03.04.2024р. було проведено черговий онлайн-тренінг упродовж патентного практикуму з охорони технічних рішень та складання заявок на винаходи, організований відділом інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка, на тему «ПРОВЕДЕННЯ ПАТЕНТНОГО ПОШУКУ В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ ТА ВИКОРИСТАННЯ ПАТЕНТНОЇ ІНФОРМАЦІЇ» для студентів-магистрів Національного університету цивільного захисту.

Ведучий тренінгу, патентний повірений Стогній Є.С. (ТОВ Компанія «Інвента»), відзначив, що необхідну патентну інформацію можна знайти за допомогою баз даних (далі – БД), відкритих для загального користування. Тому, якщо ми знаємо потрібний індекс МПК, завжди можна знайти належну інформацію за наступними патентними базами України, ЄС та США. Приведемо деякі з них з короткими характеристиками.

Спеціалізована БД "Винаходи (корисні моделі) в Україні – база даних патентів України. Станом на 01.04.2024 року всього зареєстровано 684021 документ, серед них біля 133 тис. патентів на винаходи та 155 тис. патентів на корисні моделі.

WIPO (World Intellectual Property Organization) - Всесвітня організація інтелектуальної власності. Патентний пошук у БД WIPO здійснюється за допомогою пошукової служби PATENTSCOPE, яка забезпечує повнотекстовий пошук у міжнародних опублікованих заявках на патенти від Всесвітньої організації інтелектуальної власності та містить інформацію про 116,0 млн. патентних документів, включаючи 4,8 млн. опублікованих міжнародних заявок на патент (PCT).

USPTO  - повнотекстова база даних патентного відомства США, що налічує більш чим 10 мільйонів патентів, які зберігаються у текстовому форматі HTML та графічному форматі TIFF. Патенти з 1790 р. до 1976 р. зберігаються тільки у графічному форматі.

 

EPO (European Patent Office). – Європейське патентне відомство. Патентний пошук здійснюється за допомогою БД Esp@cenet . На даний час база містить більше 150 млн. патентних заявок і патентів. Через сайт Європейської патентної організації можна провести пошук патентів по базам данных Європейської патентної організації (EPO) та Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO).

База даних Esp@cenet  дозволяє шукати інформацію про опубліковані патентні документи з більш ніж 100 країн та регіонів. Це найбільше зібрання документів в світі.

Можна використовувати Esp@cenet, щоб:

  • шукати та знаходити патентні документи,
  • виконувати машинний переклад патентних документів,
  • відстежувати прогрес нових технологій та знаходити вирішення технічних проблем.

Також БД Esp@cenet містить окремі платформи для пошуку патентної інформації за актуальними напрямками інновацій у певній технічній галузі.

Наприклад, відомо яку серйозну небезпеку становлять лісові пожежі. У зв’язку зі збільшенням їх частоти та інтенсивності їх наслідки стають все більш глобальними. У 2022 році тільки в Європейському Союзі лісові пожежі спалили понад 8 300 км2 землі, що більш ніж утричі перевищує площу Люксембургу.

Інновації в галузі запобігання пожежам, гасіння пожеж, боротьби з лісовими пожежами та відновлення лісів необхідні для вирішення цієї проблеми. Тому інформація, що міститься в патентах, які описують останні досягнення і можуть допомогти дослідникам у вирішенні цієї проблеми, представлена на окремій платформі пошуку у БД Esp@cenet «Пожежні технології». 

Це третя платформа Espacenet після платформ «Боротьба з коронавірусом» та «Чисті енергетичні технології». Вона надає близько 30 готових пошукових запитів, що поєднують ключові слова з Міжнародною патентною класифікацією. Ці запити забезпечують точну навігацію більш ніж ста мільйонам документів у Espacenet. Платформа покликана допомогти винахідникам, вченим та інженерам отримати доступ до найбільш актуальної патентної інформації, що містить сучасні знання щодо боротьби з лісовими пожежами. Всі користувачі інновацій у галузі пожежогасіння можуть безкоштовно скористатися цією платформою та дізнатися, які технології можуть їм допомогти.

В практичній частині тренінгу було запропоновано присутнім вирішити декілька винахідницьких задач, що стосувалися технічних рішень, пов’язаних з вибором форми конусного пожежного відра, круглої кришки каналізаційного люка та способу розміщення нових надходжень технічної літератури у книгосховище, з якими слухачі тренінгу швидко впоралися.

По завершенню заходу ведучий підсумував, що тренування у пошуку вирішення технічних задач – це найкращій шлях до опанування навиками винахідництва та одержання патенту, що є загальною метою проведення цього циклу онлайн-тренінгів.