04052017 0104 травня 2017 року у відділі інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка відбувся День фахівця ІВ по темі «Міжнародна реєстрація товарних знаків» (далі - День фахівця). Доповідач - співробітник патентно-правової компанії «Інвента», патентний повірений України Є.С. Стогній.

Кількість зареєстрованих учасників - 12 чол.

В рамках цього заходу були розглянуті питання:

  • міжнародні угоди в сфері охорони товарних знаків;
  • переваги міжнародної реєстрації товарних знаків;
  • статистика міжнародних реєстрацій товарних знаків за 2015-2016 роки в Україні і світі;
  • перспективи розвитку системи міжнародної реєстрації товарних знаків.

У своєму виступі доповідач, патентний повірений Євген Стогній, зупинився на тому, що при експорті товарів та наданні послуг за кордоном одним з найважливіших умов є своєчасна міжнародна реєстрація товарного знака, яка забезпечує стійке конкурентне становище виробника на ринку товарів і послуг.

Практика показує, що експортери української продукції на міжнародні ринки розуміють всю важливість реєстрації власних товарних знаків за кордоном, як правило, занадто пізно, тільки після того, як особисто стикаються з контрафактною продукцією, що підриває довіру до їх торговельної марки, або після того, як вони самі були звинувачені в порушенні патентних прав третіх осіб. Ризик виникнення такої ситуації в сучасному бізнесі досить великий, а наслідки виключно дорогі. Тому, якщо виробник планує вивести свій продукт на зовнішній ринок, то повинен захистити свої права від зазіхань конкурентів. Для цього йому необхідно зареєструвати свою торговельну марку в країнах, що представляють для нього комерційний інтерес.

Ця реєстрація може здійснюватися різними шляхами. Можна, наприклад, отримати реєстрацію власного знака направивши заявку в національне патентне відомство тієї країни, яка є найбільш цікавою в комерційному плані для заявника.

У той же час найбільш поширеним способом реєстрації товарного знака є подача міжнародної заявки за Мадридською угодою (або Протоколу до Мадридської угоди), яка дозволить власнику цього знака значно скоротити часові та грошові витрати по реєстрації його за кордоном.

Створена у 1891 р Мадридська система міжнародної реєстрації товарних знаків (торговельних марок) пропонує їх власникам можливість паралельної охорони знаків одночасно в декількох країнах-учасницях Мадридської угоди шляхом подачі всього лише однієї заявки до національного відомства з товарних знаків своєї країни, в нашому випадку, в патентне відомство України.04052017 02

Слід зазначити, що така міжнародна реєстрація набула широкого поширення в світовій практиці. Так у 2016 році в світі було подано 52550 міжнародних заявок, що на 7,2% перевищило показники 2015 року. Лідерами подач міжнародних заявок на торговельні марки традиційно є США, заявниками яких було подано 7741 заявки, що склало 14,7% від загального обсягу поданих в 2016 році заявок. Друге місце за кількістю подач займає Німеччина, заявниками якої було подано 7551 заявки, що склало 14,4%. За нею йдуть такі країни, як Франція (7,9%), Китай (6,1%), Швейцарія (5,8%), Італія (5,8%), Великобританія (5,7%) і Японія (4,5%).

В Україні у 2016 році було подано всього 475 міжнародних заявок на торговельні марки, що склало менше 1% від загального числа поданих міжнародних заявок в світі. Настільки низька активність національних заявників, свідчить як про економічну стагнацію країни, так і про недостатній експортний потенціал українських підприємців і промислових підприємств.

Виступ доповідача викликав дискусію у присутніх, в якій звучали переконливі аргументи на користь охорони торговельних марок шляхом міжнародної реєстрації товарних знаків.

В результаті обговорення, присутні прийшли до висновку про необхідність подолання упередження українських виробників і підприємців щодо недоцільності реєстрації своїх торговельних марок шляхом їх міжнародної реєстрації і необхідності активізації процесу реєстрації українських торгових марок за кордоном.

Звіт підготував Є.С. Стогній