Один з найбільш популярних способів реалізації різної продукції на ринку, що є простим та зручним як для продавця, так і для покупця, це виставлення товарів на продаж за допомогою різних Інтернет ресурсів, таких як, наприклад, OLX™, AliExpress™, ebay™ та багато інших. Подібні сайти не тільки позбавляють зайвих витрат на торгівельні приміщення, що в свою чергу знижує вартість самої продукції для кінцевого споживача, але і дозволяє покупцю знайти необхідні для нього речі не виходячи з дому та економлячи свій час. Крім того, Інтернет продажі дозволяють значно розширити межі своєї діяльності та знаходити покупців за межами своєї країни.

Однак продавці, які виставляють певні товари в Інтернет магазинах, часто зіштовхуються із проблемою, коли адміністрація сайту видаляє їх оголошення, що призводе  до втрат та подальших складностей, пов’язаних з оновленням таких оголошень та розвитку бізнесу. Це пов’язано із тим, що захищаючи свої інтереси до адміністраторів Інтернет ресурсів звертаються власники прав інтелектуальної власності із вимогою видалити контент,  якій вони вважають порушенням своїх патентів, товарних знаків та авторських прав. Таким чином, зі сторони Інтернет ресурсів виникає вимога до продавця, оголошення якого було видалено,  пред’явити докази законності виставлення товарів на своєму Інтернет ресурсі. В такому випадку єдиним надійним способом доказати правомірність своїх дій та продовжити пропонувати товар для покупців є наявність власних охоронних документів на запропоновану продукцію. В останній час Інтернет магазини вже самі вимагають наявності документів, що підтверджують наявність прав з метою уникнення можливих майбутніх конфліктних ситуацій та збереження власної репутації як сумлінного учасника ринку та надійного партнера.

Для забезпечення правової безпеки електронної торгівлі ще до формування та публікації оголошень доцільно перевірити наявність патентів інших осіб на подібні товари (так звана, патентна чистота), що дозволить уникнути порушень прав інтелектуальної власності, які можуть призвести не тільки до видалення оголошення, але і до пред’явлення з боку власників патентів вимог відшкодування їх збитків та до сплати немалих штрафів.

При цьому продавцям нових оригінальних створених ними виробів рекомендується запатентувати їх зовнішній вигляд та отримати охорону промислового зразка. У випадку продажів товарів в Інтернеті, найзручнішим та надійним способом патентування є міжнародна реєстрація дизайну, яка дозволяє захистити себе одразу в декількох країнах або міжнародних організаціях, наприклад, за допомогою подання однієї заявки можна отримати охорону інтелектуальної власності у всьому Європейському Союзі, США, Росії і т.д. Зручність такої системи також полягає у тому, що одна заявка може охопити декілька промислових зразків, які відносяться до одного класу міжнародної класифікації промислових зразків (МКПО). Також немає необхідності залучати іноземних патентних повірених інших країн, достатньо звернутися до нас.

Фахівці нашої компанії допоможуть Вам опрацювати стратегію охорони та захисту Ваших прав в Інтернет ресурсах, що у свою чергу допоможе заявникам уникнути непорозумінь та конфліктів із власниками електронних торгівельних площадок.