Як відомо, монопольне право на використання нового технічного рішення може бути забезпечено як патентом на винахід (ВН), так і патентом на корисну модель (КМ). Особливістю КМ в Україні є те, що її об'єктом може бути як продукт, так і процес. Враховуючи, що зараз в якості продукту можуть бути захищені як пристрій, так і речовина, патент на КМ в Україні можна отримати на все ті ж об'єкти, що і на ВН. Відмінність патенту на КМ від патенту на ВН складається в різних термінах дії патенту: патент на ВН діє 20 років, а на КМ - 10 років, а також в умовах, які пред'являються заявленому технічному рішенню.

Патент на ВН повинен задовольняти трьом критеріям - володіти новизною, винахідницьким рівнем і промислової придатністю, а патент на КМ повинен відповідати тільки двом критеріям - новизні та промисловій придатності. Разом з тим патент на КМ видається в Україні на підставі формальної експертизи, тобто без проведення експертизи по суті (або як визначено в законодавстві України - без проведення кваліфікаційної експертизи).

З іншого боку, в даний час можна отримати патент на КМ на технічні рішення, які насправді давно відомі, для чого можна скористатися недоліками чинного патентного законодавства України, яке, зокрема полягає в тому, що патент на КМ видаються без проведення кваліфікаційної експертизи . Такі патенти, на підставі Закону України «Про охорону прав на винаходи и Корисні моделі» 1993р., Видаються під відповідальність заявника. Така норма Закону дійсно сприяє появі патентів на КМ, які не відповідають критеріям для отримання патенту і є зловживанням патентним правом, яке в побуті отримало найменування «патентного троллінгу». В результаті виходить, що патентне відомство видає патент, який виглядає, як справжній, але по суті таким не є. Таким чином, в Україні набула широкого поширення практика отримання патентів на КМ на свідомо відомі технічні рішення, такі - як різні види упаковок, ємностей для напоїв, тари для зберігання продуктів, спортивного інвентарю, предметів для відпочинку та туризму, наприклад, конструкції наметів і тентів , різновиди рибальських гачків, мангали і т.д.

Анулювання подібного патенту на КМ виливається в окрему процедуру, яка вимагає звернення до суду і тільки за рішенням суду такий патент може бать анульований повністю або частково. Це призводить до неправомірних витрат і фінансових витрат сумлінних виробників на судову процедуру, які змушені звертатися до суду для відновлення своїх законних прав.

Прийшла пора припиняти видачу патентів на КМ без проведення експертизи по суті, оскільки це підриває довіру до виданих патентів на КМ (криза довіри) і дискредитує патентну систему України, як таку.

В даний час Верховною Радою України розглядається законопроект № 7538, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей», поданий 01.02.2018р. Згідно з цим законопроектом пропонується виключити положення про деклараційний патент (на корисні моделі), за яким патент видається за результатами формальної експертизи. також законопроектом передбачена можливість оскарження виданого патенту в Апеляційній палаті третіми особами протягом усього терміну дії патенту на КМ. Крім того, пропонується залишити можливість отримання патенту на КМ тільки на пристрої, обмеживши тим самим коло патентування об'єктів. Тому тим, хто хоче подати заявку на спосіб або речовину і отримати патент на КМ слід поквапитися.