19012017 0119.01.2017р. у ХДНБ ім. В.Г. Короленка для учнів 8-9 класів Будянської загальноосвітньої школи (Харківська обл.), які цікавляться історією створення винаходів і практикою їх використання, було проведено майстер-клас з винахідницької творчості.

Перед юними винахідниками виступив співробітник Компанії «Інвента», патентний повірений Стогній Є.С., який розповів про видатних винахідників давнини - будівельників єгипетських пірамід. Були розглянуті технічні прийоми і гіпотези, пов'язані з будівництвом піраміди Хеопса, яка до сих пір вражає увагу сучасників своєю величчю і є одним з чудес світу.

Далі доповідач зупинився на деяких відомих методах винахідницької творчості, що дозволяють вирішувати технічні задачі. Одним з таких прийомів є пошук закономірності здійснення будь-якого процесу. Зокрема, було наведено приклад, що стосується процесу розстановки нових книг у книгосховищі. Виявляється, встановивши закономірність розстановки книг у книгосховищі, можна відшукати потрібну книгу без допомоги каталогу і чергового бібліотекаря.

Іншим прийомом винахідницької творчості є зміна фазового стану речовини. Наприклад, щоб перейти через річку не замочивши ноги, потрібно, щоб вода замерзла і утворився лід.

Також були наведені приклади розв'язання винахідницьких задач іншими способами, які ставилися до різних областей сільського господарства, медицини, будівництва, транспорту. Наприклад, в якості рішення задачі підвищення безпеки автомобільного транспорту була винайдена система управління автомобілем без водія, який управляється за допомогою сучасних автоматичних навігаційних засобів, така система в даний час використовується в деяких містах США та автомобілі-таксі, які нею обладнані, вже мають сумарний пробіг більше 1 млн. миль.

Також присутнім учням були запропоновані технічні задачі для подальших роздумів, в якості домашнього завдання.

На закінчення доповідач побажав учням, присутнім на заході, творчих успіхів і наполегливості в досягненні цілей.

Звіт підготував Є. Стогній