На одне і теж же технічне рішення можуть бути видані і патент на винахід, і патент на корисну модель. Але за умови, що відповідні документи на їх видачу були подані одночасно.

Патентоспроможність технічного рішення як винаходу полягає в його відповідності 3 критеріям: новизна, винахідницький рівень і промислова придатність. Відповідність визначається кваліфікаційною експертизою заявки, яку проводить патентне відомство України після проходження нею формальної експертизи.

Весь процес патентування винаходу може зайняти близько 2 років. Патент на винахід дійсний протягом 20 років.

Якщо технічне рішення не має винахідницького рівня, але демонструє новизну і промислову придатність, то на нього може бути отриманий патент на корисну модель.

В цьому випадку процес патентування в середньому 6-8 місяців з моменту подачі всіх документів до відомства, тому що проводиться тільки формальна експертиза. Виданий патент на корисну модель дійсний протягом 10 років.

Через те, що відповідно до чинного законодавства України патенти на корисні моделі видаються без перевірки експертизою Укрпатенту суті заявленого технічного рішення (на відміну від винаходів, де проводиться така експертиза), тобто перевірка здійснюється лише за формальними ознаками на наявність правильно оформлених документів, то у багатьох вітчизняних винахідників склалося хибне враження, що корисна модель є якоюсь неповноцінною і неефективною з точки зору захисту своїх прав.

Але, насправді, це думка є безпідставною і не відповідає дійсності, так як відповідно до Закону України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" права, що надаються власнику патенту на корисну модель, є повністю ідентичними тим правам, які випливають з патенту на винахід. Єдина різниця полягає в тому, що права ці діють 10 років для корисних моделей, а для винаходів - 20 років.

Тобто патент на корисну модель надає його власнику все ті ж права, що і патент на винахід, але на відміну від останнього, патент на корисну модель можна отримати набагато швидше - в середньому на протязі 6-8 місяців з дати подачі всіх документів до Укрпатенту.

Патент на винахід і патент на корисну модель можна отримати одночасно, якщо відповідні документи на їх видачу були подані одночасно.

Якщо ця стаття виявилася корисною для вас, будь ласка, поділіться нею з вашими друзями і колегами.