХДНБ) Харківською обласною радою товариства винахідників і раціоналізаторів спільно з ХДНБ була проведена науково-практична конференція «Проблеми винахідницької і раціоналізаторської діяльності в Харківській області» (далі - Конференція).

На Конференції були розглянуті питання інноваційного розвитку регіону, обговорені рекомендації щодо активізації винахідницької діяльності, підведені підсумки винахідницької та раціоналізаторської діяльності за минулий період.

Відкрила Конференцію зам. голови Товариства винахідників і раціоналізаторів України Л.Б. Пижова, яка привітала присутніх з Днем винахідника України від імені Укрпатенту, Товариства винахідників і раціоналізаторів України та від себе особисто.

Також з привітанням від імені Харківської обладміністрації виступила представник департаменту науки і освіти Н.А. Сухорукова, яка наголосила на важливості винахідництва для розвитку економіки України.

За успіхи в галузі винахідницької та раціоналізаторської діяльності учасникам Конференції були вручені грамоти від імені Харківської обласної державної адміністрації та Товариства винахідників і раціоналізаторів України.

03 21092017З доповіддю про стратегію патентування об'єктів інтелектуальної власності (далі - ІВ) виступив представник компанії «Інвента», патентний повірений України Є.С. Стогній, зокрема, він зазначив, що грамотне управління інтелектуальною власністю дозволяє використовувати її в якості важеля для виходу на лідируючу позицію на кожному сегменті ринку товарів і послуг. Використання ІВ забезпечує зростання капіталізації і збільшення активів кожного підприємства. Так, наприклад, за наявними даними вартість активів компанії «Coca-Colа» становить 158 млрд. дол. США, при цьому велику частину цього обсягу становлять нематеріальні активи, насамперед вартість її торгової марки, яка перевищує вартість всіх її заводів разом узятих. Займаючи лідируючу позицію на ринку безалкогольних напоїв «Coca-Colа» не збирається їй поступатися конкурентам і незважаючи на відчайдушні спроби компанії «Pepsi-Cola» наздогнати її, до сих пір на кожні 6 літрів проданих напоїв «Coca-Colа» припадає 4 літри напоїв «Pepsi-Cola». Також були наведені приклади успішного використання об'єктів ІВ вітчизняними патентовласниками.

У виступі професора кафедри організації виробництва та управління персоналом НТУ «ХПІ» О.І. Савченко була проаналізована політика інновацій країн ЄС, яка спрямована на посилення винахідницького потенціалу шляхом розвитку і підтримки інновацій Євросоюзом в рамках програми «Горизонт-2020».

02 21092017К.т.н. М.М. Назарян в своєму виступі розповів присутнім про особливості реалізації патентоспроможних розробок за кордоном, зокрема в Канаді і Мексиці. Він рекомендував при зарубіжних контактах не розголошувати конфіденційну інформацію, щоб уникнути її використання конкурентами.

Проф. НТУ «ХПІ», д.м.н. В.В. Россихін у виступі, присвяченому видатному винахідникові Івану Кулібіну, зупинився на подробицях його життєвого шляху і тих винаходах, які прославили його ім'я.

Винахідники к.т.н. Гацько В.І. і к.ф.-м.н. Єремко В.Д. розповіли про свої винаходи, які були розроблені в рамках службової діяльності і, незважаючи на труднощі, які довелося подолати при їх впровадженні, пройшли випробування часом.

У наступних виступах учасників Конференції підкреслювалося велике значення винахідницької творчості для вирішення задач, що стоять сьогодні перед українським суспільством.

У дебатах по виступам було піднято питання про адміністративне обмеження надходження контрафактної продукції на територію України. Зокрема, пропонувалося посилити роль держави по виявленню товарів, ввезених на територію України з порушенням патентних прав. Зазначалося, що митні органи України не справляються з покладеними на них функціями по боротьбі з контрафактом.

Виступи учасників Конференції супроводжувалися питаннями і викликали дискусію, пов'язану із захистом прав інтелектуальної власності та припинення поширення контрафактної продукції на території України, що свідчило про актуальність питань, піднятих на Конференції.

Звіт підготував Стогній Є.С.