30012017 01Предметом Дня фахівця ІВ, який відбувся 26.01.2017р. у відділі ВІП ХДНБ ім. Короленка В.Г., була актуальна тема «Практика внесення об'єктів інтелектуальної власності у Митний реєстр України».

Доповідачами із зазначеної теми виступили співробітники компанії «Інвента» - патентний повірений Євген Стогній і юрист Наталія Мороз.

У своєму виступі патентний повірений Є. Стогній зупинився на основних положеннях нового Митного кодексу України від 13.03.2012р. № 4495-VI, які спрямовані на захист прав інтелектуальної власності (далі - ІВ) при переміщенні товарів через митний кордон України.

На спрощення процедури внесення об'єктів інтелектуальної власності у Митний реєстр вплинуло скасування грошової застави, яка, згідно з попередньою редакцією Митного кодексу України становила 1000 євро. Крім того, розширення прав патентовласників об'єктів ІВ в новому Митному кодексі було забезпечено за рахунок можливості внесення до Митного реєстру, поряд з торговими марками, географічними позначеннями, промисловими зразками, об'єктами авторських і суміжних прав, таких об'єктів як винаходи, корисні моделі і сорти рослин. Всі ці зміни привели до різкого підвищення кількості об'єктів ІВ, внесених до Митного реєстру у період 2012-2014 р.р. і спричинили побічний результат у вигляді сплеску патентного тролінгу в Україні.

Основною причиною різкого зростання числа об'єктів ІВ, внесених до Митного реєстру, з'явилася формальна процедура видачі патентів Укрпатентом на корисні моделі та промислові зразки, тобто процедура видачі патентів без проведення експертизи по суті. Це, з одного боку, призвело до збільшення активності патентування корисних моделей і промислових зразків в Україні, що підтверджується даними статистики, а з іншого - активізації патентних тролів, які змогли забезпечити отримання великої кількості охоронних документів на широко відомі вироби, в основному, патентів України на промислові зразки. До таких свідомо відомим виробам, на які були видані патенти України на промислові зразки, відносяться: плечики для одягу, гумові пробки для ліків, сірникові коробки і знайомі всім з дитинства сірники.

Все це ускладнило роботу митних органів щодо захисту прав на об'єкти ІВ при переміщенні товарів через митний кордон та призвело до нових проблем, пов'язаних з постановкою об'єктів ІВ на митний контроль. У виступі юриста компанії «Інвента» Н. Мороз було відзначено, що об'єкти ІВ є інструментом конкуренції на ринку товарів і послуг. Реєстрація торгових марок, патентів на винаходи, корисні моделі, промислові зразки дає можливість їх власникам скористатися правами ІВ для зміцнення своїх позицій на ринку України. Далі були розглянуті конкретні вимоги до документів, які необхідно надавати в митні органи України для внесення об'єктів інтелектуальної власності у Митний реєстр, та надано рекомендації щодо їх заповнення.

З боку присутніх на заході був виявлений професійний інтерес до розглянутої проблеми. Були поставлені питання до доповідачів, зокрема, пов'язані з розглядом позовів, пред'явлених компанією «Інвента» до митних органів, в зв'язку з відмовою останніх у внесенні деяких об'єктів ІВ у Митний реєстр України.

 Звіт підготував Є.Стогній